Back to top

10 bæredygtige vaner

At ændre hverdagsvaner kan være temmeligt uoverskueligt, for hvor er det bedst at starte når det handler om bæredygtighed? Og hvor kan du gøre den største forskel? Alene tanken om de mange muligheder kan virke afskrækkende. Men når vi taler om bæredygtighed, handler det om de mange små bække, for du kan sagtens gøre en forskel allerede i dag. Derfor har vi lavet en guide med 10 steder, du kan starte.

Økologisk mad

1. Spis flere grøntsager

De fleste af os kunne godt smide endnu flere grøntsager på tallerkenen. Hvis de grønne sager ikke er din livret, kan du nøjes med at sætte dem i fokus et par dage om ugen. Er du storforbruger og grøntelsker, så sæt dig ind i, hvad der er i sæson, og spis efter det. Og uanset om du er ny eller rutinekendt i et grøntsagsbaseret køkken, så sørg altid for at have godt styr på dit basislager. Så har du altid noget i skabene som du kan lave et lækkert og nærende måltid ud af.

2. Hav et stofnet i tasken

Du ved sikkert godt, at plastikposer er dårligt for verden, men husker du stofnettet? Et godt tip er at finde alle dine net frem, folde dem sammen og putte et i hvert af dine tasker – så har du altid et net på dig, hvis du husker at folde det sammen og putte det tilbage i tasken, når du har brugt det. Og hvis du har brug for lidt ekstra hjælp til at huske nettet, så allier dig med din partner eller veninde – eller få støtte til at ændre din vane med vores Bevidsthedsboks.

3. Sig nej tak

Det er ikke kun høfligt, det er også godt for miljøet! Et godt sted at starte er at sige nej tak til reklamer. Hvis du føler dig modig, kan du prøve at sige nej tak til værtindegaver eller din farfars aflagte slips, hvis de alligevel bare ender med at fylde i skufferne.

4. Genanvend og sorter

Undersøg hvilke affaldskategorier, din kommune henter og start der. Næste skridt kan være at undersøge, om din lokale genbrugsstation kan tage endnu flere ting som fx haveaffald eller blød plast. Til sidst kan du måske se kritisk på alt, hvad du anser som skrald: Syltetøjsglas kan bruges som madpakkebeholdere, metaldåser kan bruges til små potteplanter, og gammelt tøj kan klippes op til klude. Bæredygtighed handler også om at tænke ud af boksen!

5. Rejs med tog, bus, båd (og fyldt bil) i stedet for fly

Flyrejser udleder store mængder drivhusgasser højt oppe i atmosfæren. Tør du planlægge din næste rejse uden fly? Togture kan være rolig fordybelsestid eller et eventyr med venner, og busser rundt i Europa er stadig ganske billige, hvis man blot leder lidt. Hvis fly er den eneste mulighed, er en direkte rute at foretrække, da afgang og landing er de værste CO2-udledere.

6. Tal om klima og del dine tanker

Emner som bæredygtighed og klima virker store og uoverskuelige, fordi vi ikke snakker om dem til hverdag. Men hvad hvis vi gjorde? Hvis du leder snakken ind på bæredygtighed, rykker det måske noget i dem, du snakker med, og måske taler de så med andre. Et godt sted at starte kan være de sociale medier. Har du haft succes med at ændre en hverdagsvane, så tal om det her. Dine handlinger kan inspirere andre og være med til at afmystificere klimadebatten.

 

7. Spis på tallerkener

Hvor end du kan komme til det, så spis på service, der kan bruges igen og igen. Hvis du er på café, så bed om et glas i stedet for et plastikkrus. Hvis du spiser i kantinen, så vælg en tallerken frem for en plastikbøtte. Eller sammensæt dit helt eget picnic-sæt. Det kan være en lille ting bare at sige nej til en plastikgaffel, når du henter take-out, men selv dét er et aktivt valg, der sikrer mere bæredygtighed.

8. Brug penge på oplevelser

Hvad skal du vælge: En ny kjole eller to kopper økokaffe og en tur i biffen? I et klimaperspektiv er det kaffen og biografen, der vinder – der bruger du primært dine penge på at købe arbejdskraft, ikke ting. Og det samme gør sig gældende når det kommer til at give gaver. Lyt til vores særlige podcastafsnit om at give bæredygtige gaver.

9. Lån ting af andre

Har du brug for en boremaskine? Så bank på hos naboen, før du kigger Silvans tilbudsavis igennem. Skal du til bryllup? Så find din kjole eller skjorte i en vens skab. Og hvis du mangler en god bog, så husk, at du har alverdens bøger til rådighed på biblioteket.

10. Hav sex, gå en tur, syng en sang

Der er så mange ting, vi gør i vores hverdag, som handler om forbrug. Men vi er mere end forbrugere – vi er mennesker, kærester, venner, borgere og bare os selv. At lave ting, der ikke kræver andet end dig, dine yndlingsmennesker og måske lidt natur at gå ud i, er i sig selv et lille opgør med forbrugssamfundet. Kan du finde på andre aktiviteter, som ikke kræver “ting” for at være sjove? Så er du godt på vej mod mere bæredygtighed!

Author avatar

Sustain Daily

https://www.sustaindaily.dk
Sustain Daily er et webmagasin og bloggernetværk om bæredygtig livsstil. Vi arbejder på højtryk med at give dig den skarpeste information, de mest inspirerende historier og de bedste tips og tricks. Hvis du har idéer, kritik eller en invitation til noget, vi skal være med til, så send os en mail på kontakt@sustaindaily.dk

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *