Back to top

10 grunde til at holde af kulden

Vinteren er over os, og vi kan ikke påstå, at det er vores yndlingstid.  I hvert fald ikke, hvis du spørger os lige nu – i januar. For hvordan gik december så hurtigt, hvor blev alle vores penge af, hvorfor fryser vi hele tiden, og hvad er der egentlig at se frem til nu efter nytårsfester og juleknas? Ja, der er ting nok at tilføje på minuslisten, hvis man gør sig i den slags. Men der er heldigvis også masser af ting, der gør den her kolde årstid helt okay!

Langt hen ad vejen handler det om perspektiv, når der er noget, vi ikke bryder os om. For hvis du tænker efter, gider du så leve med varm sommer året rundt? Okay, det lyder måske ikke helt så slemt… Men du ville med garanti ikke nyde sommeren (eller alle de andre årstider) i samme grad, hvis ikke du skulle igennem den kolde vinter for at nå frem til den! Græsset er ofte grønnere på den anden side, og hvor den kolde vintertid kan virke nok så idyllisk og rar i tankerne, så kan den være rimelig barsk herude i virkeligheden.

Men der er faktisk mange gode grunde til at sætte pris på det kolde vejr – både for din egen og for klimaets skyld! Se bare her:

1. Fordybelse

Vinteren er den perfekte tid til at fordybe dig i gode bøger og udforske nye, spændende emner. Du kender sikkert følelsen af at låne en ordentlig stak sommerbøger med de bedste intentioner, men inden du får set dig om, er sommeren gået med at bade, tage på cykeltur og se dine venner. Kulden lokker til gengæld ikke ligefrem til at være ude fra morgen til aften, så når du alligevel sidder pakket ind i et tæppe og venter på foråret, så hiv en god bog frem – så lover vi, at vinteren går lidt hurtigere!

2. Det kolde gys

Okay, det er ikke for alle. Men flere og flere sværger alligevel til vinterbadning, som efter sigende øger både sundhed, energiniveau og velvære. Så hvis du er den friske type, der hopper i havet på den her årstid, så har du en endnu en god grund til at være vild med vintervejret: Det kolde gys kan bare noget andet end den varme dukkert.

3. Vedvarende energi

Kulde og blæst følges ikke altid ad, men du hader med garanti blæsten mere på en frostdag, end du gør i bagende sommerhede. Vindpust er en stor del af vintervejret, men der er gode grunde til ikke at hade dem. Jo mere det blæser, jo mere grøn energi producerer vores vindmøller – husk det, næste gang du forbander blæsten på en cykeltur i modvind.

4. Comfort food

Behøver vi sige mere, eller er du overbevist? Varm vintermad er ren comfort food, og der findes et væld af vegetariske og lunende gryderetter, som bare fungerer bedst på kolde dage. Vintermad spises i øvrigt bedst med ske fra en skål! Se fx vores opskrift på varmende Dahl her.

5. Kunst, events og debatter

Der foregår en hel del spændende kulturelle ting og sager indendørs om vinteren i alle større byer. Brug det kolde vejr som undskyldning for at flygte ind i bygninger, som rummer alt fra kunstudstillinger og filmvisninger til teater, events og debatter. Det er altså dét federe at luske rundt indendørs, når det er mørkt og koldt udenfor.

6. De første skud

Glæden ved at opdage de første grønne spirer i alt det brune er sjælden, men stor! Når foråret så småt begynder at komme, og alt det grønne titter frem under sneen om lidt, så vil du nyde det i langt højere grad, fordi du har fået lov til at undvære det – det er et privilegium at få lov at se årstiderne skifte på den måde, selvom det ikke altid føles sådan.

7. Blødt tøj

Du kan leve i blødt tøj, lag på lag og uld i månedsvis! Ingen ser skævt til, at du altid trisser rundt i hyggesokker og lever i dine varmeste striktrøjer, for vi er alle i samme båd, når det handler om at værne sig mod kulden.

8. Strålende vintersol

Der er intet som solskin på en varm sommerdag. Eller hvad? Det skulle da lige være en strålende sol på en iskold klar vinterdag. Sådan en dag, hvor du ikke føler, det har været lyst i flere uger, og du havde glemt, hvilken farve himmelen egentlig plejer at have – lige indtil solen brager igennem, og det føles som om, hele verden er vågnet igen. Så er det svært at hade vinter.

9. Tid til refleksion

Der er ikke nogen, der opdager, hvis du går lidt i hi her i de mørke, kolde måneder. Hvem har alligevel overskud til at lave en helt masse, når det er mørkt fra vi møder, til vi har fri, og vi fryser næsen af, når vi træder uden for vores dør? Brug tiden på at værne om dig selv og kigge indad, tænk over dine intentioner for det nye år eller lær noget nyt!

10. Planeten trænger til kulde

Den globale opvarmning, som truer mere og mere for hvert år, er den ultimative grund til, at vi skal sætte pris på de kolde måneder. Kulden er nemlig et tegn på, at klimaforandringerne ikke er gået helt amok. Sommeren i 2018 slog varmerekorder, og flere ting tyder på, at de næste par år vil følge trop. I manges øre lyder dette sikkert som en velsignelse, men dig, der har bevæget dig herind på Sustain Daily, ved sikkert godt, at det faktisk er en skræmmende tendens, der betyder, at klimaforandringerne er over os. Så lad os lige tage et øjebliks taknemmelighed over, at vi stadig har vores kolde vinter med frost og bidende vinde – det er et tegn på, at vi ikke er kørt helt af sporet endnu.

Tekst af Caroline Frederiksen

Author avatar

Sustain Daily

https://www.sustaindaily.dk
Sustain Daily er et webmagasin og bloggernetværk om bæredygtig livsstil. Vi arbejder på højtryk med at give dig den skarpeste information, de mest inspirerende historier og de bedste tips og tricks. Hvis du har idéer, kritik eller en invitation til noget, vi skal være med til, så send os en mail på kontakt@sustaindaily.dk

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *