Kompost for begyndere

Vidste du, at mellem halvdelen og en tredjedel af vores husholdningsaffald kan komposteres? Det betyder, at dit affald kan reduceres med over 100 kg årligt, der i stedet kan blive en ressource af fornemste slags – næringsrig kompostjord.

En velfungerende kompost dufter nærmest af skovbund, så du behøver ikke være bekymret for, at din lejlighed kommer til at lugte

At kompostere er sund fornuft og den vildeste upcycling. Dit kaffegrums, dine æbleskrog og skrællerne fra dine rodfrugter kan blive til lækker kompost helt lokalt i dit eget hjem. Det giver dine planter den næring, de har brug for – og kompostering er ikke kun for dem, som har en have!

Kompostering i lejlighed

Den klassiske kompost er mere eller mindre en bunke af have- og køkkenaffald, der i løbet af 6-12 måneder omdannes til den mørkebrune, krummede jord, der kendes som kompost. Bor du i lejlighed, findes der heldigvis andre metoder til kompostering. De mest almindelige er kompost med en særlig kompostgær (bokashi) og kompost med kompostorme.

Bokashi-metoden

Bokashi er en type gær, som fermenterer madaffaldet med mikroorganismer. Når du laver en bokashikompost, skal du samle dit madaffald i en tætsluttende spand og tilsætte kompostgær løbende. Mikroorganismerne fungerer nemlig bedst under iltfrie forhold. Når spanden er fyldt, står den i mindst 14 dage og fermenterer færdig. Herefter er madaffaldet syrnet, og så skal det graves ned i jorden – for det er først her, at forvandlingen sker, og det bliver til jord. Du kan grave det syrnede madaffald ned i en kolonihave, en byhave, i gården, eller på altanen. Hvis du ikke selv har adgang til jord, så overvej hvem du kender, der kunne have glæde af din kompost.

I løbet af processen i kompostspanden får du også en meget næringsrig væske, der kan fortyndes og bruges til at gøde potteplanter med eller bruges som afløbsrens.

Byhaver.dk har et smart sæt af spande med taphaner og sælger bokashi-gær, så du nemt kan komme i gang med at kompostere derhjemme.

Kompostering med orme

En anden metode, der også egner sig til lejligheder, er kompostering med orme. De såkaldte “red wriggler”-orme bor i specialbyggede beholdere, som enten kan stå indendørs eller på en altan, hvor der ikke bliver for koldt eller varmt.

Ormene spiser dit køkkenaffald og skal ud over rester fra grøntsager også have rigeligt med tørt materiale som papir eller aviser at spise, så komposten ikke bliver for våd. De bryder sig ikke om lys, så der er ingen grund til at være bekymret for, at de “udvandrer” og bevæger sig ud i lejligheden. Det tager typisk et par måneder fra du starter en ormekompost, til der er færdig kompostjord.

Hvis du kender nogen, der komposterer, kan du som regel få orme fra dem – ellers kan de bestilles online og leveres med posten. En hurtig søgning på “worm compost DIY” giver masser af idéer til, hvordan du kan bygge din ormebeholder.

Kompostjord er meget næringsholdig. Faktisk kan komposten være så stærk, at det svitser planternes rødder, hvis de dyrkes i ren kompost. Så sørg for at blande komposten op med almindelig jord i forholdet 1:5 eller strø et tyndt lag kompost ovenpå jorden i fx et bed eller en altankasse.

Hvis du er mere til den klassiske udendørs kompostering, er der måske mulighed for at stille en beholder op i gårdhaven, hvor du bor? Måske der endda er andre, der kunne være interesserede i en fælles kompost, og har lyst til at stå for vedligeholdelsen sammen med dig.

I København kan Kompostbudene hjælpe dig med etablering af kompost, og de afholder jævnligt introkurser til kompostering i fx boligforeninger.

Tekst af Rebecca Kaagh Nordbo, foto af Johanne Stenstrup.

hjælp os med at drive webmagasinet og støt hver måned

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *