På den anden side

Hvad kan vi lære af beboerne på den skotske halvø Scoraig, som har valgt et liv i tæt kontakt med naturen? Hvordan står det til med vores nuværende samfundsmodel? Og hvad er der på “den anden side”? Mette har læst og anmeldt Jørgen Steen Nielsens nyeste bog.

paa den anden side joergen steen nielsen

På den anden side blev til efter et månedlangt visit på Scoraig, et off the grid og primært selvforsynende samfund på en halvø i Skotland sidste forår. Bogens kapitler veksler mellem fortællinger fra Scoraig og en grundig og kritisk analyse af den eksisterende økonomiske model. Der er kapitler om beboernes valg af det afsides og naturnære liv, beskrivelser af fællesskabet i det lille samfund og tanker om økologi og bæredygtighed. Og så er der kapitler om konkurrencestat, produktivitetskrav og nødvendighedens politik. Alt sammen med det til fælles, at de udforsker og udfordrer, hvordan det egentlig er at være menneske i dagens samfund.

Jørgen Steen Nielsen, bogens forfatter, har begge fødder solidt plantet på jorden. Han skriver åbent om sin egen tvivl om, hvad vi som enkeltpersoner kan opnå af forandring og indflydelse, samtidig med at han deler med læseren, hvordan hans krop og sind reagerer positivt på det enkle liv, han lever på Scoraig. Han tager kritisk og åbent fat om udfordringerne i det nuværende økonomiske system, selvom han ikke har en færdig løsning eller et endegyldigt bevis på, at systemet står overfor et kollaps. Der er mange “på den anden side” i bogen, og netop de er vigtige at diskutere – for intet er enkelt, særligt ikke når det gælder hele den måde, vi lever på.

Det bedste ved bogen er i mine øjne, at forfatteren får samlet sin læring fra Scoraig op, så den kan overføres til tanker og handlinger i mit eget liv. Det er en omfattende bog, som bevæger sig på mange niveauer og behandler mange emner. Selv vendte jeg sidste side i bogen med en optimistisk følelse, og jeg tror, at alle som er optaget af at skabe en grønnere verden og hverdag vil blive inspireret.

  • Du kan låne På den anden side på biblioteket. Og hvis du vil læse mere af Jørgen Steen Nielsen, kan vi anbefale Den store omstilling.
  • Bøgen kan også købes her*

*Disse links er affiliate links – Det betyder at du kan støtte webmagasinet ved at købe gennem disse links. Vi får en lille procentdel af hvert køb, men prisen forbliver altid den samme for dig. Tusind tak for din støtte, så vi fortsat kan sprede inspiration til en bæredygtig livsstil.

hjælp os med at drive webmagasinet og støt hver måned

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *