10 steder at købe økologiske metervarer

Hvis du er glad for at sy og gerne vil købe økologisk stof, så er der efterhånden et godt udvalg hos danske og udenlandske webshops. Jeg køber selv økologiske metervarer for at undgå skadelig kemi. Både for min egen skyld, for jordens skyld, og for de menneskers skyld, som arbejder med bomulden under fremstillingen.

Det er mit indtryk, at økologisk stof ofte er af en høj kvalitet og dyrere per meter end andet stof. Det er okay med mig, for når jeg lægger adskillige timer i et syprojekt, vil jeg gerne have, at stoffet er en god kvalitet, som holder længe.

Når du køber økologisk bomuld, så kig efter GOTS-certificeringen. Med den er du sikker på, at bomulden er produceret økologisk, og at en række krav om arbejdsforhold, spildevand og brug af kemikalier er overholdt. Mindre stofproducenter har dog ofte ikke denne certificering, da det er en omfattende proces at få – her anbefaler jeg at kontakte webshoppen eller stofproducenten direkte, hvis du har spørgsmål. De svarer ofte hurtigt.

sd_illustration_guide til at koebe oekologiske metervarer

Webshops med 100% økologisk stof

Nosh er et finsk firma med økologiske strækstoffer som jersey og sweat. De har også færdigsyet tøj og en række gratis mønstre, du kan downloade. Jeg har handlet hos Nosh i flere år, og min erfaring er, at stofferne holder sig virkelig pænt i både form og farve selv efter flere års brug. Deres bomuld er økologisk, og stofferne er certificeret med OEKO-TEX 100 standarden, som betyder, at der ingen skadelige stoffer er i. Der kommer nye farver og designs 4-5 gange årligt, og det sker, at nogle stoffer er hurtigt udsolgt.

Siebenlau er en tysk webshop med et bredt udvalg. De har både faste stoffer, strækstoffer, økologisk bomuld, hør, hamp og uld. Webshoppen er bygget op, så du kan søge efter farve, materiale eller stoftype. De har også stof lavet af genanvendt bomuld og en sektion med ufarvet bomuld. Selv økologisk sytråd kan du få her! Helt klart et besøg værd.

Vivatex er en dansk butik med lokaler på Blågårdsplads på Nørrebro, samt en webshop. På webshoppen står at 90% af stofferne er GOTS certificerede, resten er økologiske med anden certificering. Du kan finde både økologisk fast bomuld, jersey og andre stoffer, samt kapok og økologiske speltskaller som kan bruges som fyld. Ingen tvivl om at her banker hjertet for det økologiske.

Znokdesign er en svensk producent af økologisk jerseystof, både ensfarvet og mønstret. På hjemmesiden ser det ud til, at de kun sender i Sverige, men skriv en mail til dem. Jeg har oplevet at få hurtig respons og forsendelse til Danmark.

sd_illustration_guide til at koebe oekologiske metervarer3
Guide til hvor du kan købe økologisk stof

Webshops med udvalgte økologiske metervarer

Lillestoff er en tysk webshop med et stort udvalg af økologiske jerseystoffer, og et mindre udvalg af faste stoffer. Stort set hele webshoppen er økologisk, men der er enkelte stoffer, som ikke er økologisk bomuld. Der er både ensfarvet, stribet og mønstret jersey.

Raystich er en engelsk stofbutik med et bredt udvalg af stof og tilbehør, herunder en sektion med økologiske stoffer. Nogle er ensfarvede og håndvævede økologiske stoffer fra Indien, andre er mønstrede og farverige økologiske stoffer fra for eksempel de to amerikanske stofproducenter Cloud 9 og Birch. Der er mange specielle ting og tilbehør hos Raystich, så hvis du er synørd, så kan det anbefales at bruge lidt tid på at snuse rundt på webshoppen. Eneste ulempe er, at portoen er ca. 90 kr. – på den positive side betyder det for mig, at hvert enkelt køb er nøje gennemtænkt 🙂

Bloome Copenhagen er en dansk butik og webshop med langt størstedelen økologiske stoffer. Udvalget af især mønstret jersey er stort, der er også en del isoli, rib og fast bomuld. Bloome Copenhagen har showroom i Helsinge med åbne arrangementer, som de annoncerer på Instagram.

Meter Meter er en dansk webshop med enkelte økologiske jersey og isoli-stoffer. Kig under “Jersey knit” og “Sweat and Nicki” for at finde de økologiske stoffer.

Stof & Stil har en serie GOTS-certificeret stof, tråd, knapper og garn. Du finder det i webshoppen under “Organic”, og i butikkerne kan du se det på prisskiltet. Der er som regel både jersey og faste stoffer, og sortimentet skiftes løbende ud.

Misformake er en engelsk webshop med et godt udvalg af økologiske stoffer fra fx Cloud 9 og Birch, som udelukkende bruger økologisk bomuld. Du kan finde de økologiske stoffer via menuen “Fabric” – “Shop by type” – “Organic”. Prisen for porto afhænger af ordrens størrelse.

sd_illustration_guide til at koebe oekologiske metervarer4
1-2-3 sy

Det var det! Håber du kan bruge guiden – den er blevet til på baggrund af et par års erfaring som økologisk sy-entusiast. Mine favoritter, når jeg køber økologisk stof, er Nosh, Raystich og Siebenlau.

hjælp os med at drive webmagasinet og støt hver måned

5 Comments

 • Hej.
  Tusind tak for dine links! Du skulle tilfældigvis ikke vide hvor man kan købe økologisk elastik bånd, min 30mm.?
  Mvh Louise

 • Hej Louise, Godt spørgsmål 🙂
  Jeg mindes (måske) at have set noget hos Vivatex, men kan ikke længere finde det i webshoppen. Vivatex har åbent i butikken onsdag til lørdag, så der ville jeg nok forhøre mig, hvis jeg var dig. Et andet bud er at spørge hos Bloome Copenhagen. Mit bud er at ildsjæle som dem har undersøgt det og kan give dig et svar. Håber det lykkedes for dig 🙂
  Mvh
  Mette

 • Hej Mette
  Tak for de spændende links…
  Vil bare lige fortælle, at Metermeter er ikke kun en webshop, det er en fysisk butik i Aarhus!
  Mvh. Connie

 • Hej –
  Det er nogle virkelig gode links, du har. Der var flere, jeg ikke kendte, men checker ud nu!
  Jeg har et par stykker mere, også med øko elastik og overlockertråd mm:

  Organic Textile Company. Engelsk webshop med mange slags stoffer, både stræk og faste, og også ting som f.eks. denim, fast velour, quilte batting/vat, og håndvævede stoffer fra Indien. Sender prøver.
  http://organiccotton.biz/store/index.php?route=product/category&path=217_169

  Anita Pavani, Tysk webshop med et godt udvalg af øko stoffer, både faste og stræk, god kvalitet, sender prøver.
  https://www.naturstoff.de/shop/Bio-Stoffe-(GOTS)/905158/f.html?

  For dem, der (ligesom jeg) er på jagt efter økologisk overlockertråd (eller bare større spoler alm. sytråd til at bruge i overlockeren, end de små 100 meter træspoler fra Hollandske Scanfil, man kan få mange steder), så fås det her:

  Hollandsk rent økologiske tekstil, stof og sytilbehørs webshop, der sælger øko overlocker-tråd på 5000 meter spoler (Scanfil), og også ting som kantebånd, bændler og økologisk elastik i metermål.
  http://www.purecoverz.nl/Default.aspx

  Siebenblau, som du allerede har linket til, sælger også økologisk sytråd (Tysk produceret) i 200, 500 og 1000 meter spoler i mange farver, som også kan bruges til overlocker.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *