Back to top

5 små ting, der kan gøre din december mere grøn

Annonce for Ørsted Danmark

Så blev det juletid, og årets hyggeligste måned står for døren. Der er så meget godt at sige om julen, men det er svært ikke også at få en smag af overforbrug og ressourcespild i munden, når vi tænker på julen.

I hvert fald hvis du er en klimatosse som os. 

Men sådan behøver det ikke at være, og derfor giver vi dig i dag sammen med Ørsted 5 små ting, der kan gøre din december mere grøn.

Ryd ud i køleskabet inden jul

Der bliver spist og lavet meget mad i december. Og det bedste ville jo være, hvis intet af det mad gik til spilde, men hvor skal man gøre af det når køleskabet allerede bugner med lækre rester?

For at undgå madspild i december kan det derfor være en god idé at komme i bund med gamle rester i både køleskab og fryser, inden juledagene går i gang. Måske kan du afsætte en uge i start december, hvor familien lever af rester og ser, hvad der kan trylles frem fra bunden af køleskabet? Så øver I jer også i at være julekreative, når julemaden skal bruges i slut december, hvor du med fordel også kan leve af rester op til nytår.

Skift den gamle lyskæde ud med LED

Julen er lysenes tid. Når det er mørkt udenfor er det ekstra hyggeligt med lyskæder både ude og inde. Men vidste du, at der er virkelig stor forskel på, hvor meget strøm en LED-kæde og en almindelig kæde bruger? Faktisk bruger en LED kæde ca. 80 % mindre strøm og holder 25 gange længere end traditionelle lyskæder med glødepærer. Så måske det er på tide, at få skiftet den slidte lyskæde ud med en ny, der er bedre for både vores planet og for din pengepung.

Pynt op med naturen

Hvordan dufter julen hjemme hos dig? Og endnu mere vigtigt, hvordan ser den ud? Der mangler ikke glimmer, kugler, røde bånd og blinkende lys i samfundet generelt, men hvis du har gået en tur i skoven, ved du også, at der er masser af smukke ting at hente dér. Det er faktisk både gratis og lovligt at hente dit julepynt i naturen.

I offentligt ejede skove, må du som hovedregel indsamle overalt i skoven, mens du i private skove kun må tage, hvad du kan nå fra vejen eller stien. Som tommelfingerregel må du samle så meget, at det kan være i en bærepose. Og Naturstyrelsen opfordrer til at tænke på den næste, som også gerne vil samle.

Det du må samle er for eksempel svampe, bær, frø, kogler, urter og kviste fra skovbunden. Hvis du vil klippe kviste af træerne, skal træet være mere end 10 meter højt og en kvist anses for noget, der er tyndere end en lillefinger.

Pak dine gaver ind i stofrester

Fint indpakkede gaver skaber glæde både hos afsender og modtager, men produktionen af gavepapir er meget ressourcekrævende. Danskerne bruger ca. 825 tons gavepapir hvert år, og det kræver 77.577 ton vand at producere. Derfor kan det være en god idé at kigge dig om i hjemmet efter andre materialer, der kan være lige så smukke – måske endda endnu smukkere end det typiske glitrede papir. 

De fleste har en stofrest, et gammelt tørklæde eller et fint viskestykke liggende. Det kan også være, at en af dine gaver kommer i en smuk papirspose allerede eller på anden måde faktisk allerede er pakket ind. Så bare på med et fint silkebånd og pynt fra haven. Vupti, fine gaver uden ressourcekrævende papir.

Gavepapiret skal ud med restaffaldet

Ofte kommer folk, der går op i affaldssortering og forsøger at leve mere bæredygtigt, til at sortere gavepapir sammen med aviser og andet papiraffald. Men det er en fejl, der hvert år volder problemer i affaldshåndteringen. Det glittede gavepapir er nemlig tit ikke rent papir, men består af en blanding af papir, plastik og endda også aluminiumsfolie. Derfor skal gavepapiret ud med dit almindelige affald - eller gemmes til næste års julegaver.

Lån en nytårskjole af din søster

Nogle fejrer nytår i nattøj, mens andre går op i at gøre det til en aften, hvor man klæder sig ekstra pænt på. Hvis du hører til blandt den sidste slags og skal til fin fest, har du nok prøvet at sende din garderobe opgivende blikke få dage før nytårsaften, for derefter at panikshoppe et sæt passende tøj, du måske ikke rigtig har brug for resten af året. Hvad med at låne en kjole af din søster, veninde eller kusine i stedet? Måske har hun også stirret sig blind på sin garderobe, og I kan bytte for en aften.

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *