Bæredygtige is i Aarhus

Det er (stadig) sommer, og det kalder på is! To af Sustain Dailys aarhusianske bloggere guider dig hen til den mest bæredygtige is i Aarhus, når issulten melder sig.

Af Katrine Annesdatter-Madsen og Marianne Luna

I det andet indlæg i serien Det bæredygtige Aarhus tjekker vi steder ud, der kan stille din issult med bedre samvittighed. For os handler bæredygtig(ere) is især om økologi, kvalitet og CO2-aftryk. Økologisk og vegansk is er det bedste bud på bæredygtig is, men desværre findes der ingen deciderede veganske issteder i Aarhus. Så ønsker du en vegansk is fra en isbutik, må sorbet være svaret på dine bønner. Vi har fundet de steder i Aarhus, hvor isen står i økologiens tegn, og her kan du et par af stederne også finde veganske sorbetversioner.

baegeris 2

Suppestegogis

Åboulevarden 82, 8000 Aarhus C

Hos café Suppestegogis med det økologiske guldmærke kan du nyde vaskeægte italiensk is ved åen. Caféen laver selv isen, så den er helt frisk – og så har de tjek på, hvad den indeholder. Du finder både sødmælksbaserede flødeis og veganske sorbetis (uden mælkeprotein). Caféen ligger på den mindre hektiske strækning af Åboulevarden og har udendørsservering, så du kan nyde din is og samtidig slikke solskin uden at blive trådt over tæerne. Suppestegogis laver også god kaffe og har lækre retter på menukortet – blandt andet en del vegetariske og veganske. Du får ikke verdens største iskugler, og i forhold til prisen er madretterne lidt små, men kvaliteten og hyggen er til gengæld i top.

summerbird is

Summerbird

Volden 31 samt Bruuns Galleri, 8000 Aarhus C

Denne sommer har Summerbird lanceret to forskellige økologiske flødeis. Den ene is er en lakridsis med overtræk af hvid chokolade med lakridsknasdrys, mens den anden is er en chokoladeis overtrukket med 61 % mørk chokolade med drys af frysetørret hindbær. Isen overtrækkes først med to lag tyk chokolade, når du bestiller den, så den er absolut chokoladefrisk, når den lander i dine hænder, og vi er vilde med også at få et stykke af Summerbirds chokoladehimmel. Chokoladeisen er en intens og fyldig fryd for chokoladeelskeres smagsløg, mens lakridsisen smager kraftigt af lakrids og komplimenteres skønt af den hvide chokolade. Isene koster 42 kroner stykket, og du kan ikke spise to!

vaffelis 1

Social Foodies

M. P. Bruuns Gade 60, 8000 Aarhus C

Social Foodies har spredt sig fra København til Aarhus. Målet er at involvere sig i hele værdikæden, blandt andet ved at uddanne bønder inden for økologisk landbrug. De sælger først og fremmest lækker frisklavet fløde- og sorbetis, men du finder også nødder, konfekt, chokolade, flødeboller og andet godt til ganen i butikken. Social Foodies er ikke øko-mærket, men mælk, sukker, guf, nødder, flødeboller og chokolade er økologisk. Bær, frugt og andre enkelte ting er ikke økologiske. De laver nogle top dollar is, og vælger du to kugler, får du en ordentlig portion. Vi kan hilse og sige, at mintisen er anbefalelsesværdig. Social Foodies har ikke meget plads til at sidde inden døre, men hvis vejret er godt, er det oplagt at tage isen med på en gåtur til Ingerslev Boulevard eller bare hen til den nærliggende Sct. Pauls Kirke, der har en del bænke med udsigt ned over M. P. Bruuns Gade.

fro yo 1

Frost og Fnugg

Bruuns Galleri, 8000 Aarhus C

Hos Frost og Fnug mikser du din egen kvalitetsyoghurtis uden kunstige smags- og farvestoffer, og prisen afhænger af din evne til at tøjle dit isbegær. Isen er sødet med en blanding af birkesaft, sukkertang og økologisk rørsukker, og proteinindholdet sniger sig op på 6-7 %. Butikkens visuelle fremtoning er en æstetisk fryd for øjet og reflekterer den kvalitet, som Frost og Fnugs is og toppings er rundet af. Naturmælk leverer yoghurten, der laves til is af Is fra Skarø, imens en stor del af de 70 forskellige toppings leveres af den økologiske og biodynamiske engrosvirksomhed Solhjulet. Du kan dog også vælge knap så økologiske toppings, som for eksempel Twix, M&M’s og Oreos, som du kender fra de konventionelle frozen yoghurtsteder. Frugtsaucerne kommer fra en lille økologisk frugtplantage på Lolland, og så er vi begejstrede over, at Frost og Fnugs bank er Merkur Andelskasse, der udelukkende støtter projekter inden for økologi, miljø og social bæredygtighed.

Læs det første indlæg i serien Det bæredygtige Aarhus om helsekostbutikker her.

hjælp os med at drive webmagasinet og støt hver måned

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *