Back to top

Inspiration til en bæredygtig påske derhjemme

Tekst af Louise Thustrup

Kalenderen siger april og påsken er lige rundt om hjørnet, men i år kommer påsken til at se meget anderledes ud. Det betyder imidlertid ikke, at påsken er aflyst, og vi synes netop der er al mulig grund til at dykke ned i traditioner og måske give dig selv lov til lidt ekstra hygge og selvomsorg. Og der er heldigvis stadig masser af måder, du kan fejre påsken på derhjemme uanset om du er sammen med din nærmeste familie, din partner eller er dig selv.

Gækkebrev og påskekyllinger

Gækkebreve virker måske som et fjernt minde fra tiden i fritidshjem og SFO’er, men der er nu noget hyggeligt ved at klippe sit eget gækkebrev. Det er en god måde at lave noget kreativt med hænderne, som ikke kræver andet end et stykke papir, en saks og en lille smule tålmodighed.

Der findes utallige videoer og mønstre på internettet, hvor du kan få inspiration til at klippe de smukkeste gækkebreve. Har du noget farvet papir, et magasin eller andet mønstret papir liggende derhjemme så er det også en fin og dekorativ måde at lave et gækkebrev, som kan hænges i vinduet eller sættes i en ramme. Og Samvirke har samlet 10 hyggelige vers, som du kan skrive på dit gækkebrev. Vil du vedlægge en lille påskekylling kan vi anbefale de fine mønstre fra Flettede Fugle – her kan du med fordel bruge siderne fra dine gamle magasiner.

Når du klipper gækkebreve skal der selvfølgelig også være lidt sødt at hygge sig med. Vi har en opskrift på små påskekyllinger i kokos, der både er fine at se på, er nemme at lave og som smager utrolig godt!

Gør lidt ekstra ud af påskepynten

Selvom vi lige nu befinder os i en lockdown, som mange af os aldrig har oplevet før her i Danmark, så betyder det endnu ikke, at du ikke må forlade dit hjem. Med sund fornuft og sikker afstand kan du sagtens gå en tur og få lidt frisk luft. Og uanset om du bor i byen eller på landet, kan du allerede nu se masser af tegn på forår i naturen. Erantisser, påskeliljer, grønne skud og fuglesang fylder luften omkring os.

Og hvorfor ikke tage lidt af den forårsglæde med ind i dit hjem? Klip et par blomstrende grene og sæt dem i en vase med vand derhjemme. Kig dig godt omkring når du går en tur. Du vil formentlig blive overrasket over, hvor mange fine grønne ting, du med omtanke kan tage med hjem.

Faktisk har vi skrevet en hel artikel om at pynte dit hjem med dine værdier. Artiklen handler godt nok om julepynt, men præcis de samme tanker gør sig altså gældende for påskepynten.

Påskefrokosten

For mange er maden og den årlige familiefrokost omdrejningspunktet for påsken. Det kan blive svært i år at samles, men du kan stadig holde en overdådig påskefrokost derhjemme. Det er også oplagt at afprøve nye opskrifter nu, hvor der formentlig ikke er andre end dig selv (og måske dine allernærmeste) at tage hensyn til. Er du for eksempel glad for den traditionelle sildeanretning, så kunne du måske i stedet prøve Kirsten Skaarups skønne opskrifter på karry”sild” og senneps”sild”. Eller du kan kaste dig ud i Mad med Gløds lækre, veganske leve-postej, der egner sig perfekt både lun til påskebordet og dagene efter med agurk eller syltet rødbede på toppen.

Og synes du, at du mangler nogle at skåle med, så lever vi heldigvis i en tid, hvor der er utroligt mange tekniske muligheder, der gør det muligt for at være sammen hver for sig. Du kan FaceTime med dine venner og forældre, nyde jeres respektive påskefrokost sammen og klinke glas mod computerens eller telefonens kamera. Og hvad med et telefonopkald til nogle af de ældste i din familie? Mon ikke de bliver glad for en lille påskehilsen i en tid, der helt sikkert også er svær og kan være utrolig ensom for dem.

Hvilket påskeæg giver du i år?

Hvad end du vælger at forære dig selv et påskeæg eller får sendt et med posten til venner eller familie, så er der i år rigeligt af mere bæredygtige muligheder at vælge imellem. Vi har tidligere testet forskellige Fairtrade chokolader og skrevet om, hvorfor det er så vigtigt at vælge Fairtrade med netop chokolade. Og lige nu kan du både finde Fairtrade påskechokolade i Lidl og hos Social Foodies.

Læs eller genlæs også vores artikel om palmeolie.

Men hvis du gerne vil give noget andet end chokolade, så kan du lige nu købe vores kommende magasin Sustain Yearly Fjerde år i forsalg. Magasinet vil først blive sendt ud i begyndelsen af maj, men det er en nem måde at give et påskeæg, der varer helt til jul.

Fra på søndag kan du også tune ind på ovre på vores Instagramprofil og møde nogle af bidragsyderne til en snak om bæredygtighed, deres bidrag til magasinet og deres optimisme for en grønnere fremtid.

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *