Back to top

8. marts: Mænd handler, kvinder snakker. Eller hvad?

Debatindlæg fra Johanne Stenstrup

Vi bruger i dag et særligt indlæg i anledning af 8. marts, nemlig et debatindlæg fra vores direktør, Johanne Stenstrup.

Hvorfor er Sustain Daily kun for kvinder?

Det startede som en joke, men måske er der noget om det: Mænd og kvinder reagerer forskelligt på klima og miljøudfordringer.

Jeg bliver ofte spurgt, hvorfor blogs om bæredygtig livsstil kun er for kvinder. Eller: Hvorfor skriver I kun til kvinder i jeres magasin? Det er et svært spørgsmål, fordi vi ikke direkte tænker “Nu skal vi skrive en artikel til kvinder”.

En del af svaret ligger sikkert i, at vi selv er kvinder, der skriver om livsstil på en måde, som vi selv gerne vil læse om det. Og på den måde rammer det bare kvinderne.

En anden del af svaret kunne være, at når vi skriver om livsstil, skriver vi også om traditionelt kvindedominerede emner: madlavning, rengøring, tøjkøb og bolig.

En tredje del af svaret er jeg først ved at få øjnene op for nu: Måske udkommer vi i et format, der mest tiltaler kvinder, fordi vi lægger op til samtale – om netop livsstils- og husholdningsemner. Og mange mænd gider ikke snakke om livsstil og husholdning.

For nylig fik jeg spørgsmålet igen, af en velmenende, klimabevidst mand, så svarede jeg halvt i spøg: “Måske fordi mænd ikke gider snakke om det her, men bare går ud og handler, hvis de synes det er vigtigt”.

Vi snakker om det som mange mænd ikke gider snakke om

Jeg ser fx tendensen i tidens mange facebookgrupper. Du kan finde en facebookgruppe om næsten alt, og jeg følger især grupperne “Zero Waste Danmark” og “Minimalisme og købestop”, der begge har et stort fokus på bæredygtig livsstil. Her er der stor overvægt af kvinder i kommentarsporene – ikke udelukkende kvinder, men overvægt.

Her diskuteres, ligesom på vores egne sociale kanaler, plastfrit madpapir, kødfri opskrifter samt hvordan den næste fest kan gøres mere miljøvenlig. For blot at nævne nogle få emner. Er det kvindeemner, eller har kvinder bare et større behov for at snakke om dem?

På den anden side, kan jeg komme i tanke om flere (bæredygtige og konventionelle) start-ups drevet af mænd end af kvinder. Mænd der har set et problem, og nu handler de på det.

(Selvfølgelig er det ikke altid billedet – fx er et af Danmarks sejeste insekt start-ups lavet af to kvinder. Men for hvert eksempel kan jeg komme i tanke om fem mænd, der gør noget lignende.)

Jeg kan også kende det fra mit eget forhold med en dejlig, handlekraftig mand. Mens jeg gerne vil bruge timer på at snakke om, hvordan vi kan skrue ned for kødet og holde klimavenlig ferie inden for vores budget – så kom han en dag hjem med nye termostater til vores radiator. Fordi han havde læst, at de kunne nedsætte vores energiforbrug gevaldigt, hvilket også siden har vist sig at holde stik. Han handler gerne, men gider ikke snakke så meget om det, som jeg føler, at jeg har behov for.

Jeg snakker, og han handler.

Men vi har vel også brug for snak?

Det mener jeg i den grad – ikke bare for at opbygge relationer til hinanden, men også for at løse fremtidens klima- og miljøudfordringer. Mange ændringer kan man ikke lave uden at snakke om dem først. Og andre ændringer var man slet ikke kommet frem til, uden at snakke om dem. Samtalen hjælper til at sætte fokus på nye indsatsområder og udveksle erfaringer, så vi alle kan blive bedre.

Og så mener jeg bestemt, at den slags snak som vi i Sustain Daily fx faciliteter, i høj grad også udmønter sig til handlinger.

Mænd og kvinder snakker bare ikke om det samme

Samtidig kender jeg faktisk jo også masser af snakkelystne mænd, og det er ikke så sort / hvidt som jeg har gjort det til indtil nu. Det handler i høj grad også om medier. Jeg har netop skulle lave research på grønne danske podcasts, og her fandt jeg ud af, at kun 3 ud af 11 igangværende er startet af kvinder. Måske vil mænd hellere snakke ind i en mikrofon end at skrive på blogs og i facebookgrupper?

Eller også vil de hellere snakke om alt andet end livsstil og hverdagen. Samme research klargjorde nemlig, at næsten alle disse podcasts handler om løsninger og virksomheder, der handler på verdens klima- og miljøudfordringer.

Så måske er forskellen ikke at mænd handler, og kvinder snakker. Måske er den mere at mænd prøver at løse problemerne uden for hjemmet, mens kvinder i størst grad tager sig af udfordringerne i hjemmet. Også når det kommer til klima og bæredygtighed.

Man spørge sig selv, hvem det batter mest at snakke til, når over 50% af vores personlige CO2 aftryk kommer fra vores bolig, forbrug, mad, husholdning og ferier.

Så måske jeg skulle begynde at spørge de velmenende mænd; hvorfor er det kun kvinder der snakker om bæredygtig livsstil og hverdag?

Author avatar

Sustain Daily

https://www.sustaindaily.dk
Sustain Daily er et webmagasin og bloggernetværk om bæredygtig livsstil. Vi arbejder på højtryk med at give dig den skarpeste information, de mest inspirerende historier og de bedste tips og tricks. Hvis du har idéer, kritik eller en invitation til noget, vi skal være med til, så send os en mail på kontakt@sustaindaily.dk

3 comments

 1. Tjo … Det er en stor og mangefacetteret debat du åbner for her. Min umiddelbare tanke er at forskellen i høj grad skyldes at verden stadig er temmelig opdelt i mandlige og kvindelige sfærer. Køkkenet vs garagen, meget groft sagt. Nok især vest for Valby Bakke. Minimalistgrupperne på nettet lægger sig ligesom helt naturligt i forlængelse af tonen i mødregrupper og venindehvidvin og yogahold, mens springet er længere fra fodboldklubbens omklædningsrum. Og jeg ved, jeg har fat i klicheer her, men de bunder jo også tit i virkeligheden. Problemet er så at hvis hverdagsbæredygtighed bliver en kvindesag bliver kvinderne dels (mere) stressede ogvi går dels glip af effekten ved at forgrønne transport, boligmasse og maskinpark. Giver det mening? 🙂

 2. Louise

  Som ene voksen i min husholdning, kan jeg sagtens genkende noget i ovenstående. Jeg har nu besluttet at mine børn og jeg skal leve mere bæredygtigt, og jeg bruger lige nu laaaaang tid på at læse og undersøge hvad jeg kan gøre. Havde jeg haft en mand i huset, havde der måske været lidt mere konkret handling allerede.
  Og selvom jeg ikke vil undvære diverse bøger, blogs, Instagramprofiler og Facebokgrupper (og så skønt at I nævner de gode af slagsen), så er det jo også nogen gange bare med at komme i gang 🙂

 3. Lærke

  Meget interessant læsning. I vores husholdning er det ofte omvendt; altså at det er mig der handler på tingene og min kæreste, der har gode ideer, men ikke lige får handlet på dem.
  Apropos gode ideer, vil du så dele, hvad det er for nogle termostater? Jeg er nemlig lidt nysgerrig på, om det ville være noget hjemme hos os 🙂

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *