Nemme hjemmelavede skønhedsprodukter

DIY body butter

Danskerne køber fortsat mere og mere økologi, og debatten om pesticider i vores mad har på det seneste endnu engang fyldt diverse avisspalter. Mange tænker over om de fødevarer, vi kommer i vores kroppe, nu også er de bedste af deres slags. Men hvad med det, vi til dagligt smører på vores hud? Vi guider dig her til en nem løsning på hjemmelavede skønhedsprodukter.

Huden er et af kroppens største organer. Den er med til at beskytte din krop mod udefrakommende bakterier, og din hud er derfor vigtig for dit velvære. Hvis du ønsker at kende alle ingredienser i dine plejeprodukter, har vi her samlet en liste over tre basic DIY skønhedsprodukter.

De er ikke kun gode for din hud. Dine hjemmelavede skønhedsprodukter er også gode for miljøet: helt uden tilsætningsstoffer og med meget mindre emballage. Og så behøver du faktisk ikke at besidde alverdens ingredienser for at gå i gang – måske de allerede står i dit køkkenskab?

DIY - Lav dine egne produkter

Husk lige: Vi har været i kontakt med Astma-Allergi Danmark for at sikre, at vi giver dig den rigtige vejledning. Især æteriske olier kan være allergifremkaldende og er derfor noget, du skal være opmærksom på. Natron, som er hovedingrediensen i vores DIY deo, kan være mildt hudirriterende i sin rene form, men ikke allergifremkaldende. Vær opmærksom på, hvordan din hud reagerer. Hvis irritationen opstår, kan produktet blot fjernes og er måske ikke lige for dig.

Du kan læse mere om plejeprodukter og allergier i denne artikel, hvor vi er dykket ned i 9 myter om naturlige skønhedsprodukter.

Make-up fjerner

Denne make-up fjerner er et godt sted at starte, når du ønsker at gøre din skønhedssamling lidt mere bæredygtig. Du skal nemlig kun bruge én ting.

  • Mandelolie (Affiliate link, som gør at vi får 5% af købsprisen, men du betaler ikke ekstra).

Mandelolien fjerner effektiv din make-up (selv dit glitrende, smokey-eye nytårslook) og tilføjer samtidig smidighed og styrke til dine øjenvipper. Når du har renset make-up’en væk og skyllet ansigtet med lidt vand, kan du derfor eventuelt komme lidt ekstra olie på øjenvipperne og lade det sidde natten over.

Ren mandelolie er perfekt som makeupfjerner

Deodorant

Deodoranten har været meget udskældt de seneste år – særligt for dens indhold af aluminium. Derudover kan især parfumen i mange konventionelle deodoranter fremkalde allergier, fordi vi bruger deodorant dagligt.

Der findes imidlertid mange alternativer til aluminiums- og parfumeholdige deodoranter. Både nogle du kan købe, men også nogle, du kan lave selv. En af de mest udbredte opskrifter er bygget op omkring kokosolie. Men kokosolien kan være frygtelig fedtet at have under armene. I stedet kan du prøve denne super simple spray-deodorant, der hverken fedter eller giver pletter på tøjet:

  • 100 ml. kogt vand, der er afkølet til stuetemperatur
  • 2 spiseskeer natron (Affiliate link)
  • 3 dråber Tea Tree Oil (som er anti-bakteriel) (Affiliate link)
  • 10 dråber af din favorit æteriske olie, som fx lavendel (Affiliate link), der både er mildt antibakteriel og beroligende eller salvie (Affiliate link), som er lidt stærkere antibakteriel)

Kom ingredienserne i en lille sprayflaske (fx en tom flaske fra brillerens eller lignende), ryst grundigt før brug og spray løs!

Lav din egen deodorant

Body Butter

Særligt i det kolde nord er det vigtigt at du har en ekstra fugtgivende creme til at komme igennem de kolde vintermåneder og blæsten på cykelstierne. Vil du gerne undgå parfume og tilsat alkohol i din body butter, er her vores bud på en DIY-creme, der kan bruges til alt fra ansigt og læber til krop, hænder og fødder!

Smelt kokosolie, mandelolie og sheabutter i et vandbad ved svag varme. Sæt olierne i køleskabet eller fryseren i ca. 1 time, når de er smeltet sammen. Når olieblandingen er stivnet, skal du piske den (jep, piske den!) indtil den har konsistensen som tyk flødeskum. Tilsæt din ønskede æteriske olie og pisk igen.

Lav din egen body butter

TIP! Skal du bruge en opkvikkende fodcreme, så brug eukalyptus eller peppermynte dråber (Affiliate links). Hvis du derimod er på udkig efter en beroligende creme til din krop og ansigtet, så brug kamille eller lavendel (Affiliate links).

Kom massen i en krukke eller metaldåse med en dejskraber. Voilà!

Har du prøvet at fremstille dine egne hjemmelavede skønhedsprodukter? Del dine erfaringer i kommentarfeltet eller på #sustaindaily.

Tekst af Louise Thustrup, foto af Andreas Raun.

hjælp os med at drive webmagasinet og støt hver måned

2 Comments

  • Tak for guide! Godt at se et alternativ til kokosolie-deo, det har jeg nemlig ikke kastet mig ud i, da jeg også var nervøs for at det ville plette på tøjet. Har i researchet på hjemmelavet tandpasta? Jeg synes der er mange forskellige meninger og det er svært at blive klog på om man kan undvære fluor. Mvh anne

    • Hej Anne, dejligt at du har kunne bruge vores guide til inspiration! Med hensyn til tandpasta, så er vi også usikre på området. Vi har ikke den nødvendige viden omkring tænder til at kunne sige noget afgørende om brugen af flour. Vores råd ville være at tale med din tandlæge om det, hvis det er noget, du gerne vil afprøve. Måske I kan aftale, at du kan få tjekket dine tænder 3 måneder efter du har brugt tandpasta uden flour? Håber det kan give et nogenlunde svar på dine overvejelser!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *