Back to top

Marts måneds udfordring: Skift elselskab

Glædelig 1. marts! Månedens udfordring er at skifte elselskab. Det er en bæredygtig vane, som arbejder for sig selv – helt uden, at du skal vedligeholde den, når først du har skiftet. Hvad er bedre end det?

Uanset hvor mange elpærer vi har skiftet, bruger vi alle sammen strøm – og den strøm kan ligeså godt være så grøn som muligt. Vidste du, at du kan få strøm udelukkende fra nyere danske vindmøller, være med til at bevare regnskoven eller give solcellelamper til Uganda gennem dit strømforbrug? 

Det kan virke utilgængeligt at skulle skifte elselskab, men det er faktisk både simpelt og gratis. Vælger du at få strøm gennem et elselskab, der garanterer 100% vedvarende energi, vil du ikke mærke forskel på strømmen derhjemme – ingen kommer og skifter dine stikkontakter eller din eltavle. Du vil derimod vide, at den mængde strøm, du forbruger, bliver produceret af eksempelvis vindmøller eller andre former for vedvarende energikilder.

Hvad sker der, når jeg skifter elselskab?

Dit elselskab er forhandler af strøm og en slags mellemmand mellem dig, netselskabet der ejer det lokale elnet, og elværket der producerer strømmen. Du køber strømmen hos elselskabet, der køber den mængde strøm, du bruger, hos elværket. De kan derfor garantere, at de kun køber strøm, der er produceret med eksempelvis vedvarende energikilder.

I praksis kan man ikke adskille “grøn” og “sort” strøm i elnettet. Der er altså ingen garanti for, at strømmen i netop din kontakt er grøn. Men du kan sørge for, at der bliver købt strøm fra grønne kilder, der svarer til dit forbrug.

Sådan skifter du elselskab:

1) Find dit aftagenummer. Det står typisk på din elregning, og ellers kan du få det oplyst hos dit nuværende elselskab.

2) Gå ind på www.elpris.dk. Vælg “Klimavalg” og sammenlign priser og koncepter hos de grønne elselskaber, der dækker dit område. Når du har besluttet, hvad du vil skifte til, tilmelder du dig. Dit nye elselskab sørger for resten af det praktiske.

3) Aflæs din elmåler, når du bliver bedt om det.

Vil du vide mere? Det Økologiske Råd har lavet en guide til Grønt Elvalg, hvor de har undersøgt forskellige tilbud og delt dem ind i Klasse A til C baseret på deres effekt.

Tekst af Rebecca Kaagh Nordbo, foto af Emma Slebsager.

Author avatar

Sustain Daily

https://www.sustaindaily.dk
Sustain Daily er et webmagasin og bloggernetværk om bæredygtig livsstil. Vi arbejder på højtryk med at give dig den skarpeste information, de mest inspirerende historier og de bedste tips og tricks. Hvis du har idéer, kritik eller en invitation til noget, vi skal være med til, så send os en mail på kontakt@sustaindaily.dk

2 comments

 1. Rebekka

  Hej Sustain Daily!
  Jeg synes det er vigtigt, at man som forbruger præger udviklingen ift. Vores køb af ting og sager fx energi! Derfor thumbs up for at tage handsken op ift. Elvalg 🙂 Men er informationen på de viste sider tilstrækkelig opdateret? Informationen ift. Effekter mm på elpris.dk er ihvertfald tilbage fra 2016 og der er jo kommet en del nye selskaber og produkter på markedet i takt med at flere forbrugere gerne vil vælge “grønt”. Har I planer om en opdatering på emnet?
  Mvh
  Rebekka

  • Sustain Daily

   Hej Rebekka,
   Du har fuldstændig ret i at tallene ikke er opdateret.
   Lige nu ligger der ikke en opdatering i støbeskeen, men jeg kan sagtens se den komme, da vi også synes emnet er utrolig spændende.
   Du skal i hvert fald have tusind tak for at gøre os opmærksom på det.
   Og indtil vi får lavet en opdatering, så kan du evt. bruge denne side som reference til at finde grønnere elselskaber: http://grøntelvalg.dk

   MVH
   Louise

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *