Back to top

24 bøger og magasiner om bæredygtighed

December kan nemt blive en måned med stress og jag. Men hvad hvis den i stedet handlede om fordybelse og læring?

Det vil vi gøre vores bedste for at sørge for.

Vi vil gerne fejre, at det er december og samtidig forkæle dig lidt – derfor har vi skabt en fordybelsesjulekalender. Hver dag frem til jul har du mulighed for at vinde en bog eller et magasin, der på hver deres måde kan gøre dig klogere på bæredygtighed. Så husk at følge med både på vores Instagram og vores Facebookside, hvor du deltager i den daglige lodtrækning.

Og skulle du ikke være blandt de heldige vindere, men vil alligevel gerne fordybe dig, så har vi her samlet et overblik over de bøger og magasiner vi udlodder, så du kan finde masser af inspiration til dit næste bibliotekslån eller julegaveønske.

OBS: Alle links leder enten direkte ind til vores shop, eller er affiliatelinks hvor vi tjener en lille smule hvis du køber gennem vores link. På forhånd tak for at støtte Sustain Daily når du køber julens læsestof.

Hjælp os med at svare på 10 spørgsmål

Vi vil så gerne lære lidt mere om dig, der følger med her, så det vil være en kæmpe hjælp, hvis du vil svare på 10 hurtige spørgsmål her

Magasiner

Sustain Yearly Jul

Vores Sustain Yearly særudgave om julen indeholder alt, hvad du har brug for at vide for at få en grønnere, mere ansvarlig og mindful jul. Du finder både interviews, tips og tricks, guides og eftertænksomme artikler om alt fra vanilje og mandler til det bæredygtige juletræ og takt og tone til julemånedens mange arrangementer. Sustain Yearly Jul er bygget op omkring fem temaer, som kan føre dig fra den første julefrokost og helt frem til nytår. De fem temaer er; traditioner, pynt, gaver, mad og mindfulness.

The Preserve Journal

The Preserve Journal er et sæsonbestemt og uafhængigt magasin dedikeret til udforskning af en mere bæredygtig, ansvarlig og gennemsigtig madkultur. Gennem respekt for årstider, råvarer, planet og producenter opfordrer magasinet til at tage passionen for mad videre til det næste skridt. The Presserve Journal er til dig, der er madnørd, nysgerrig og som gerne vil lære at lave mad på en mere klimavenlig måde. I anden udgivelse af magasinet får du blandt andet inspiration til at blive mere aktivistisk i dit eget køkken og viden om jordkvalitet – og hvorfor det er så vigtigt.

Be Kind

Be Kind er nok det magasin, der minder mest om Sustain Yearly. De fokuserer mere bredt på bæredygtig livsstil og har en udtalt mission om ikke at løfte pegefingre, men i stedet at gøre verden til et venligere sted. Udgangspunktet er, at vi lever i en skræmmende og usikker tid med plastik i havene, luftforurening og klimakrise. Magasinet er for alle, der vil hjælpe med at løse de problemer gennem små og store hverdagshandlinger. 

December udgaven er en hyldest til alle de aktivister der har været med til at gøre 2019 mere grøn. Samtidig indeholder den en masse tips til en mere bæredygtig jul.

Sustain Yearly Familie

I Sustain Yearly Familie finder du interviews med forældre, lærere og eksperter, plantebaserede opskrifter, guides til ferie og elektronik. Du kan også læse artikler om klimaansgt, drømmen om frihed, væredygtighed, en roligere jul og et bæredygtigt skoleliv og meget meget mere.

Sustain Yearly Familie er bygget op om fire temaer, som forhåbentligt rammer ned i mange faser af familiens hverdag. De fire temaer er familieliv, opskrifter, skoleliv og oplevelser. Som en del af magasinet har vi lavet et spændende aktivitetshæfte til børn i alderen 6-12 år, hvor de blandt andet kan lære om affaldssortering, truede dyr, positive nyheder, sund sodavand, minikryb, svampe og naturbingo.

Bøger om mad

Bæredygtig Kost

Af Julie Juanita Larsen

Bæredygtig kost er en guide til dig, der gerne vil leve mere bæredygtigt, men har brug for at lære, hvordan du træffer bedre valg i supermarkedet og generelt når du skal planlægge ugens madplan. Bogen er fyldt med al den nødvendige baggrundsviden, du skal bruge, hvis du ikke lige ved, hvor du skal starte og gerne vil have hjælp til at finde rundt i informationsvirvaret. I bogen gennemgås de mest almindelige fødevaregrupper og en du får en velargumenteret forklaring på, hvad der er godt at vælge og hvorfor. Både når det kommer til bæredygtighed, dyrevelfærd og i forhold til at undgå unødige kemikalier i dine fødevarer. 

Klimakogebogen

Med 50 opskrifter fra 10 af Danmarks førende kokke bliver du med Klimakogebogen klædt på til at lave mere klimavenlig hverdagsmad. Det er mad, der er velsmagende og der er både nemme og lidt mere komplicerede retter til når du vil imponere dine gæster. Og så kan alle retterne laves med klimasamvittigheden i god behold. Det handler om at lære at lave mad med udgangspunkt i årstiderne, at lade grøntsagerne indtage hovedrollen i langt de fleste måltider og at passe bedre på den mad, vi har købt, så den ikke ender i affaldsspanden. 

Du bliver også klogere på, hvilke frugter og grøntsager du har til rådighed i Danmark i hver af årets 12 måneder. 

Det Fermenterede Køkken

Glæden ved det fermenterede starter med alt det liv, der opstår i glas og krukker, når de bobler og gærer på hylder og borde. Med fermenterede grøntsager og safter kan du til enhver tid lave et måltid med styrke og smagfulde overraskelser.

I Det Fermenterede Køkken finder 30 måltidsopskrifter, hvor det fermenterede er tilsat som det bærende smagselement. Og du får selvfølgelig også 20 opskrifter på de fermenterede grøntsager og safter. Du finder eksempelvis opskrifter på sprøde kimchipandekager, chili sin carne med chilimash, bibimbap med friske grøntsager, spejlæg og mul kimchi, plante-hotdogs med agurkesalat, kombuchasennep og tomatketchup.

Klimakærlige Frikadeller, Bøffer, Patéer og Postejer

Af Kirsten Skaarup

Klimavenlige grønne alternativer til kød behøver bestemt ikke at være kedeligt! Det beviser Kirsten Skaarup i denne kogebog. Her kan du finde mere end 40 opskrifter på eksempelvis elskede traditionelle opskrifter som boller i karry, postejer, sovse og salater helt uden kød – men derimod med masser af skønne grøntsager, linser, bønner og meget mere!

Udover de mange inspirerende retter giver Kirsten Skaarup i “Klimakærlige frikadeller, bøffer, pateer & postejer” også gode tips til dit sunde, klimavenlige køkken.

Nemme Salater og Tilbehør

I Nemme Salater og Tilbehør finder du 75 opskrifter på grønne retter. Opskrifterne kommer fra otte forskellige kogebøger, men er her samlet for nemt og indbydende at inspirere dig til et grønnere køkken.

Salater og grønt tilbehør kan altid med fordel bruges i et måltid, hvad enten de blot klemmes ind eller fylder størstedelen af din tallerken. Opskrifterne er inddelt i de tre kapitler: Små salater, store salater og grønt tilbehør. De små salater gør sig specielt godt som tilbehør til en hovedret, mens de store salater er måltidssalater, der sagtens kan mætte alene. Alle retterne er nemme at lave, men det betyder dog ikke, at udseende og smag halter bagefter. Som du vil opdage i denne bog, så venter en smagfuld og smuk verden af salater og tilbehør, der er indbydende både til gæster og fester og i hverdage og weekender.

Vegansk Luksus

Af Morten Bang Olsen

Den professionelle kok Morten Bang Olsen inviterer dig med ind i sit køkken, hvor vegansk gastronomi, velsmag og æstetik er i højsædet. Forkæl dig selv med det allerbedste, som det veganske køkken har at byde på – uanset om du er en veganer med ønsket om lave noget ekstra lækkert mad, en madnørd klar på at blive udfordret eller en amatørkok med lysten til at udfolde dine evner i det veganske køkken.

I Vegansk Luksus får du 90 ekstra lækre veganske opskrifter og rummer desuden flere gode råd og grundteknikker til at lave alt fra olier og syltede fødevarer til fonder og skønne saucer.

Mad Med Respekt

Madrester er madskatte. Spiser du den mad, du køber, gavner du nemlig på én gang miljøet og din pengepung. En gennemsnitsfamilie kan spare mere end 7000 kr. om året ved at undgå at smide mad ud, og mindre madspild er en af de bedste, kendte løsninger til at reducere udledning af driv­husgasser. Samtidig er produktion af fødevarer vurderet til at være den tredjestørste CO2-udleder i verden. 

I Mad med Respekt er samlet hele 80 familievenlige opskrifter. Opskrifter er baseret på råvarer og rester, som danske husholdninger hyppigt smider ud og du finder både idéer til morgenbordet, madpakken, mellemmåltidet, frokosten, aftensmaden, desserten og festen. Og bogens madspildsildsjæle giver også tips, viden og gode råd til en husholdning uden madspild.

Det plantebaserede køkken

Af Maria Rohde Madsen

Hvis du tænker, at det lyder uoverskueligt, besværligt og kedeligt, så får denne bog dig til at tænke præcis det modsatte – det kræver bare, at man har styr på sit basiskøkken. Det plantebaserede Køkken indeholder intet mindre end 100 basisopskrifter, som i kombination med hinanden kan bruges til utallige sammensætninger – kun fantasien og smagsløgene sætter grænserne!

Alle opskrifterne er nemme at gå til og vigtigst af alt – fyldt med smag! Ud over basisopskrifterne får du også forslag til måltider, tips og tricks til opbygningen af det smarte basiskøkken samt et afsnit om, hvordan forberedelse og foodprepping er en lifesaver i den travle hverdag.

Kombucha

Af Nina Parna

Bogen Kombucha giver en grundig guide til den fermenterede te, der oprindeligt stammer fra Kina og igennem tusinder af år er nydt og drukket for sine smags- og sundhedsegenskaber. Den fremstilles ved anvendelse af en symbiotisk kultur af bakterier og gær, der giver kombucha sin særlige profil, sin blidt boblende karakter og søde-syrlige smag.

Ved brug af lokale ingredienser forbindes sted og smag i 18 unikke sammensætninger af kombucha. Der er eksperimenteret videre ud over de almindelige rammer for drikken, som tilføres et væld af smagsnuancer, der giver mulighed for en bred anvendelse.

Bøger om forbrug

Vintage

Af Pia Storm

Vintagetøj er blevet meget moderne og det er der en grund til. Det har masser personlighed, er originalt og så er det bæredygtigt at genbruge det tøj, der allerede er produceret. Pia Storm står bag bogen Vintage, som hjælper dig med, hvor du kan købe det fineste tøj og så deler hun ud af sin utrolige viden om vintageuniverset med dig.

Bogen hjælper dig med at (gen)finde magien og glæden i din garderobe. Du vil få masser af inspiration og lyst til at gøre mere ud af dig selv og være kreativ med dit tøjvalg.

Lev For Det Halve

Af Nanna Hyldegaard Hansen

Årene med små børn er for mange den travleste tid i livet. Det var i hvert fald tilfældet for Nanna Hyldgaard Hansen og hendes mand, indtil de en dag – udmattede af stress – besluttede sig for at lægge deres liv om. Idéen for deres nye liv og for bogen her er egentlig ganske enkel: Det handler om at skære forbruget ned til det halve for at kunne arbejde halvt så meget. At få mere tid og overskud uden at flytte ud på en ø og blive selvforsynende, uden at gå på kompromis med hverken gode råvarer eller børnenes fritidsinteresser. Alt det kan du læse om i Lev For Det Halve.

Pynt Op Til en Grønnere Jul

Af Hanne Kold

Drømmer du om at stoppe plastikpyntens indtog i dit hjem?

Bogen Pynt op til en grønnere jul her viser dig, hvordan du skaber din egen hyggelige jule- og vintersamling af miljøvenlige materialer, du sikkert allerede har liggende derhjemme i skuffer og skabe. I bogen finder du 14 illustrerede opskrifter på små projekter, der giver mange timers julehygge. Og der er noget for enhver smag. Du kan trykke sømmet i bund på symaskinen eller fordybe dig i former, farver og små sting i hånden. Du kan lave skøre, skæve kræmmerhuse i alle regnbuens farver eller små sirlige rækker af snehvide stjerner. Det er helt op til dig. Det vigtigste er lysten til at skabe pynt og julehygge uden unødvendig plastik og spild.

Et År Uden Overforbrug

Af Trine Baadsgaard 

Vil du gerne skære alt det unødvendige fra? Enten for at spare penge, for at slippe dine dårlige forbrugsvaner eller for planetens skyld? I “Et år uden overforbrug” hjælper Trine Baadsgaard dig til lige netop det. Bogen guider dig igennem 52 uger, hvor du skærer alt hovedløst forbrug og overforbrug væk, sparer penge og får et liv, hvor pengene går til de ting, der rent faktisk gør dig glad.

I bogen finder du flere hundrede idéer til, hvor du kan skære dit forbrug ned, men stadig leve dit liv som livsnyder.

Bøger der gør dig klogere på klima og miljø og bæredygtig udvikling

Den Ubeboelige Klode

Af David Wallace-Wells

Vi ved det godt. Tingene er ikke som de burde være. Vi støder på historierne drypvist. Ser dem tale om opvarmning i nyhederne. Læser om havniveauet i avisen. Hører, at nogen taler om klimaflygtninge. Men der er ikke rigtig noget sted, hvor du kan få det fulde billede. Og det går ikke mere.

David Wallace-Wells bog ‘Den ubeboelige klode’ er blevet et fænomen. I en på én gang ængstelig og dybt indigneret (næsten rasende) bevægelse, vælger han at se klimaforandringerne og konsekvenserne i øjnene. Baseret på massiv research af de data, vi har, og interview med de forskere, der ved mest, tegner Wallace-Wells et billede af, hvad det faktisk betyder for vores klode, civilisation og fremtid, hvis temperaturerne stiger de 4 grader på 100 år, FN siger kommer – eller de 5, 6 eller måske 8 grader, forskerne frygter.

Regenerative Leadership

Af Laura Storm og Giles Hutchins

Bogen udfolder spændende og omfattende viden om at opbygge en positiv og livsbekræftende forretning på baggrund af såkaldt regenerative leadership. Du får flere eksempler på virksomheder, hvor det er lykkes, fascinerende inspiration fra naturens egen livscyklus og indsigt fra forgængerne inden for succesfuldt lederskab. 

Regenerative Leadership trækker inspiration og viden fra både cirkulær økonomi, psykologi, antropologi, biologi og sociologi i sin udlægning af moderne lederskab. 

Bæredygtighed: Fra Moralsk Pegefinger til Etisk Kompas

Af Lone Belling

Med et klart etisk kompas bliver det muligt at navigere i en verden fyldt med forførende muligheder og uoverskuelige problemer, så vi finde modet til at handle.

De næste 10 år bliver afgørende for, hvordan vi som mennesker lærer at sameksistere med kloden. Både små og store valg bliver vigtige. Men hvordan skal vi orientere os som borgere, forbrugere, virksomheder og offentlige myndigheder, så intentioner bliver til bæredygtig levevis? Hvordan kan vi indgyde håb og handlekraft og ikke forfalde til afmagt eller ligegyldighed? Alt det får du svar på i Bæredygtighed: Fra Moralsk Pegefinger til Etisk Kompas.

OBS: Du vinder også den medfølgende kalender med 52 bæredygtige udfordringer. Den kan du nu også købe på shoppen.

Vilde Haver

Af Ditte Dahl Lisbjerg

Sommerfugle og vilde bier forsvinder langsomt fra den danske natur. Det er en uhyggelige kendsgerning den har for mange givet anledning til overvejelser om, hvad man selv kan gøre for at hjælpe insekterne – og i den sammenhæng er haven et oplagt sted for en indsats!  Siden 2012 har biolog Ditte Dahl Lisbjerg skrevet på bloggen VildeHaver.dk, og har her forsøgt at inspirere helt almindelige haveejere til at gøre enkle ting, der kan give mere plads til naturen inden for havelågen. I bogen Vilde Haver får du syv helt konkrete tiltag, som er lige til at gå i gang med – hvad enten du har en stor have, et lille frimærke eller en altankasse. Alle steder kan der skabes plads og grundlag for mere biodiversitet, så det er bare med at gribe vandkanden og kommer i gang. 

Masterclass – Skab din personlige bæredygtighedsstrategi

Sustain Daily’s online Masterclass er måske ikke en bog, eller et magasin, men det er et kursus der indbyder til fordybelse. Hvis du dykker ned i hele materialet bliver du ikke bare klogere på verden, men også dig selv og dine værdier.

Masterclass med Sustain Daily er for dig, der går rundt med dårlig samvittighed over alt det du ikke føler du gør godt nok i din bæredygtige hverdag. Dig, der har mistet overblikket og føler dig handlingslammet. Den er for dig, der gerne vil blive endnu mere bevidst om dine kerneværdier, så du kan bliver super skarp når du artikulerer dine holdninger og begrunder dine valg. 

Dyk ned i 7 bæredygtige værdier, og find frem til, hvilke af dem, der ræsonnerer med lige netop dig. Du vil stå stærkere i dine personlige mærkesager, og skabe din egen personlige bæredygtighedsstrategi forankret i FN’s 17 verdensmål. Samtidig vil det blive lettere for dig som bevidst forbruger at navigere i en hverdag fuld af fristelser, forvirringer og kompleksitet.

Kort sagt er vores Masterclass for alle, der gerne vil fordybe sig og blive klogere på sine valg og værdier.

Bøger for børn

Victoria og Verdensmålene

Af Jesper Tornbjerg

Victoria og Verdensmålene er letlæsningsbøger for børn i alderen 9-12 år.

Alle verdens regeringer har sammen i FN vedtaget 17 mål, der frem mod 2030 skal gøre Jorden til et bedre sted at være for os alle. Victoria og Verdensmålene er en serie om de 17 mål og er velegnede til både højtlæsning og diskussion af klima og bæredygtighed hjemme i familien.

Min Naturbog

Af Peter Qvortrup Geisling og Ole Laursen

Min Naturbog er en moderne grønspættebog fyldt med idéer til sjove, enkle (og nogle lidt vilde) oplevelser i naturen for børn og barnlige sjæle. Du kan blandt andet opleve en myre tisse, finde ud af, hvor længe du skal lede efter to ens snefnug, læse en bog ved lyset fra en lysbille og slå verdensrekorden i snegleræs. Naturen gør nemlig børn (og voksne) både glade, sunde og kloge. I Min Naturbog der plads til fotos og noter om naturoplevelserne, som i selskab med far, mor eller bedsteforældre bliver livslange, gode minder om tid sammen i naturen.

Author avatar

Sustain Daily

https://www.sustaindaily.dk
Sustain Daily er et webmagasin og bloggernetværk om bæredygtig livsstil. Vi arbejder på højtryk med at give dig den skarpeste information, de mest inspirerende historier og de bedste tips og tricks. Hvis du har idéer, kritik eller en invitation til noget, vi skal være med til, så send os en mail på kontakt@sustaindaily.dk

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *