Back to top

15 bæredygtige sensommertips – forlæng sommerfølelsen med grønne handlinger

Ferien er for de fleste ovre og hverdagen er lige så stille begyndt igen. Men sommervejret og ikke mindst sommerstemningen fortsætter heldigvis lidt endnu.

I løbet af sommeren har vi skruet ned for tiden bag skærmen og har løbende udgivet nogle sommertips, der måske også har inspireret dig til at gøre det samme. Har du ikke set dem eller trænger du til lidt ny inspiration så har vi her samlet alle vores sommertips samt mange flere. De dur nemlig også til dovne søndage i september og lyse aftener i august.

 

OBS: Sidste år lavede vi en e-bog som vi kaldte Væredygtig sensommer. Den er stadig hyggelig og super relevant, og derfor kan du nu downloade den helt gratis. Hvis du gerne vil sige tak, og følge med i vores arbejde, så skriv dig op til at modtage Sustain Daily Mails.

 

1: Sammensæt din egen picnic-kurv

Bare fordi ferien er slut, behøver det ikke være slut med at spise udenfor! Men engangs er selvfølgelig udelukket, om det er ferie eller ej. Køb i stedet en stabel plastiktallerkner, bestik og plastikkopper i din lokale genbrugsbutik og brug dem til sommerens fester, strandture og spontane picnics! 

Gå på loppemarked eller i genbrugen og sammensæt dit eget lille servicesæt. Og lige her kan plastik faktisk være den bedste løsning, fordi det ikke vejer særlig meget og også er temmelig robust.

Miks et sæt til 4 eller 6 personer og så vil udespisning aldrig igen være et problem.

2: Vær turist i din egen by

Prøv at se på dit lokalmiljø med nye (nysgerrige) øjne. Tag måske endda en turistbrochure, far vild, tag bussen til et nyt sted eller hvad du ellers normalt ville foretage dig i en ny by. 

Udfordre dig selv til at tage på dit lokale museum eller spise en is fra den lokale havnekiosk. Tit overser vi en masse ting og oplevelser, der ligger lige rundt om hjørnet.

3: Tæl insekter i din have

Vi står idag ikke bare en i en klimakrise, men også i en biodiversitetskrise. Biodiversitet er det mylder af liv (stort som småt!), som findes overalt på kloden i form af dyr, planter, svampe, alger, bakterier og alt andet, der er levende. Men naturens mangfoldighed er i hastigt tempo ved at forsvinde. 

En måde at blive mere bevidst omkring den biodiversitet, der omgiver dig kunne være at tælle de mange forskellige insekter du ser i din have, på din altan eller på ruten på vej til arbejde. Du kan registrere dem ved at tage et billede af dem eller bruge app’en naturtjek. Bruger du app’en bidrager dine fund samtidig til forskning.

4: Fiks din cykel

Cyklen er for mange det mest bæredygtige transportmiddel til travle hverdage og kan være næsten uundværlig. Men hvornår har du givet den lidt ekstra opmærksomhed?

Er du fiks på fingrene (eller vil du gerne lære det), så er sommeren det perfekte tidspunkt at hive cyklen frem og få tjekket luften i dækkene, smurt kæden, sat reflekser og ringeklokke på – eller tril forbi din lokale cykelforhandler og få et par kyndige hænder til at kigge på den. 

5: Lav mad med planter fra naturen

Vi har blandt andet kastet os ud i Kirsten Skaarups lækre ramsløgssuppe som du finder i Sustain Yearly Tredje År. Naturen står i fuldt flor og der utroligt mange gode, friske sager, der både smager godt og er lette at bruge. Uanset om blot pynter din salat med et par kornblomster eller laver en hel skål med strandkål, så smager selv-plukket mad bare bedre.

Og husk at du både kan lede i din egen have, i skovene og på stranden når du går på jagt efter de spiselige planter.

6: Pluk vilde blomster

Lige nu bugner naturen med blomster og grønt og selvom blomsterne er næring til de hårdt prøvede vilde bier, så burde der netop nu være mere end nok til alle. Men husk selvfølgelig at plukke ansvarligt. Vi har samlet 4 tips til at plukke ansvarligt:

1) Pluk kun på steder, der er rigtigt vilde – altså aldrig i parker, haver eller smukt anlagte vejrabatter.

2) Pluk aldrig en plante i bund. Hvis du bare plukker lidt hist og pist er der ingen, der kan se, at du har være der og du efterlader samtidig noget til bierne og din nabo.

3) Hav en saks med så du ikke kommer til at rive planterne op med roden.

4) Hvis du har mulighed for det så så endnu flere blomster end dem du plukker. Smid bi-blandinger, frøbomber eller hjemmesamlede frø, hvor du kan.

7: Sov udendørs

Dette tip handler egentlig ikke om klima og miljø som sådan, men om at skabe sundhed og glæde og at udnytte den smukke danske sommer. At sove udendørs er nemlig virkelig godt for din hjerne, fordi den friske luft er langt sundere end et ofte indelukket soveværelse.

Du kan slå et telt op i haven, hive madras og dyner ud på terrassen eller finde en shelterplads i nærheden af dig, hvor du kan falde i søvn til lyden af bølger eller bladenes blide raslen. 

8: Pluk fra hegn og krat

Lige nu bugner den danske natur af bær og frugter og lige om lidt er der også brombær at finde på alle stier. Ligesom når du plukker vilde blomster er det selvfølgelig vigtigt at plukke med tanke på naturen og dyrene når du begynder at indsamle bær og frugter. Men der som oftest rigeligt når blot vi deles om ressourcerne.

Har du ikke selv adgang til frugttræer og bærbuske, så kan du øve dig i at spørge din nabo om du må plukke lidt fra deres have eller du kan tage en lang slentretur i skoven med en kurv under armen.

9: Spis ærter

De danske ærter er skønne lige for tiden og der er masser af dem – både i supermarkeder, i have, i gårdbutikker og på pluk-selv-marker. Spis dem som de er, direkte fra bælgen, bland dem i salaten eller blend dem med lidt citron til en lækker puré som både smager skønt og ser kønt ud til din frokost eller aftensmad!

10: Ryd ud i din garderobe 

Der er alt for meget tøjspild i verden, og en stor del af det findes i vores garderober, i form af alt det tøj vi ikke får brugt. Tag en dag (måske nu hvor det er for varmt at have tøj på) og hiv alt ud af skabet, og læg kun det du faktisk bruger, elsker og kan passe tilbage. 

Vi har ingen holdning til hvor stor en garderobe du skal have, men vi har dog set overvældende bevis for at lidt mindre tøj giver mere garderobeglæde – hvilket kan føre til et mere bæredygtigt tøjforbrug hvor du passer bedre på tøjet. 

Hvor meget tøj tror du, at du kunne give slip på?

11: Lav restebufét

Inden hverdagen tager rigtig fat, kan det være en god idé at sætte ind mod madspild og lave en dag hvor du tømmer køleskab og fryser. Find alle rester og tilbered dem til en sjov buffet, så du kommer i bund. 

Hvis bunden af fryseren bliver fyldt med rester, kan det være svært at overskue og den bliver måske bare holdeplads for UFO’er: Identificerbare Frosne objekter.

Så tjek hvad du har liggende, og sæt det sammen med andre lækre rester. Det meste kan spises fx med stegte nudler eller ris, noget mange også har liggende bagerst i skabene.

12: Hold vegansk issmagning

Hvor mange slags vegansk is har du smagt? Netop fordi varmen ser ud til at fortsætte længe endnu, er det ikke for sent at smage ny is. Og måske en vegansk én af slagsen. Det sidste år er der nemlig sket rigtig meget godt på det veganske is-marked, og alle supermarkeder har minimum én slags i køledisken. Enten kan du købe en masse (det bliver dyrt, for de kan desværre endnu ikke konkurrere med prisen) eller få alle vennerne til at tage forskellige med og lave en smage aften. 

Hvad er din favorit hvis du allerede har smagt?

13: Lær noget nyt om klima eller miljøet

Det regner også en gang i mellem, og selvom haveejerne sikkert elsker det, kan det sætte en dæmper på sommerglæden. Men hvad så med at bruge tiden indendørs på at blive klogere. På redaktionen elsker vi at se dokumentarfilm, hvilket også er derfor vi har lavet en hel katagori til dem her på webmagasinet.

14: Køb single bananer – og frys til smoothies eller sund is

Vidste du, at ingen gider have single banaer? Altså de bananer som ikke hænger sammen med andre og ligger tilbage i kassen? I følge Too Good To Go bliver der hver dag smidt tusindvis singlebananer ud, fordi ingen gider spise dem.

Hvis du køber en masse, måske endda de lidt brune så kan du skrælle dem og fryse dem i en bøtte – på den måde har du en masse til efterårets smoothis eller sund nicecream.

15: Træk vejret helt ned i maven

Har du trukket vejret dybt i dag? Hvad med igår?

Feriens vigtigste formål er at få os ned i gear og slappe af. For de fleste af os betyder det også et dybere og langsommere vejrtrækning. Hvilket også er sundere for kroppen. Derfor kan du forlænge den gode følelse, og gøre noget godt for dig selv – i dag eller hver eneste dag resten af sommeren ved at trække vejret helt ned i maven. Vi anbefaler at du samtidig finder et sted at sidde (eller ligge) i solen, så du virkelig får en sanselig oplevelse ud af det.

Tag en dyb vejrtrækning nu, og ånd ud i lang tid, mens du mærker kroppen slappe godt af – og mærk med det samme en forskel!

Tager du bare 5 bedre vejrtrækninger, så mærker du en stor forskel!

 

 

Vi håber at du kommer godt igennem sommeren. Husk også at downloade vores e-bog med fokus på en Væredygtig sensommer, og skriv dig op til at modtage Sustain Daily e-mails hvis du synes om vores indhold og gerne vil holde dig opdateret på hvad vi laver.

Ja tak, send mig Sustain Daily’s mails!

GemGem

GemGem

1 comment

  1. karen marie hansen

    Det er svært at lave ramsløgsuppe i sensommeren, da den er at finde om foråret 🙂
    Desuden skal man tænke sig grundigt om inden man smider diverse frø(blandinger) i naturen, en del steder kan man risikere at introducere planter der vil forstyrre og eventuelt udkonkurrere den naturlige vegetation.

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *