Er du med i et fødevarefællesskab?

Økologisk, lokalt produceret, uindpakket grønt på ugentlig basis. Det lyder næsten for godt til at være sandt – men det kaldes et fødevarefællesskab, og de findes i hele landet!

To smilende mennesker siger hej og byder mig velkommen, da jeg onsdag eftermiddag træder ind i Grøn Vogn ved Godsbanen i Aarhus. De er frivillige i det lokale fødevarefællesskab og med i butiksudvalget. Ugens grøntsager står klar på bordet, og en tavle fortæller, hvad der er med i denne uges pose. I dag er fuld af farver – med rød grønkål, gulerødder og multifarvede beder. Æblemost, porrer, knoldselleri og jordskokker er der også med – alt sammen dyrket på økogårde i nærheden.

Fødevarefællesskaberne er frivilligdrevne indkøbsforeninger, hvor man sammen køber stort ind af økogrønt til gode priser. Det betyder, at man giver små bønder en ekstra afsætningskanal og er med til at støtte op om de danske øko-producenter. Jeg har selv kendt til fødevarefællesskaberne i årevis, men er først for nyligt blevet medlem.

De danske fødevarefællesskaber startede i København i 2008 med inspiration fra fødevarefællesskabet Park Slope Food Coop i New York. En gruppe ildsjæle mødtes for at købe lokale øko-grøntsager sammen, og storkollektivet Svanholm blev den første faste leverandør. På bare to år gik Københavns Fødevarefællesskab fra 15 til over 500 medlemmer, og i dag er der 3.000 aktive fødevarefæller fordelt på 23 fødevarefællesskaber i hele Danmark.

Jeg pakker mine poser ud og går i gang med at fylde op af ugens udvalg. Udover grøntsager har jeg denne uge købt en stor bakke æg. Der er også mulighed for at købe et udvalg af saft, marmelade og tangprodukter, alt sammen økologisk og lokalt produceret.

Man bestiller sin pose en halv til en hel uge i forvejen. I de fleste fødevarefællesskaber skal man som medlem tage en vagt om måneden for at hjælpe til med at drive foreningen. Det kan være at pakke grøntsagsposer eller stå for løssalg af fx æg og saft. Desuden er der flere steder inspirerende medlemsarrangementer med alt fra fællesspisning til fermenteringsworkshops og svampejagt.

For mig bliver fødevarefællesskabet nok ikke det eneste sted, jeg handler, men det er et rigtig godt udgangspunkt. Så kan man supplere fra fx supermarkedernes hylder med alt det, man ellers skal bruge. Råvarerne er af rigtig god kvalitet, og det er en god måde at gøre sine måltider mere lokale, sæsonbetonede og økologiske – med et minimum af plastik.

Tekst og foto af Rebecca Kaagh Nordbo.

hjælp os med at drive webmagasinet og støt hver måned

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *