Spis dit (og de andres) ukrudt

I foråret og forsommeren pibler nye planter frem. Nogle af dem, der trives særligt godt, kalder vi for ukrudt. I bund og grund er ukrudt bare planter, der er på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt – og mange af dem gør sig godt i maden!

Mælkebøtter, skvalderkål og brændenælder er tre klassikere. De er lette at genkende, velsmagende, sunde og der er rigeligt af dem! Faktisk så mange, at de fleste sætter stor pris på, at du høster dem – og der er ingen fare for, at de bliver udrydningstruede.

Mælkebøtter

Du kan bruge både blomster, knopper, blade og rødder fra mælkebøtter. Knopperne kan steges med hvidløg, af blomsterne kan du lave mælkebøttesirup eller vin, bladene kan bruges i salater, og rødderne kan tørres og ristes og bruges som et alternativ til kaffe, hvis du er frisk! Mælkebøtter indeholder dobbelt så meget A-vitamin som spinat, masser af kalium og mange andre gode vitaminer og mineraler. Og så er de seriøst overalt – hvad venter du på?

Skvalderkål

Skvalderkålsblade kan bruges som spinat i omeletter, gryderetter og pastaretter, som grønt i kartoffelsalat, eller du kan plukke dem og lave dem til pesto sammen med nødder eller kerner, citron og olie. Hvis du har en juicer, giver skvalderkål et lækkert grønt boost til farven og et skud af især C- og B-vitamin.

Når du plukker skvalderkål, så gå efter de små nye blade. De smager bedre end de store, der er lidt grove i det.

Brændenælder

Den brændende fornemmelse ved brændenælder forsvinder, så snart de er varmet op. Den mørkegrønne plante er enormt næringsrig og gør sig rigtig godt i suppe, gryderetter og blandet i dejen til fx brød eller småkager. Med en hurtig blanchering er den helt håndterbar – men husk handsker, når du høster den! Brændenælde indeholder bl.a. zink og jern, som kvinder ofte er i underskud af. Just sayin’.

Tip til den gode ukrudtshøst

Når du høster, så vær opmærksom på omgivelserne. Brug din sunde fornuft og haps fra rolige steder, hvor der ikke fx er en trafikeret vej eller en togbane lige ved siden af, hvis du er nervøs for luftforurening. Du kan vaske blade grundigt, før du bruger dem. Mælkebøtteblomster kan du ryste, så eventuelle smådyr ryger af, men skyl dem endelig ikke, for så ryger meget af den gode smag med.

Tag taske og saks under armen, smut ud i naturen og giv dit næste måltid et pift – for det er nu engang sjovere at høste end at luge!

Tekst og foto af Rebecca Kaagh Nordbo.

2 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *