Back to top

5 skarpe til Stine Sandermann

Igennem hele marts måned udfordrer vi dig til at være kreativ – og i den forbindelse har vi været i kontakt med et super kreativt menneske; Designer Stine Sandermann. Men Stine er ikke bare en kreativ designer, hun bruger også bæredygtige principper i sin designs og leger sig frem til sine zero waste kreationer. Hun laver sine designs selv på systuen SyLab i Ikast.

Hvordan vil du beskrive dine designs hos SANDERMANN?

“Mine designs spænder bredt, fra det eksperimenterende til det mere kommercielle. Fælles for dem alle er, at de er lavet med kærlighed lige her i Ikast.

SANDERMANNs designs er alle lavet af spildmaterialer, hentet lokalt. Hovedsageligt er de lavet af uld, som vi selv henter, sorterer og sender til garnspinderi. Når vi modtager de færdige garner, strikker vi med dem i Ikast. Derudover sourcer vi restmetervarer fra den tilbageværende midtjyske tekstilindustri og bruger dem til toppe, nederdele og kjole, der er konstrueret med en zero waste-tilgang. Det betyder, at designet bliver konstrueret ud fra geometriske former, således at hele metervaren bliver brugt, når designet klippes.”

Hvordan definerer du bæredygtighed?

“Jeg bruger altid definitionen fra Brundtland-rapporten, der hedder “Sustainable development is development that meets the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their own needs”. Jeg kan ikke sige det bedre selv.”

Hvad er dit forhold til kreativitet?

“Hvis min kreativitet var en person, ville vores forholdsstatus være “It’s complicated”. Jeg er dybt afhængig af min kreative side – nogle gange udfører vi den flotteste tango, hvor vi får stående bifald og roser kastet på scenen (metaforisk) og nogle gange taber jeg den på gulvet, og så bliver den sur og skrider. Og så indser jeg, at jeg er på skideren og venter på, at den kommer tilbage. Det gør den som regel, men tidsrummet kan variere ubehageligt meget.”

Hvordan bruger du din kreativitet bæredygtigt i hverdagen?

Jeg bruger den stort set i alle aspekter, til at optimere på alt. Det er blevet en sjov sport for mig, hele tiden at finde på nye måder at spare f.eks. vand, papir og stof (og tid) – både på arbejde og derhjemme. Min kæreste synes dog indimellem, at jeg er lidt tosset.

I forhold til mine designs, så forsøger jeg altid at have en sjov, original design process. Da jeg f.eks. startede designprocessen til “Through Another Prism”, tog jeg på kunstmuseum og tog fotos af kunstobjekter gennem forskellige typer “prismer” – prismer, glas, spejl og vandflasker, som vi så tegnede mønstre ud fra. Ud fra de tegninger, lavede vi så tekstilprøver på hånd strikkemaskine og symaskine. Det endte med at blive kogt ned til 4 outfits og realiseret i “Through Another Prism”-kollektionen. Vi havde det super sjovt fra start til slut, og jeg tror på, at det kan ses i slutresultatet.

Hvordan kan andre komme igang med at være kreative på en bæredygtig måde?

Der er en masse DIY-guides på youtube osv., som man kan kigge på, men hvis ikke man er motiveret, kommer man ikke langt. Måske det kommer helt af sig selv, når man indser, hvor mange ting, vi forbruger hele tiden.

Og for mig har der også altid været et økonomisk aspekt i det, så da jeg f.eks. studerede i London og var totalt løbet tør for penge, lavede jeg bl.a. tidsskriftsamlere af mine cornflakes-pakker og blyantholdere af koppen fra kopnudler og lignende.

Hvis du er motiveret til at være kreativ i marts, så del det med os på #sustaindaily

Author avatar

Sustain Daily

https://www.sustaindaily.dk
Sustain Daily er et webmagasin og bloggernetværk om bæredygtig livsstil. Vi arbejder på højtryk med at give dig den skarpeste information, de mest inspirerende historier og de bedste tips og tricks. Hvis du har idéer, kritik eller en invitation til noget, vi skal være med til, så send os en mail på kontakt@sustaindaily.dk

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *