Back to top

3 grunde til at vælge træ i boligen

Vidste du, at du kan blive gladere af at have træ i din bolig? De fleste har en eller anden form for træ i deres hjem, hvad end det er plankegulve, spiseborde, reoler eller billedrammer. Men måske tænker du ikke lige over, hvor træet kommer fra eller hvorfor så mange gulve ofte er lavet af træ. Det er der en god grund til og det kan du blandt andet læse mere om i vores vores begrundelse for at vælge mere træ til i din bolig. Skovenes træer er en nemlig ikke blot vigtige for vores planet i deres evne til at optage og lagre CO2 og vand  – træ er, hvis det er FSC certificeret og dyrket under bæredygtigt skovbrug, også et miljøvenligt materiale til din bolig.

DANMARKS SKOVE

Vidste du, at der kommer mere og mere skov i både Danmark og Europa? Det har der gjort i mange år takket være bæredygtig skovdrift. Idag udgør de danske skove godt 14% af Danmark og det øgede skovareal er også med til at gavne biodiversiteten. Kilde: Danmarks Træportal og Miljøstyrelsen

1. Bæredygtig skovbrug

Hvor det med mange produkter kan være enormt svært og kompliceret at gennemskue deres bæredygtige kvalitet, da har den internationalt anerkendte certificering FSC gjort det nemt at vælge bæredygtigt producerede trævarer. FSC, der står for Forest Stewardship Council, er en international non-profit mærkningsordning, som først og fremmest sikrer, at der ikke bliver fældet flere træer, end skoven kan nå at reproducere. Udover at sikre skovvæksten arbejder FSC også for at bevare biodiversiteten blandt planter og dyr i skoven, og at skovarbejdere sikres ordentlige arbejdsforhold.

Holder du øje med FSC-certificeringen er du altså allerede godt på vej til at bringe mere bæredygtighed ind i din bolig. Udover den bæredygtige certificering kræver det desuden meget lidt energi at producere ting i træ, i modsætning til materialer som plastik, der bliver til ved en længere proces. Plastindustrien skriver, at når råolie er udvundet fra jorden, bliver plastikken skabt af denne olie og blandt andet kul og naturgas.

Vil du vide mere om træer? Så læs vores anmeldelse af bogen Træernes hemmelige liv.

2. Holbarhed

Hvis træet opbevares under de rette forhold og bliver behandlet korrekt har det potentielt en ubegrænset levetid. Generelt er træ et robust materiale, der kan bruges til alt fra at bygge huse og møbler med til grydeskeer og papir. I boligen er træ særligt velegnet til gulve, da gulvplankerne både kan slibes og afhøvles af flere omgange. Bliver gulvet efterfølgende behandlet og vedligeholdt kan det stå lige så flot som da det var helt nyt. Det gør altså, at gulvene kan få et utrolig langt liv i din bolig. Det samme gør sig gældende for møbler. Er møblerne godt konstrueret og vedligeholder du dem kan de gå i arv gennem flere generationer.

3. Træ er godt for dit helbred

Udover at stimulere sanserne kan det at omgive sig med træ ligefrem styrke dit helbred. Det er efterhånden alment anerkendt, at det at bevæge sig ud i naturen kan have en positiv indvirkning på både din fysiske og psykiske tilstand. Blandt andet sænkes niveauet af kortisol, der er et af de hormoner, som udledes under stress, og flere forskningsprojekter viser at en tur i skoven kan afhjælpe tunghed og bekymrende tanker. Men undersøgelser viser nu også, at du kan bringe den afstressende effekt fra skoven ind i dit hjem ved at indrette med træ. Et forsøg med 119 universitetsstuderende viste, at træ i dit hjem både kan øge dit velvære og din evne til at koncentrere dig. Det interessante ved forsøget er især, at forskerne kun skiftede møblerne ud. Væggene og gulvene var ikke af træ. Selv hvis der ikke er trægulve i dit hjem kan du altså stadig bringe de positive effekter fra træet ind i dit hjem ved blot at udskifte eller supplere med møbler af træ næsten gang du alligevel skal have et andet spisebord eller en ekstra reol.

 

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *