Back to top

Gå 2020 i møde med 10 gode klimavaner

Annonce for Ørsted Danmark

Det nye år er skudt i gang og med det har vi også taget hul på et helt nyt årti. Årskiftet markerer en ny begyndelse og en oplagt mulighed for at tage fat på nogle nye vaner. 2019 har på mange måder stået i klimaets tegn og det tyder på, at det næste (og de mange kommende) også kommer til det. Og heldigvis for det! 

Der er masser af ting, du kan tage fat på i din hverdag for at gøre den mere bæredygtig. Sommetider kan det derfor være svært at vide, hvor du skal starte. For det er også vigtigt at holde dit ambitionsniveau lidt i skak, så du rent faktisk kommer i mål med dine nytårsforsætter. Derfor har vi her samlet 10 gode klimavaner, der er nemme at gå til og som du kan tage med dig ind i 2020.

klimavaner

Vælg én vane ad gangen

Ingen kan alting på én gang, og 10 vaner kan virke overvældende. Og disse vaner trækker også i øst og vest og omhandler alle områder af din hverdag. Det er ikke for at give dig dårlig samvittighed, men for at vise at der findes vaner til enhver smag. 

Overvej hvad du kan overskue, hvad du synes er sjovt og start der. At lægge dine vaner om til at blive klimavenlige bør ikke være en sur pligt – for så falder du hurtigt tilbage i gamle mønstre.

Sluk for vandet

Det er fristende at lade vandet løbe når du renser champignoner. Eller når du sæber håret ind i shampoo. Måske du føler dig hurtig, men en helt almindelig bruser bruger op imod 10-20 liter vand i minuttet. Uanset, hvor hurtig du er til at fordele shampooen i håret vil der gå utrolige mængder af friskt og rent vand til spilde. Rent drikkevand er et privilegium i Danmark, og sandheden er, at det er en kostbar ressource som vi bør spare på. Begynd at læg mærke til, hvornår du har tendens til at lade vandet løbe – og sluk for det. Og find en praktisk måde at opsamle det brugte vand på, så du kan genbruge det til noget andet i hjemmet. Stil en spand ved siden af dig, når du taget et bad og brug vandet som skyl i toilettet. Eller fyld flasker med vand og sæt dem i køleskabet i stedet for at lade vandet løbe til det er koldt.

Download en genbrugsapp og opsæt en søgeagent

Det kan for nogen virke som en svær udfordring at skulle minimere sit forbrug. Det kræver nemlig, at du kan se dig selv i øjnene og være ærlig omkring, hvad du køber og om du egentlig har brug for det. Men en ret simpel måde at begynde at gøre en forskel for miljøet er at gøre det til en regel at tjekke genbrugsbutikker og genbrugsapps før du køber noget fra ny – du vil blive overrasket over, hvor mange skønne og så godt som ubrugte sager du kan finde!
Særligt genbrugsapps er smarte, fordi de har et enormt udbud fra hele landet, men det kan også lynhurtigt gøre det uoverskueligt. Vi har lavet en guide til, hvad du skal gøre for at opsætte en succesfuld søgeagent.

Læs også vores store guide til at købe brugt tøj online

Pak køkkenrullen væk

Du har formentlig allerede et mindre lager af både stofnet til når du handler ind og mikroplastfrie karklude i køkkenet. Så hvad er den næste nemme husholdningsting, du kan ændre på derhjemme? Vores bud er at droppe køkkenrullen. I virkeligheden er køkkenrullen fuldstændig overflødig, hvis bare du har rigeligt med karklude og viskestykker. Og hvis det virker lidt for nervepirrende helt at skulle sige farvel til køkkenrullen så start med at prøve det af i en uge og se, hvor det er besværligt og hvornår den egentlig ikke er nødvendig. Er den køkkenrullefrie uge en succes, kan du næste gang prøve det undvære det i en hel måned. Måske du knap nok lægger mærke til, at den ikke er der i slutningen af måneden?

nemme bæredygtige vaner

Find ud af, hvordan du kan energioptimere dit hjem

I december gav vi i samarbejde med Ørsted en masse tips til, hvordan du kan holde styr på og minimere dit elforbrug i løbet af december. Men hvad med resten af året? I det fleste hjem gemmer der sig mange skjulte strømslugere, der med lidt omtanke og planlægning sagtens kan skrues ned for. Problemet ligger i overhovedet at vide, hvor du skal starte og hvilke elementer af dit elforbrug det giver mening at skrue på. Der er jo ingen, der har lyst til at fryse sig igennem hele vinteren.

Heldigvis kan du få kyndig vejledning til, hvor det generelt set giver god mening at spare på strømmen og varmeforbruget og hvor du måske skal overveje at energioptimere dit hjem. Ørsted har et hold af energirådgivere, der står klar til at give dig og dit hjem et energitjek. Og så er det tilmed ganske gratis. 

10 klimavaner

Prøv en ny plantebaseret ret hver uge 

Langt de fleste danskere foretrækker, at deres aftensmad er hurtig at tilberede, nem og velsmagende. Og det opnås nemmest ved at lave en ret, man allerede kender i forvejen. Det viser en markedsanalyse foretaget af erhvervsorganisationen Landbrug og Fødevarer. Men hvis du gerne vil implementere flere grønne retter til dit repetoir, så er du nødt til at prøve dem af og finde ud af, hvilke du rent faktisk kan lide. For selvfølgelig behøver du ikke at kunne lide alle plantebaserede retter – og nogle synes du måske også bare er for besværlige til en travl hverdag – men hvis ikke du prøver dem, så finder du aldrig ud af.

Lav en ny plantebaseret ret hver uge og giv dem et pointsystem, så du kan holde styr på, hvilke der var en succes. Start eventuelt med de grønne udgaver af klassikerne, hvis ikke du er velbevandret i det grønne køkken. Det kunne være en planteburger eller en vintervenlig tærte med masser af grønkål.

Lav en bogklub med dine venner, din mor eller dig selv

Det kan være en god idé at minimere din skærmtid i det kommende år. Diverse streamingtjenester er nemlig nogle strømslugere og det menes, at internettet udleder lige så meget CO2 som al flytrafik. I stedet kan du læse nogle flere bøger (eller magasiner!) – en vane, der bliver endnu mere hyggelig hvis du gør det sammen med andre. Så kan I både hjælpe hinanden med rent faktisk at få læst de bøger, I altid gerne har ville læse og efterfølgende har du også nogle at tale med bøgerne om. 

Hvis du ikke lige har en læseglad person i din omgangskreds, kan du også lave en bogklub med dig selv og sætte dig et mål for, hvor mange bøger du vil læse i 2020. Og mangler du inspiration (eller selskab), så er instagram fyldt med såkaldte bookstagrammers, der på daglig basis deler ud af deres læseglæder og boganbefalinger.

Gå længere i dit tøj inden du vasker det

Vi vasker generelt vores tøj langt oftere end det behøver. Noget tøj skal selvfølgelig vaskes efter hver brug, men der er andet, der sagtens kan friskes op og holde længere tid. Det menes nemlig at op imod 40% af tøjs miljøpåvirkning sker hos forbrugeren selv – og det skyldes blandt andet den hyppige tøjvask. I stedet for automatisk at kaste dit tøj i vasketøjskurven når dagen er slut, så prøv i stedet først at lugte til det og hæng tøjet til luftning. Særligt uld er glad for at komme ud og lufte i frostgrader!

Dernæst er det vigtigt altid at fylde maskinen helt inden du sætter den over – det er både bedre for miljøet, for maskinen og for din elregning. Særligt hvis du tilmed skruer din vask ned til 30°.

bæredygtige nytårsforsæt 2020
planlæg bæredygtigt 2020

Hav en restedag om ugen

Vi kender det alle sammen. Efter aftensmaden bliver der lige en lille portion salat til overs og måske der var en burgerbolle, der ikke blev spist. For mange ender resterne i skraldespanden og det er en skam! Men selv hvis du er god til at pakke resterne væk, så sker det altså også ret ofte at resterne bliver glemt og smidt ud sidst på ugen – og så har det jo været forgæves alligevel. Derfor kan det være en god idé at have en (eller to!) fast dag hver uge, hvor du får hevet alle resterne ud af køleskabet og tryller dem om til et tapas-agtigt måltid, der med garanti vil være både lækkert og billigt.

Og hvis du er super god til at huske at fryse rester ned, så kan du måske i stedet have en “tøm-fryseren”-uge en gang om måneden. På den måde har du hele tiden har styr på, hvad der er fryseren og du undgår at noget bliver glemt og for gammelt.

Luft ud 

Det virker måske åbenlyst at det er en god idé at lufte ud, men faktisk er det kun lige knap 29% af danskerne, der lufter ud flere gange om dagen. Det anbefales at lufte ud med i gennemtræk i 5-10 minutter 2 eller 3 gange om dagen, for at forebygge skimmelsvamp og for at opretholde et sundt indeklima. Særligt om morgenen og når der er blevet tilberedt mad er det oplagt at få lidt frisk luft igennem stuerne. Men at lufte ud flere gange dagligt er ikke kun godt for indeklimaet i dit hjem. Det er også bedre for miljøet. Det er nemlig meget mere klimavenligt at opvarme frisk luft fremfor hengemt luft, der har cirkuleret i dit hjem. Så selvom det kan være en kold gyser, så husk at få sus i skørterne dagligt i det nye år.

Tjek dine abonnementer 

Vidste du, at du hver eneste måned kan gøre en forskel for miljøet blot ved at foretage én handling én gang? Det handler om at tjekke dine forskellige udgifter efter i sømmene og vælge grønne alternativer. Her giver det især mening at kigge på 3 udgifter som alle har i et eller andet format. Start med dit mobilabonnement. Der findes nemlig et teleselskab, der donerer deres overskud til grønne velgørende formål og det kræver blot et par klik at skifte til dem. Men din telefon skal jo bruge strøm for at virke og strøm er et af de steder, hvor du relativt nemt kan gøre en enorm forskel for klimaet. Hos Ørsted får du for eksempel garanti for vindmøllegenereret strøm. Det sidste sted, du kan tage under lup er din bank og din pension. Begge bruger nemlig din opsparing til at investere med – og her kan du være med til at vælge, hvad dine penge skal bruges til.

1 comment

  1. […] På sigt er dette også noget der kan spare dig op imod et par hundrede kroner om måneden. […]

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *