Back to top

16 myter om bæredygtige materialer

Jeg mødte Suzi efter at hun havde holdt en præsentation om bæredygtige materialer foran 30 af sine kolleger i modebranchen. Præsentationen var arrangeret af Danish Fashion Institute, og det er et af deres mest populære kurser. Alle vil lære, hvad der er op og ned, når det kommer til bæredygtighed og materialer. Og de vil gerne lære det fra Suzi. Hun har i tre år har hun kørt et bæredygtigt materialebibliotek under DAFI, og har netop startet sit eget konsulentfirma.

Jeg spurgte, om hun ville hjælpe mig med at finde hoved og hale i en del myter, jeg er stødt på i løbet af min tid som bæredygtig modeblogger – så vi gik igang med listen, og jeg bad om at hun svarede FAKTA eller FIKTION for hver myte.

Men som altid, når vi snakker mode og bæredygtighed, er det ikke sort hvidt, og Suzi tilføjede derfor en gråzonekategori.

bæredygtige materialer

FIKTION: Naturlige materialer er mere bæredygtige, simpelthen fordi de er naturlige og vedvarende.

SC: Du kan ikke sige, at nogle materialer er mere bæredygtige, bare fordi de er naturlige. Nogle syntetiske materialer er meget bæredygtige.

FIKTION: Kun økologiske stoffer er bæredygtige.

SC: Økologiske stoffer er ikke den eneste mulighed, når det kommer til bæredygtige materialer.

Læs om GOTS-mærket til økologisk tøj her.

FIKTION: Økologisk bomuld er lige så slemt som normalt bomuld, fordi det bruger rigtig meget vand for at gro.

SC: Ja, det er rigtigt, at det bruger mere vand, men det er en mere bæredygtig mulighed, fordi det ikke indeholder pesticider. Det er godt både for jorden og de landmænd, som håndterer bomulden.

Læs Økologisk bomuld for begyndere

BÅDE OG: Konventionel hør er mere bæredygtig end økologisk bomuld.

SC: Det handler om, hvor det er dyrket henne. Groft sagt kan du lave denne opdeling; Konventionel hør dyrket i Europa er hovedsageligt dyrket uden pesticider og bruger mindre vand end bomuld, så i det tilfælde er det sandt. Men asiatisk hør er dyrket med pesticider, og er derfor ikke bedre end økologisk bomuld.

FIKTION: Bambus er en super bæredygtig fiber, fordi det vokser så hurtigt.

SC: Bambus er en problematisk fiber – se mere herunder.

BÅDE OG: Bambus er ikke bæredygtigt, fordi der bruges mange kemikalier under forarbejdningen.

SC: Hvis bambusstoffet er lavet efter Lyocell-metoden, i et kontrolleret closed loop-system, så er det et meget bæredygtigt materiale. Hvis bambusen er lavet efter viscose/rayon-metoden, er der brugt mange kemikalier, som ofte ikke er kontrollerede.

UKENDT: Genanvendt polyester er farligt, da det kan indeholde kræftfremkaldende stoffer fra de plastikflasker, det er lavet af.

SC: Der er simpelthen ikke nok data til at sige, om dette er sandt eller falsk, men det er en bekymring, som nogle lige nu forsker i.

bæredygtige materialer

BÅDE OG: Uld og læder er de mest forurenede materialer, fordi dyrene prutter.

SC: Hvis du blot kigger på det fra et fiberperspektiv, så er det sandt. Omend metangasudledningen er noget højere fra får, end den er fra køer. Men hvis du kigger på det i et livscyklusperspektiv, er uld og læder meget holdbare materialer, som kræver meget lidt vask og holder i meget lang tid. Det er grunden til, at nogle faktisk anser dem for blandt de mest bæredygtige materialer.

FAKTA: Du kan aldrig være sikker på, at de materialer, du bruger eller køber, virkelig er bæredygtige.

SC: Det handler meget om at stole på processen, dine leverandører og altid bede om mere gennemsigtighed, når du kigger efter bæredygtige materialer.

FAKTA: Veganere bruger ikke silke.

SC: For når du laver silke, så dræber du silkeormene.

FIKTION: I fremtiden vil vi alle gå i materialer lavet af soja- eller mælkefiber.

SC: Der er allerede mange gode materialer, som vi også vil gå med i fremtiden. Innovation inden for tekstiler går langsomt og kan aldrig slå fx bomuld og polyester ad pinden.

FIKTION: Hamp er det mest bæredygtige materiale nogensinde.

SC: Det kan være et rigtig godt alternativ til bomuld på mange måder, men man kan ikke sige, at det er det mest bæredygtige nogensinde.

BÅDE OG: Genanvendte tekstiler kan aldrig blive lige så god kvalitet som helt nyproducerede tekstiler.

SC: Hvis vi snakker om naturlige fibre, så vil kvaliteten på de genanvendte aldrig være lige så god, fordi du gør fibrene kortere. Det er derfor, du bliver nødt til at blande dem med nye fibre.

Hvis vi snakker om syntetiske fibre som polyester, kan de blive smeltet om og blive lige så gode som nye fibre.

GRÅZONE: Du kan aldrig lave et 100% bæredygtigt tekstil.

SC: “Det kommer an på, hvad du mener med bæredygtigt” siger Suzi, og udfordrer mig derved til at komme op med en definition, som omfavner alle gængse definitioner. Det vil være næsten umuligt, og derfor er dette spørgsmål næsten umuligt at svare på.

FAKTA: Naturlige farver er mere bæredygtige, men ikke så holdbare som kunstige farver.

SC: Ja, naturlige farver holder ikke så længe, og du kan ikke farve alle de farver, man kan med kunstige.

FAKTA: Læder fra kødindustrien er mere bæredygtigt.

SC: Ja, men der er ikke meget bevis for, at der overhovedet findes køer, som kun bliver opdrættet for deres læder. Så alt læder må anses at være et biprodukt fra kødindustrien.

Der er ikke noget, der er sort/hvidt, når det kommer til bæredygtige materialer. Det handler om at se sig for, stille spørgsmål og være okay med, at det ikke er en perfekt verden.

Vil du have tips til tøjmærker, der bruger bæredygtige materialer eller bedre materialer? 

Author avatar

Sustain Daily

https://www.sustaindaily.dk
Sustain Daily er et webmagasin og bloggernetværk om bæredygtig livsstil. Vi arbejder på højtryk med at give dig den skarpeste information, de mest inspirerende historier og de bedste tips og tricks. Hvis du har idéer, kritik eller en invitation til noget, vi skal være med til, så send os en mail på kontakt@sustaindaily.dk

10 comments

 1. Spændende læsning – jeg blev i hvert fald klogere 😉

 2. Jannich

  Hvad er det mest bæredygtige materiale man kan bruge til at producere en mulepose/indkøbspose?

  • Det er der ikke noget en-tydigt svar på – som du måske også fik ud af artiklen her, så er det med bæredygtige materialer ikke sort hvid. Jeg kunne dog prøve at komme med to bud og hvorfor.
   Hamp – hurtigtvoksende materiale, som bruger meget lidt vand, er meget slidstærkt og kan gro i Europa – men kan dog blive et tungt net.
   Genanvendt polyester/nylon fra fx flasker eller plastik fra havet – genbruger en resourse som affald og mulighed for at lave et meget holdbart net som ingenting vejer.. Folk forbinder det dog sjældent med bæredygtighed.
   /Johanne

 3. Ali

  Super interview og god artikel. Fik i hvert fald afklaret nogle myter, tak for det. 🙂

 4. Laura Feline

  Hej
  Tak for den gode og informative artikel!
  Jeg har et spørgsmål, som jeg håber, I kan hjælpe mig at finde svar på 🙂
  Jeg har kigget på tøj af bambus fra Boody. Desværre bruger de bambus (viscose), men er økologiske. Vil det sige at de ikke bruger en masse dårlige kemikalier til bearbejdning af fibrene?

  Og kender i evt mærker som laver bambus tøj (især undertøj), som produceres efter en ordentlig metode? (Og gerne sælges i Aarhus)

  Gode hilsner fra
  Laura Feline 🙂

  • Hej Laura
   Det kan være super svært med bambus og viscose. Også fordi al viscose ikke er skabt ens. Jeg vil dog mene, at man ikke kan kalde hverken viscose eller lyocell for økologisk – kun de træer det er lavet fra. Uden at have snakket med folkene fra Boody står der dog at deres tøj også er lavet i et lukket system – hvilket noget viscose nemlig godt kan være.
   Så det er desværre stadig en af de mest forvirrende grå-zoner der findes.

 5. Tak for fin o opklarende artikel – elsker det, når I nørder 🙂 Men kan det passe at får prutter mere end køer, eller er det en tastefejl? De slår mig som ret energieffektive, ellers (hvis man kan sige det om et dyr!)

 6. Rikke

  Tak for en god artikel:)

 7. Hej Suzi, Tusind tak for opklarende artikel.
  Du skriver i en af kommentarererne “Genanvendt polyester/nylon fra fx flasker eller plastik fra havet – genbruger en resourse som affald og mulighed for at lave et meget holdbart net som ingenting vejer.”
  Hvem forhandler dette genanvendte polyester/nylon fx som stof?
  Jeg synes det er en jungle at finde frem til.
  Jeg har brug for store mængder stof som jeg kan strimle til bæredygtige kunstinstallationer. Se evt. creativeactions.com
  Jeg vil gerne betale for din rådgivning, så må du endelig skrive til mig.
  De bedste hilsener
  Karoline

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *