13 myter om bæredygtig mad

Mad, indkøb og kostvaner spiller en vigtig rolle, når det handler om bæredygtig livsstil. En måde at nedsætte sit personlige CO2-udslip er at ændre kostvaner. Men mad er et område, som kan være vanskeligt at gennemskue. Der er så mange termer at forholde sig til: økologi, lokalt, raw food, vegansk, sæsonbaseret, sundhed, emballage.

Derfor har vi på Sustain Daily-redaktionen samlet en liste med 15 myter om bæredygtig mad. Vi har givet listen videre til Torben Chrintz, der er videnschef i Danmarks grønne tænketank Concito og arbejder med globale klimaeffekter ved menneskets forbrug.

Kort sagt svarede Torben, at tingene ikke altid kan opstilles lige så sort/hvidt, som vi har tendens til. Når det kommer til mad, kan man nemlig sjældent afgøre, om en fødevare eller kostretning er bæredygtig eller ej. Der er simpelthen flere nuancer i sagen, som du kan læse mere om i denne Q&A.

#1: Lokal mad er mere bæredygtig end importeret mad

FALSK

Det kan man ikke sige generelt. Frugt og grønt dyrket i Sydeuropa er mange gange mere klimavenligt end eksempelvis danske drivhusafgrøder. Transport udgør en meget lille del af en fødevares samlede udledning af drivhusgasser, nemlig under 10% – med mindre de er fløjet ind. Transport er altså ikke en særlig vigtig parameter.

#2: Økologi er bedre for klimaet

FALSK

Økologiske varer udleder generelt omkring 30% flere drivhusgasser per kg end konventionelle varer. Det skyldes primært, at udbyttet fra de økologiske marker er mindre. Økologisk dyrkede fødevarer kræver derfor mere plads. Det betyder i sidste ende, at der er mindre plads til eksempelvis skov.

#3: Det er dyrt at spise bæredygtigt

FALSK

Det mest bæredygtige, man kan spise, er rodfrugter og kornafgrøder, såsom brød, pasta, bulgur og lignende – disse fødevarer er meget billige, og det behøver derfor slet ikke at være dyrt, hvis man vil spise mere klimavenligt.

#4: Det er mere bæredygtigt at spise planter end kød

SANDT

Planter udleder generelt meget færre drivhusgasser end kød, medmindre de er fløjet ind i landet eller kommer fra et drivhus.

#5: Økologisk kød er bæredygtigt

FALSK

Kød er generelt set ikke en bæredygtig fødevare, og at kødet er økologisk gør det ikke mere bæredygtigt.

#6: Det er mest bæredygtigt at lave alt fra bunden derhjemme, fremfor at købe færdigfremstillede varer

FALSK

Færdigfremstillede varer er ofte lavet langt mere effektivt både energimæssigt og ressourcemæssigt. Samtidig er de produceret med et væsentligt mindre spild, end når der laves mad i hjemmekøkkenet.

#7: Det er bæredygtigt at være veganer

SANDT

Det er mere bæredygtigt at spise vegansk, men man kan ikke sige, at noget er bæredygtigt, og noget andet ikke er. Man kan kun tale om, at noget kan være mere bæredygtigt eller mindre bæredygtigt. Bæredygtighed bør altså ikke bruges som en absolut term, da selv veganere har en negativ effekt på miljø og klima.

#8: Det er sundt at spise bæredygtigt

BÅDE OG

Det er meget bæredygtigt at leve af brød og sukker, men det er ikke nødvendigvis sundt.

#9: Raw food er mere bæredygtigt (grundet mindre varmeenergi ved tilberedning)

BÅDE OG

Raw food kan have et væsentlig større spild på grund af den kortere holdbarhed, som er gældende for rå fødevarer.

#10: Økologiske fødevarer er sundere end ikke-økologiske

BÅDE OG

Man kan sige, at alt andet lige er det godt at undgå pesticider. Dog er grænseværdierne særligt i EU så skrappe, at man helt videnskabeligt reelt ikke kan se nogen negativ sundhedsmæssig effekt ved at spise konventionelt i forhold til økologisk.

#11: Emballage gør maden mindre bæredygtig

FALSK

Emballage er meget vigtig for at kunne opnå længere holdbarhed og undgå madspild, så emballage har en positiv effekt, men skal selvfølgelig ikke overdrives.

#12: Økologiske fødevarer holder sig gode i kortere tid end ikke-økologiske

DELVIST SANDT

Når vi eksempelvis taler om friske fødevarer, er det rigtigt, at holdbarheden for økologiske varer er kortere.

#13: Det er bæredygtigt at spise efter sæson

SANDT

Der er sandt, at en sæsonbaseret kost er mere bæredygtig. Men “sæson” bør defineres bredere end kun sæsonen her i landet, så man også tager højde for, hvilke varer der er i sæson i lande, vi importerer fra.

Blev du klogere?

Tekst af Caroline Frederiksen, foto af Caroline Attwood.

 

GemGem

GemGem

2 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *