Back to top

Arbejd hjemme – og brug energien mere bæredygtigt

Annonce i samarbejde med Barry

Hvordan er din arbejdsuge skruet sammen? Der er meget snak om en 30 timers uge, fleksibelt arbejde og en større balance mellem arbejde og hjemmet, og ofte er det hele hængt op på en snak om sundhed og mentalt overskud.

Men hvad med klimaet? Er det bedre for klimaet, hvis vi har en fleksibel arbejdsuge og kan bruge vores tid lidt mere som vi selv ønsker? Det vil vi faktisk mene, og sammen med den smarte app Barry vil vi i dag sætte fokus på dét at arbejde hjemme – og de overraskende klimamæssige fordele, det kan have.

Det er selvfølgelig ikke alle arbejdspladser, der gør det muligt med en dag på hjemmekontoret, men rigtig mange gør – og langt flere end dem, der faktisk har indført det. Så hvis du er en af dem, som godt kunne tænke dig at arbejde hjemmefra en dag om ugen, så tag eventuelt denne artikel med til chefen.

Brug strøm når den er grøn

Det er alment kendt, at der er mere grøn strøm når det blæser. Men det er ikke særlig mange, der tænker på at sætte en vask over når vejrudsigten melder hård vind.

Det vil Barry gerne gøre op med – og de har en noget smartere løsning end en vindmåler i gården. Med Barrys app kan du time for time tjekke, hvornår strømmen i stikkontakten er billigst, og hvornår den er grønnest – og det er det sidste vi vil fokusere på.

For det sker faktisk ofte, at der er rigtig meget grøn strøm midt på dagen. Det er bare lidt svært at udnytte, hvis du sidder på et kontor. Men hvis du en gang imellem arbejder hjemme, kan du udnytte den meget sol- og vindenergi i kontakten til at få klaret de kedelige ting som vasketøj, opvask og måske endda meal-prep. Hvis dit arbejde tillader det selvfølgelig. Og ingen kan se om du hænger vasketøj op, mens du har et vigtigt telefonmøde.

Du behøver ikke være kunde hos Barry for at se den her data. Du downloader bare app’en helt gratis. Og det er noget lettere end at tjekke vejrudsigten for vind.

Bonus: Hvis du arbejder hjemme en dag, hvor der er en dejlig let brise, kan du måske også tørre tøjet udendørs. Så kan du kigge lidt til det, og samtidig få dejligt duftende tøj klar til resten af ugen.

Spar på energien ved at droppe køreturen

Ved at blive hjemme en gang imellem kan du også være med til at spare på energien når du ikke behøver at køre afsted på arbejde. Her er gevinsten selvfølgelig størst, hvis du normalt tager bilen på arbejde. Men undersøgelser viser, at danskerne i gennemsnit udleder 9,4 kg CO2 om ugen bare på transporten til arbejdet. Hvis blot du tager en enkelt hjemmearbejdsdag kan du altså spare klimaet for omkring 1,8 kg. CO2 om ugen, hvilket svarer til 3,6 kg svinekød. Hvis du normalt cykler så sparer du bare på rugbrødsmotoren, men måske er det netop, hvad du har brug for den dag.

Bonus: Planlæg forud – med Barry kan du se den grønne energi 24 timer frem. Det betyder, at du kan sidde på kontoret kl. 16, og se om der måske er rigeligt med grøn strøm i morgen, så du kan planlægge din vask eller spørge om hjemmearbejdsdag.

Lad mentalt op og sluk for Netflix om aftenen

De fleste kender den udmattede følelse, der kan sidde i kroppen når du kommer hjem fra arbejde og ikke har overskud til andet end at tænde for tv’et. Men vidste du, at op imod ⅓ af dit elforbrug bruges på netop tv og andre underholdningsapperater? Med en arbejdsdag på hjemmekontoret i ny og næ kan du prioritere og kultivere en mere væredygtig arbejdsdag og få ladet de mentale batterier op. Et fleksibelt arbejde kan nemlig have en positiv indvirkning på dit mentale velvære.

Når du arbejder hjemmefra sparer du ikke alene transporttiden frem og tilbage, men du kan også selv strukturere din dag. Du kan altså prioritere en yogaklasse kl. 10, hvor du normalt ville være på kontoret, og tage de arbejdstimer på et andet tidspunkt af dagen. Eller du kan gå en tur, støvsuge, handle ind uden ulvetime-mylder eller andre daglige gøremål som du måske ikke ville have overskud til når du kommer hjem fra arbejde om aftenen.

Når arbejdsdagen er slut – for det er vigtigt at sætte et klart fyraftenstidspunkt for dig selv – vil du formentlig opleve ikke at være lige så udkørt som ved en almindelig arbejdsdag, fordi du har haft mulighed for at lade mentalt op og skabe små åndehuller i løbet af din dag. Så når du normalt ville dumpe ned på sofaen og tænde for Netflix vil du måske i stedet have overskud til at læse en bog, gå en aftentur i de lyse sommertimer eller spille et brætspil. Alt sammen ting, der ikke kræver strøm.

Lad alle dine tekniske dimser op og undgå draculastrøm

Hvis du er hjemme en dag og har ramt en meget blæsende dag, så kan du med fordel finde alle husets batteridrevne dimser frem og lade dem op. Ofte sker der det, at vi kommer hjem fra arbejde og skole og begynder at bruge vores dimser, og så sætter vi dem til at oplade når vi skal sove. Det betyder, at de ligger og lader op meget længere end det er nødvendigt. Det er både dårligt for batterierne i dem, for din elregning og for miljøet. Det kaldes draculastrøm, fordi der ofte sidder en lille diode i tingene, der lyser rødt når den lader. Og selvom man skulle tro det, så viser Barry appen, at der faktisk ikke altid er særlig meget grøn strøm i løbet af natten.

Spis de besværlige rester til frokost og få mindre madspild

Det er ikke altid lige let at komme af med alle rester, og ikke alle egner sig til en madpakke. Men hvis du har en dag derhjemme, kan du gemme alle mulige små sjove rester og lave dem til et festmåltid på din hjemmearbejdsdag. Det er ikke kun hyggeligt, men også godt for klimaet.

En arbejdsdag hjemme kan også være med til at mindske dit emballagespild. Er du typen, der ofte ender med at købe en sandwich i det nærmeste supermarked, kan det hurtigt akkumulere sig og ende med en masse unødig spild. På en hjemmearbejsdag behøver du slet ikke tænke på frokost før du bliver sulten. Og hvis du har brug for en pause fra arbejdet kan du passende gøre madpakker klar til resten af ugen. På den måde slipper du for den daglige madpakke-stress og får brugt strøm på eventuelt at tilberede maden på dagens grønneste tidspunkt.

 

Og så har vi slet ikke snakket om produktivitet. På Sustain Daily kontoret bruger vi primært vores hjemmedage til at få skrevet ekstra artikler, få lavet alle de opkald, der ville forstyrre kollegerne og få sat en masse flueben på vores to-do lister. Ting som vi ikke altid gør så godt når vi sidder sammen og den går op i hygge, spændende diskussioner og store drømme for fremtiden. Men det er dejligt at vide, at hvis vi bruger en pause eller to på huslige opgaver, så har vi også brugt energien mere effektivt.

Fortæl os om hvordan din arbejdsuge er skruet sammen, og om du kan se idéen med en hjemmedag en gang imellem?

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *