Den store guide til bæredygtig menstruation

Vidste du, at 100 millioner kvinder verden over bruger tamponer, men at både bind og tamponer indeholder problematiske stoffer såsom blegemiddel, klorin, parfume og lim? Oven i det skabes der en række skadelige stoffer i fremstillingen – blandt andet Dioxin, der er kendt for at være et af de mest giftige syntetiske stoffer.

Vi kan vist hurtigt blive enige om, at det ikke er særligt nice at have rester af giftige syntetiske stoffer, der desuden også belaster miljøet, i trussen. Heldigvis findes der flere forskellige bæredygtige alternativer til den tid på måneden: menstruationskopper i silicone, tamponer og bind lavet med økologisk bomuld, og stofbind.

sustain daily menstruations kop2

Menstruationskoppen

Hvis du ikke kender til menstruationskoppen, er det en slags tragtformet kop lavet af silikone. Den opsamler dit menstruationsblod og skal tømmes om morgenen og om aftenen. To tredjedele af Sustain Daily-redaktionen er vilde med denne løsning og enige om, at den både er lettere, sundere, bedre for miljøet og godt for pengepungen.

Koppen kan holde i flere år, og du kan finde den i helsebutikker, apoteker, matas og forskellige webshops.  Prisen varierer mellem 170 og 300 kr, så pengene er hurtigt tjent ind, når man tænker på, hvad engangsløsninger som bind og tamponer koster. Du kan for eksempel købe OrganiCup, som er lavet af silikone. Menstruationskoppen kræver lidt tilvænning, men når du først har vænnet dig til det, vil du højst sandsynligt aldrig få lyst til at bruge andet igen. Vi kan hilse at sige, at den er både yoga- og svømmehalsgodkendt.

sustain daily oekologisk bind

Økologiske bind og tamponer

Økologiske hygiejnebind og tamponer er et godt alternativ til dig, der gerne fortsat vil bruge engangsprodukter, men vil have nogle, der er sundere for dig og bedre for miljøet. De er produceret af 100% økologisk bomuld, så du slipper for at bekymre dig om at have restprodukter fra dioxin tæt på dine slimhinder (yak). De indeholder altså hverken pesticider fra konventionelt bomuld, dioxin fra blegning eller andre kemiske stoffer. I Danmark findes der f.eks. produktserier fra GingerOrganic, som både Føtex og Bilka sælger. Hvis du ikke kan finde økologiske hygiejneprodukter, kan du  gå efter Svanemærket og Astma og allergimærket.

Stofbind

Med stofbind får du samme effekt som engangsbind, men stofbindene kan bruges igen og igen. De kan holde til 60-90 grader i vaskemaskinen ifølge Funkjogging, som også sælger dem på deres webshop. Med stofbindene undgår du skadelige tilsætningsstoffer, og så producerer du mindre affald sammenlignet med engangsbind. Hvis du kan vænne dig til tanken om at genbruge dine bind, er det en super løsning.

hjælp os med at drive webmagasinet og støt hver måned

10 Comments

 • Kender I til ruby cup som tre danske piger står bag? Når du køber en kop forærer de én til en pige i Afrika, som ikke har råd til bind og derfor må blive hjemme fra skole.

 • Fuldstændigt ude af kontekst og ikke relateret til artiklen, men jeg har et spørgsmål til jer. For et halvt år siden stoppede jeg med at spise kød for at passe på miljøet. Jeg har hørt at rødt kød skulle være det værste, og tænker på om det er ok at spise fisk? Eller om det er lige så slemt som landbrugsproduceret kød? Hvad er jeres holdning?

 • Er der ikke noget med at man ikke kan bruge mens. koppen hvis man bruger spiral? At den kan komme til at hive spiralen ud?

  • Det er der delte meninger om – vi googlede det og fandt en melding fra lægemiddelstyrelsen, som rapporterer at tre læger har haft patienter med problemer med en spiral/kop-kombi, men mange andre har ikke problemer med det. Så der må man nok gøre op med sig selv, om man har lyst til at prøve det eller ej.

   • Jeg har spiral og bruger cup. Jeg har ikke haft nogen problemer. Og jeg fik ikke noget at vide af min gyn.
    Jeg har så fået at vide at man vist ikke må bruge cup hvis ens livmoder er bagudbøjet eller sådan noget.

   • Man skal jo rapportere alle mulige “bivirkninger” som læge. At spiraler “vandrer” sker også uden brug af mens.-kop. 3 kvinder lyder jo ikke af meget, men det er svært at bruge som tal uden at vide hvor mange kvinder der bruger kop og spiral og hvor stor en andel uden kop, hvor spiralen også mister sin placering.
    Jeg har selv gode erfaringer med kombien af spiral og kop, da begge dele er en meget ukompliceret måde at håndere hhv. hygiejne og graviditetsforebyggelse.

 • Funkjogging er vist udgået af produktion – men imsevimse har nogen finde stofbind … jeg kan anbefale dem i sort ( det er så nemt når tingene er sorte:) )

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *