Back to top

Back to school på den grønne måde

Sommerferien lakker mod enden, og det er ved at være tid til at vende tilbage til kontoret eller studiet. Står du og mangler en notesbog, kuglepen, overstregningstusch eller noget helt fjerde? Det mest miljøvenlige er selvfølgelig at bruge det, du har liggende hjemme i skufferne – men skal du anskaffe nyt, så er her ideer til, hvordan du kan vælge de mere bæredygtige af slagsen.

Vores kriterier:

 • Ansvarligt produceret
 • Genanvendte og/eller vedvarende råmaterialer
 • Miljøvenlige
 • Mulighed for genopfyldning

Det kan være svært at finde produkter, der lige præcis rammer alle kriterier. Vi har sonderet terrænet for mærker og firmaer, der gør deres bedste for at opfylde kriterierne og skabe kontorartikler, der rimer på bæredygtighed.

Kuglepenne

Et godt sted at starte er at kigge efter hvilket materiale, din næste kuglepen er lavet af. Du kan få kuglepenne lavet af et væld af forskellige genanvendte eller bæredygtigt producerede materialer, der ikke er plastik. Du kan også overveje at kigge efter hvilken slags blæk, der bruges, og om der er mulighed for at bytte blækpatronerne ud frem for hele kuglepennen.

Det meste blæk i kuglepenne kan indeholde tungmetaller. Kig derfor efter kuglepenne med sojablæk. Her er det canadiske firma Onyx and Green i front. De arbejder på at skabe større opmærksomhed omkring miljøbeskyttelse ved at producere hverdagsartikler til skole og kontor, der er produceret af ansvarlige ressourcer (1-3). Hvis det bekymrer dig mere, at du smider den ene kuglepen ud efter den anden i takt med, at de løber tør for blæk, så er penne med udskiftelig blækpatron måske mere dig. Vi har fundet frem til dem her hos EcoEgo. (4-5)

 1. Udviskelig kuglepen
 2. Kuglepen
 3. Kuglepen af kork
 4. FSC gelkuglepen
 5. Kuglepen af genbrugspapir

Overstregningstuscher og -penne

De hidsige neonfarvede tuscher gør læsningen på arbejdet eller studiet en del lettere, men har du tænkt over, hvor giftige dine overstregningstuscher egentlig er, både for dig og miljøet? Ifølge Miljømærkning Danmark indgår der i mange typer blæk og maling, inklusiv overstregningstuscher, xylen og toluen, som begge er sundhedsskadelige opløsningsmidler. Et godt trick er at gå efter vandbaseret blæk for at undgå opløsningsmidler. Du kan også kigge efter sojablæk eller lade dig guide af Svanemærket.

Edding Ecoline har miljø, energibesparelser, de ansattes forhold og overgang til vedvarende energi i fokus. Alt er lavet af miljøvenligt plast og genanvendte ressourcer, bruger vandbaseret blæk. Alle tuscher og markers kan fyldes op igen. Det gælder både overstregningstuscher og permanent markers til kontoret. (1) Faber-Castell bruger kun bæredygtigt dyrket træ, når de laver deres blyanter. Den her overstregningsblyant er et godt alternativ til den traditionelle overstregningstusch. (2) Sojablækken kommer også i spil i Onyx and Greens permant markers. (3)

 1. Fire-pak overstregningstuscher
 2. Overstregningsblyant
 3. Marker af genbrugsplast med sojablæk

Blokke og notesbøger

Ifølge Miljønet er der flere miljømæssige betragtninger at tage højde, når vi vælger det papir, vi bruger i vores hverdag. Selvom træ er en fornyelig ressource, er det vigtigt, at træet kommer fra et bæredygtigt skovbrug. I omdannelsen af træet til papir bruges miljøskadelige blegemidler som klor, som kan risikere at slippe ud i vores grundvand og andre vandmiljøer. Det giver derfor nok sig selv, at det er godt at gå efter papir lavet af FSC-mærket træ eller endnu bedre af genbrugspapir og andre genanvendte ressourcer, så vidt muligt uden blegemidler.

Det danske firma Message Earth laver et hav af økodesignprodukter i papir, der stiler efter et så lille aftryk på verden som muligt. Det gør de ved at bruge 100% genbrugspapir, dansk vindenergi i produktionen og vegetabilske farver til tryk. De har certificeringerne i orden, så når du vælger deres produkter, kan du gøre det med god samvittighed. (1+2)

Den danske webshop Grøntkontor.dk fokuserer på ressourceforbrug, miljøbelastning, CO2-belastning og social ansvarlighed. De er pragmatiske i deres tilgang til at udvælge produkter, men stiler efter, at de skal være mest muligt bæredygtige set i forhold til andre produkter, du ellers finder på markedet. (3+4) Hos La Petite Papeterie Française går de all in på det, de kalder slow office. Det betyder, at de tager miljømæssigt og socialt ansvar for, hvordan deres produkter kommer til verden. Genbrugs- og upcyclingsmaterialer, certificeret papir, ingen brug af opløsningsmidler og produceret i Frankrig er nogle af de principper, de arbejder ud fra. (5+6)

Selvfølgelig er Onyx and green også med hvad angår bæredygtige notesbøger og blokke. De har flere varianter, men deres storm writer line er produceret uden brug af træ, vand og blegemiddel. I stedet bruger de sten fra byggepladsaffald til at skabe papir, der både er vandafvisende, slidstærk og kan genanvendes. De er perfekte, hvis du skal på kursus, til møde eller lave research i felten. (7)

 1. Notesbog
 2. Skitseblok
 3. Notesbog i kork
 4. Notesbog med syet ryg
 5. Memoblok
 6. Notesbøger
 7. Storm writer notesbøger

Det, der klistrer

Nogle gange har man brug for tape eller lim til at ordne diverse sager på kontoret – eller derhjemme for den sags skyld. Kig efter de versioner, hvor klæbemidlet er fri for opløsningsmidler, og der ikke er brugt blegemidler. Derudover er det ligesom alle de andre produkter vigtigt at se på, hvad indpakning og beholder er lavet af.

Vælger du ecoLogo®-produkter fra Tesa ved du, at der er blevet brugt genbrugsmaterialer og biobaserede ressourcer, og at tapen er både blege- og opløsningsmiddelfri. (1-3)

Det tyske firma ÖkoNORM arbejder ud fra det grundlæggende princip, at deres produkter skal have mindst mulig indvirkning på miljø og mennesker. Det gælder både i produktion, brug og bortskaffelse. Deres lim og andre produkter er et sikkert valg, hvis du vil undgå skadelige stoffer. (4) Onyx and green er på banen med en plantebaseret lim uden opløsningsmidler. (5)

 1. Klar tape
 2. Papirtape
 3. Limstift
 4. Universallim
 5. 2-pak limstifter

Skrivebordsudstyr

Penne, blokke, lim og tuscher er ikke alt. På kontoret, på studie og hjemme på skrivebordet kan man også få brug for diverse andre sager. Her er et udvalg af miljøvenlige og bæredygtige alternativer til det meste andet kontordims.

På Grøntkontor.dk finder du diverse godt til skrivebordet. Du kan for eksempel finde opbebevaring til din nye notesbog og miljøvenlige kuglepen

 1. Brevbakke i genbrugspapir
 2. Penneholder
 3. Klipsemaskine
 4. Arkivkasse
 5. Blyants- og papirholder
 6. Saks af genbrugsplast
 7. Bambushæftemaskine

Inden du suser ud og køber nyt af alt kontorgrej, så husk på, at det i de fleste tilfælde er bedre at bruge de ting op, du allerede har derhjemme. Når det er tid til at anskaffe nyt, kan du vælge de miljøvenlige produkter. Står du og mangler noget her og nu, så kan du finde flere grønne kontorprodukter her:

EcoEgoGå GrønYumeI love Green • Green Life HeavenLush ButikGrøntkontor.dk

Kender du selv andre gode mærker eller butikker, hvor man kan finde bæredygtige kontorartikler? Så del det endelig i en kommentar nedenfor.

Author avatar

Sustain Daily

https://www.sustaindaily.dk
Sustain Daily er et webmagasin og bloggernetværk om bæredygtig livsstil. Vi arbejder på højtryk med at give dig den skarpeste information, de mest inspirerende historier og de bedste tips og tricks. Hvis du har idéer, kritik eller en invitation til noget, vi skal være med til, så send os en mail på kontakt@sustaindaily.dk

2 comments

 1. Rikke

  Gode idéer som altid 🙂
  Vil gerne tilføje to mere

  1. kig efter i kopirummet på skole/arbejdsplads. Helt sikkert en masse fejlkopier, og nogen gange nærmest som hvidt papir. Sæt sammen med en stor papirklips til lille notesblok (måske i stedet for post-its), eller sæt det i en mappe og brug til noter. Generelt er det bare godt til det der hurtige mindmap, hvor du smider papiret ud bagefter alligevel.

  2. Jeg er så glad for min Focus kalenderen, som jeg har købt i Eco-Ego. Den er godt nok for helt kalenderår, men synes den fortjener en plads alligevel!

  • Tak Rikke, det er nogle gode tips! Vi kan tilføje, at hvis man ikke allerede har en bakke/kasse/beholder til fejlprint, så er det en smart idé at lave en. Så ved man, hvor man skal lede efter papir i kopirummet næste gang 🙂

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *