Back to top

Bæredygtig bank: Hvilken forskel gør dine investeringer?

Reklame

 

Med dine penge kan du være med til at accelerere den grønne omstilling. Det har vi allerede talt lidt om i vores podcast-episode, der handler om bæredygtig investering, men hvordan kan dine penge – helt konkret – påvirke verden omkring dig?

Hver eneste gang du foretager en økonomisk beslutning – hvad end det er at købe økologiske grøntsager i supermarkedet eller at sætte en del af din løn ind på en opsparingskonto i din bank – er du med til at påvirke verden omkring dig.

Det samme gør sig gældende for din bank og den måde de bruger dine penge på. Både dem, der står på din almindelige konto, men især også dem, du ønsker at investere.

De seneste år er flere og flere begyndt at interessere sig for investeringer og også de bæredygtige af slagsen. Derfor er vi gået sammen med vores bank, Merkur Andelskasse for at vise hvordan de får investeringer, afkast og bæredygtighed til at gå hånd i hånd.

Særligt inden for de seneste 10 år er impact investing blevet et stadig mere udbredt fænomen, hvor banker og fonde søger et økonomisk afkast samtidig med, at de støtter projekter, der gør en positiv forskel for samfundet og for verden – de to ting behøver nemlig slet ikke at udelukke hinanden.

Invester i grøn energi eller mikrolån i Afrika

Investeringer er ofte bare tal på en skærm, så hvordan kan du vide, hvilken forskel de penge egentlig gør? Det svarer Merkur Andelskasse på gennem to eksempler. 

Triodos Renewables Europe Fund sparede 65.741 tons CO2 gennem grønne energiprojekter

En af de fonde man kan investere i gennem Merkur Andelskasse er Triodos Renewables Europe Fund, der har været med til at finansiere projekter, som har genereret nok vedvarende energi til at dække det årlige forbrug for 35.759 husstande.  

For at forbedre energieffektivitet og -fleksibilitet har fonden blandt andet investeret i solpaneler på tagene hos store virksomheder. En af dem er den hollandske ølproducent Heineken, der nu kan benytte sig af solenergi direkte fra eget tag.

De har nemlig fået installeret solpaneler på taget af otte distributionscentre. Solpanelerne har en årlig kapacitet på 2,8 MW, hvilket svarer til den mængde energi, som ca. 800 husstande bruger om året. Solcellerne øger både brugen af grøn strøm og resulterer i forbedret energieffektivitet, da det direkte forbrug minimerer tabet fra transport af strøm gennem elnettet.

Udlån til verdens fattigste bidrager til verdensmålene gennem Triodos Microfinance Fund

En ande fond giver lån til kvinder i udviklingslande. Kvinder er ofte dårligt stillet i udviklingslande og vækstøkonomier. At give kvinder friheden til at styre deres indkomst og støtte deres familier forbedrer deres position. 83% af dem, der har lånt penge gennem fondens projekter, er kvinder.

Målet med fonden er at give lavindkomstgrupper adgang til almindelige bankydelser som f.eks. at låne penge. Fonden giver finansiering til 97 pengeinstitutter i 39 lande. Disse institutioner varierer fra meget små ngo’er, der arbejder i underudviklede markeder til fuldt udviklede banker, der tilbyder en bred vifte af produkter. Sammen når de ud til 18,8 millioner mennesker, som får mulighed for at låne penge, som de kan bruge til at starte eller udvide deres forretning og skabe en indkomst.

Det bidrager til verdensmålene; 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 og 16

Impact kan også sagtens betyde godt afkast

Ja det er fedt at gøre en forskel for verden, men de fleste investerer også fordi de gerne vil have et afkast, altså tjene penge. Når man taler om bæredygtige investeringer, bliver man ofte mødt med en fordom om, at man skal gå på kompromis med afkastet, at det sågar bliver set som en nobel måde at miste sine penge. Men intet kunne være mere forkert. Bæredygtige investeringer kan ikke alene betale sig, de skaber fremtidens verden og er en god forretning. 

Hos Merkur Andelskasse er det vigtigt, at skabe gennemsigtighed for deres investeringer og finansiering af forskellige projekter. Derfor kan du altid se, hvad dine penge bruges til når de står hos Merkur.

 

 

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *