Hyldest til hyldeblomst

Hephey, det er hyldeblomstsæson! Hvis du er lige så vild med de smukke blomster, som vi er på Sustain Daily-redaktionen, er det tid til at finde spand og saks frem og drage ud i naturen. Bliv klar til at tage på hyldeblomstsafari lige her.

Hvad er hyld?

Hyld er en busk, som bliver op til 8 meter høj. Dens frugter, de sorte hyldebær, modnes i september til oktober, mens hyldeblomsterne, de hvide, velduftende skærme, har sæson i juni og juli. Det siges, at te og andre ekstrakter af de hvide blomsterskærme virker mod forkølelse, sikrer et godt parforhold og fungerer mod ondskab og trolddom. Men vi plukker dem altså mest, fordi de smager så vidunderligt godt af sommer.

Hyldens blade, bark og umodne bær er svagt giftige, da de kan udvikle blåsyre, og hvis du vil bruge de modne, sorte hyldebær, skal du huske at koge dem i mindst 20 minutter.

Hvor kan du samle hyldeblomst?

Hylden finder du både i skovbrynet, ved marker og langs stier – den vokser vildt og er et meget almindeligt syn i landskabet. Du kan også gå på hyldeblomstjagt i byen, hvor buskene vokser mellem hegn, i baggårde og parker. Hvis du ikke lige kender de bedste hyldeblomst-spots i dit lokalområde, er der hjælp at hente. Byhøst har udviklet et interaktivt kort, hvor enhver har mulighed for at plotte steder ind, der byder på bær, urter og andre vilde råvarer. Her kan du blandt andet søge efter hyld og tjekke ud, om busken gror i din yndlingspark.

Skønne opskrifter med hyldeblomst

Hyldeblomstsaft og -sirup er klassikere, de fleste kender. Men har du prøvet at lægge blomsterne i salt og sukker eller at lave din egen hyldeblomstsnaps? Vi har samlet en række anderledes opskrifter, du kan afprøve denne sommer:

Nicecream med hyldeblomst. Sommeren fejres traditionen tro bedst med is. Denne udgave er helt vegansk og kan laves med din hjemmelavede hyldeblomstsaft. Uden tvivl en potentiel sommerfavorit!

Hyldeblomstmarmelade. Når du laver hyldeblomstsaft, så gem hyldeblomstskærmene, der normalt ryger ud i skraldespanden, og tryl dem om til lækker hyldeblomstmarmelade.

Hyldesalt og –sukker. Den her opskrift er lige til at gå til. Den kræver ikke mere end havsalt eller sukker plus en portion friskplukkede hyldeblomstskærme. Kom dit hyldesukker i et smukt glas, og violà – færdig er en sommerlig værtindegave.

Hyldekærester (eller pandekagedej med hyldeblomst). Både hyldeblomst og pandekager er vindere i sig selv, så med denne kombination kan du ikke gå galt i byen. Det bliver ekstra hyggeligt, når de laves over bål og serveres på stranden eller i parken en varm sommeraften.

Snaps med hyldeblomst: Hyldeblomstskærmene gør sig ligesom bær og frugter udmærket i snaps. Snapsen er klar efter en uge, men kan trække i længere tid, hvis du vil opnå en mere intensiv smag. Forestil dig lige, hvordan minderne om sommerdage vil dukke op, hvis du åbner for en flaske hyldeblomstsaft til en af årets julefrokoster!

Hvad er din yndlingsopskrift med hyldeblomst? Del gerne din hyldeblomstviden i kommentarfeltet.

Tekst af Anne Fürstenberg, foto af Emma Slebsager.

hjælp os med at drive webmagasinet og støt hver måned

6 Comments

    • Det er nemlig en evig klassiker – og intet ondt ord om den, men vi fik ret meget lyst til at kaste os ud i nye eksperimenter, da vi skrev den her artikel 😉

  • Lækre forslag. For at undgå for meget sukker, så har jeg fundet ud af de fungerer voldsomt godt tørrede til te. Det er super nemt, smutter bare ud med en saks, hænger dem i bundet til tørring og opbevare i et glas eller dåse. Giver en lækker te med mild hyldeblomst smag. Kan laves til iste med lidt honning og citronskiver. Eller te med ren hvis te. Det er lækkert! 🙂

  • De skal plukkes væk fra større veje, da blomsterne ikke skal skylles før brug – så ryger en hel del af aromaen. Istedet kan man brede dem ud på et håndklæde/tæppe og lade dem ligge et par timer, så smådyr kan kravle ud af blomsterne. Og de dufter/smager af mest når solen skinner, så pluk i solskin 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *