Back to top

10 grunde til at værdsætte vinden

Annonce for Ørsted Danmark

Er der noget, der karakteriserer efteråret i Danmark, så må det være regn og rusk. Det er modvind på cykelstierne og lyden af raslende blade, der pisker omkring på gader og stræder. For mange kan dykket i temperaturerne og det kontinuerlige gråvejr virke træls, men der er faktisk al mulig grund til at være glad for det kraftige blæsevejr. 

Samarbejde med Ørsted Danmark

Vi er stolte af at fortælle at vi har indgået samarbejde med Ørsted, så over de næste par måneder vil vi i samarbejde give dig en masse dejlige tips. Ørsted er Danmarks største producent af grøn strøm og det kan klimatosser som os godt lide. Hvis du følger med hos Ørsted på Instagram eller facebook vil du måske se vores navn poppe op, da vi også har hjulpet Ørsted med at give grønne tips til deres kunder og følgere. Sammen ønsker vi at gøre det grønne valg let.

Dit vasketøj tørrer hurtigt

Generelt er det en god idé at undgå at bruge en tørretumbler når du skal tørre dit tøj. Udover at det er dårligt for miljøet med den ekstra mængde strøm, så slider det også unødvendigt på dit tøj. Og har du mulighed for at hænge tøjet udenfor, så tørrer det ikke alene super hurtigt på en regnfri efterårsdag – det kommer også til at dufte skønt af vind og frisk luft. Så hvis temperaturen en dag er over ca 8 grader så hæng tøjet udenfor.

Ny energi med en gåtur i blæsevejret

Vi og mange andre har skrevet om det før: En gåtur booster dit energiniveau og kan forbedre din koncentration. Men en gåtur i blæsevejret kan også være en humørbooster og give et frisk skud af energi til resten af din arbejdsdag eller din weekend. Så det er bare med at snøre skoene, tage godt med tøj på og komme ud og blive rusket godt igennem af vinden.

Du sover bedre når det blæser

Der er et studie, der viser, at pink noise kan være med til at forbedre din søvn. Pink noise defineres som lavfrekvenslyde, der varierer nok til at påvirke din underbevidsthed, men som er lav nok til at de ikke forstyrrer dig. Sådanne lyde er for eksempel lyden af bølger, regn eller vind. Når det rigtig stormer udenfor er der altså gode chancer for, at du får en god nats søvn.

Det er en god grund til at blive indenfor

Selvom det kan give ny energi med en rask gåtur i blæsevejret, så er der altså også al mulig god grund til at blive indendøre. En stor del af at leve bæredygtigt handler også om væredygtighed og her kan det dårlige vejr være behjælpeligt. Uanset om væredygtighed for dig er at invitere venner over til brætspilsaften og middag eller om det er at synke ned i sofaen med et tæppe og en god bog.

Grøn strøm til din filmaften

Du kan aldrig vide dig sikker på om den strøm, der kommer ud af din stikkontakt i stuen er grøn eller sort. Men du kan sikre dig, at en tilsvarende mængde af den strøm du bruger pr. år bliver produceret som grøn strøm. Hos Ørsted kan du opnå garanti for, at dit årlige strømforbrug dækkes af vindenergi.

Hvis du vil have ekstra grøn samvittighed over din filmaften, så tjek også Ørsteds nye app, hvor du kan se, hvornår prisen på din strøm er lavest og derfor oftest også grønnest netop nu og 24 timer frem.

Medvind på cykelstierne

Selvom du måske føler, at du altid ender med at have modvind når du cykler afsted – og af en eller anden grund både har modvind på vej på arbejde og på vej hjem – så vil du højest sandsynlig også opleve at have medvind. Følelsen af at suse afsted eller bare det blide skub i ryggen når du går tur, er da nok til at sætte pris på det danske blæsevejr.

Blæsevejr er beroligende

Måske du selv har oplevet det. Eller måske du bare har hørt en fortælle om det. Men der er nogen, der bliver gladere når vejret er dårligt. Kraftigt blæsevejr kan nemlig virke beroligende og ligefrem angstdæmpende. Udover blæstens beroligende egenskaber i form af pink noise, så er årsagen til, at nogle mennesker føler sig gladere i dårligt vejr stadig omdiskuteret. Visse psykologer mener, at der er tale om, at omkring 10% af alle med en seasonal affective disorder lider af en slags omvendt vinterdepression eller en “sommerdepression”. Det gør, at du måske oplever dig træt og mat om sommeren, men til gengæld bliver glad og fyldt med overskud når vinden vender.

Årstidernes skiften

Selvfølgelig kan det også blæse på alle andre tider af året, men der er noget særligt over når efterårsvinden pludselig bliver kold og de gule blade bæres afsted i blæsten. Det er et tydeligt tegn på årstidernes skiften. I stedet for at føle dig frustreret over blæsten kan du prøve at tænke det som et privilegium, at vi i Danmark har fire så forskellige årstider med hver deres karakteristika og vigtige betydning for vores økosystem.

Du kan lave al din favorit comfort food

Når temperaturerne daler og vinden rusker udenfor, er det oplagt at finde opskrifterne på din yndlingssuppe og andre lunende retter frem. Spis efter årstiden og forelsk dig på ny i alle de mange rodfrugter, der lige nu bugner i supermarkederne. Prøv for eksempel en stærk hokkaido græskarsuppe med ekstra chili eller lav en lun dahl med spinat og knald på farverne.

Masser af vindmølleenergi

Selvom du ikke kan vide dig sikker på, at den strøm, der er hjemme hos dig er grøn, så er blæsevejret stadig en god ting. Det gør nemlig, at der produceres en masse grøn vindmølleenergi, som kan bruges ikke bare i Danmark, men også i resten af Europa. Det kan dog blive et problem, hvis der produceres mere grøn strøm end der forbruges. Så går den grønne strøm til spilde. Derfor er det vigtigt, at du som forbruger tager stilling til dit elforbrug og stiller krav til dit elselskab om, at strømmen skal være baseret på grøn energi. 

Author avatar

Sustain Daily

https://www.sustaindaily.dk
Sustain Daily er et webmagasin og bloggernetværk om bæredygtig livsstil. Vi arbejder på højtryk med at give dig den skarpeste information, de mest inspirerende historier og de bedste tips og tricks. Hvis du har idéer, kritik eller en invitation til noget, vi skal være med til, så send os en mail på kontakt@sustaindaily.dk

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *