Wefood sælger det de andre ikke vil have

De madvarer supermarkederne rynker på næsen over, modtager Wefood med kyshånd.  Her er madvarer, der har overskredet sidste salgsdato i høj kurs, for hvem siger, at man kun kan spise fastelavnsboller i februar?

sustain daily wefood

Overskudsvarer kan sagtens spises

Madspild er et kæmpe problem på globalt plan, og i Danmark smider vi hvert år over 700.000 ton mad ud; mad der sagtens kan spises. Heldigvis spirer der mange spændende initiativer frem, og Wefood er et af dem. Det alternative supermarked vender tingene på hovedet ved at sælge varer, der ellers skulle skrottes af supermarkederne på grund af alt lige fra sidste salgsdato, fejlproduktion, æstetik til sæson.

Sådan et sejt initiativ kunne vi selvfølgelig ikke holde os fra, så vi tog på tur for selv at opleve supermarkedet. Det vi mødte var hyggelige og lyse lokaler dekoreret med planter og trækasser samt et forholdsvist varieret (og billigt!) udvalg af varer.

Grøntsagsafdelingen var fyldt godt op med rodfrugter, og der var en hel del økologi at vælge i mellem. Køleskabenes indhold bestod den dag af øl, ginger ale med passionsfrugt og hvid chokoladefondue. På frys kunne man til gengæld finde fastelavnsboller, brød og krydrede kartofler. Der var også en brødafdeling med forskellige slags rugbrød og franskbrød.

sustain daily wefood det skifter tit

Billeder: Wefood

Udvalget ændrer sig løbende og afhænger af, hvad leverandørerne har i overskud. De får blandt andet en rimeligt stabil levering af brød samt frugt og grønt fra Føtex kombineret med en række sporadiske vareindleveringerfra mindre butikker i lokalområdet.

Hvordan kan det lade sig gøre?

”Konceptet bag Wefood er, at det altid skal være selvkørende med frivillige. Med hjælp fra de frivillige kan butikken genere et overskud, som kan bruges til at støtte Folkekirkens Nødhjælps arbejde. Konceptet ligger sig derfor en del op af den opbygning, vi bruger i genbrugsbutikker”, siger Jane, koordinator i Wefood.

Wefood betaler et symbolsk beløb til deres leverandører for at imødekomme moms- og skatteregler, hvilket er blevet muligt med nyere lovgivning. De vil gerne udvide deres varesortiment og samarbejde med flere leverandører. Butikken har lige nu åbent i hverdagene fra 15:00-19:00. At udvide åbningstiderne er også på tegnebrættet. Begge ting kræver flere hænder; både til at hente varer fra de interesserede butikker og til at stå i butikken og betjene kunder.

sustain daily wefood ginger beer2

Wefood har har allieret sig med nogle af de andre madspildsorganisationer i København for heller ikke selv at skabe madspild. Forleden var Fødevarebanken forbi og hente gulerødder, og det samme gælder restauranten Rub & Stub. De har også en aftale med Kompostbudene, et projekt for socialt udsatte borgere på Amager, som hjælper med at lave kompost. Dagen efter Sustain Daily var på besøg, blev gulerødder givet væk gratis, fordi der simpelthen var for mange.

sustain daily wefood det vi koebte

At handle i Wefood er sjovt og billigt. Indkøbsformen skal man måske lige vænne sig til, for man bliver nødt til at supplere det med at handle i andre supermarkeder. Det smarte er dog, at Wefood løbende opdaterer sine følgere på facebook, om hvad de kan finde i butikken. Adressen er ikke central, men et stykke ude ad Amagerbrogade.  For os der bor i den anden ende af København, bliver det nok lidt en udfordring at købe ind i Wefood i hverdagen, men supermarkedet er bestemt et besøg værd.

ups vi glemte stofnet

hjælp os med at drive webmagasinet og støt hver måned