Back to top

Bæredygtig teknologi – Find din nye computer og kom af med den gamle

Hvornår har du sidst skiftet din computer ud, fordi den brændte sammen – eller blot misundt din venindes skinnende nye iPhone? Hvor minimalistisk og langsomt, man end ønsker at leve, så er det svært at klare hverdagen uden de teknologiske helte: telefon og computer. Desværre holder elektroniske dimser ikke for evigt, og ofte skal der ikke mere end et glas vand eller en klodset bevægelse til at ende deres dage.

Måske kender du også følelsen af at være næsten handicappet, når din computer eller telefon er gået i stykker? Det kan føles som om, man mangler sin højre hånd. Derfor er det fristende at fare ned til den nærmeste Elgiganten eller Humac for at erstatte tabet. Gerne samme dag, som ulykken finder sted! Men der er mange gode grunde til at tøve en kende og genoverveje, hvordan du egentlig vil (gen)anskaffe dine elektroniske gadgets. Både fordi der allerede findes en hel masse velfungerende teknologi i verden, som ligger ubrugt og glemt hen i virksomheders depotrum og privatpersoners kommodeskuffer. Men især på grund af den enormt forurenende process, der ligger bag fremstilling af elektronik såsom computere og telefoner. De skader ikke bare miljøet, men også de arbejdere, som står for produktionen. Det drejer sig blandt andet om skadelige tungmetaller i elektronikken som bly og kviksølv, der ender i jorden, luften og vandmiljøet – både der hvor de elektriske apparater produceres og bortskaffes. Derudover gælder det bromerede flammehæmmere, som indgår i nærmest al elektronik og er særligt skadelige for mennesker.

Find din nye computer på en bæredygtig måde

Som du kan se, er der mange gode grunde til at gøre op med den brug-og-smid-væk-kultur, der præger vores elektronikforbrug. Som bonus er der også en masse penge at spare ved at købe din elektronik brugt. Mange er skeptiske omkring brugt elektronik, da det kan være svært at vurdere, om computeren nu brænder sammen efter et par måneder, om telefonen egentlig er stjålet, eller om kameraet simpelthen er defekt. Så hvordan sikrer du dig, at de teknologiske dimser, du kaster penge efter, rent faktisk virker, som de skal?

Køb hos virksomheder, der reparerer og gensælger elektronik

Der findes efterhånden et stort udvalg af firmaer, der gør sig i at fixe brugte telefoner og computere og sælge dem videre. Og når vi siger brugte, så er der faktisk i rigtig mange tilfælde tale om ting, som slet ikke har været i brug, men blot er indkøbt af virksomheder for at ende i et depot. Det er en god måde at anskaffe ny elektronik, fordi du ikke blot undgår at købe noget nyproduceret, men typisk også opnår garanti på produktet, du køber. Mange af virksomhederne har nemlig styr på det, de laver, og tilbyderop til flere års garanti på produkterne. På den måde er du sikker på ikke at købe katten i sækken. Her på redaktionen har vi gode erfaringer med at købe hos Refurb, men der er mange muligheder. Tjek for eksempel også Phonetrade, Brugte iPhones, Datamarked og Brugte computere.

Køb brugt på DBA

Det er typisk kun telefoner og computere, som du kan købe brugt og med garanti gennem den ovennævnte slags virksomheder. Men hvad så, hvis du vil købe et fjernsyn eller et kamera? Så er der heldigvis hjælp at hente på vores evige yndling, DBA! Der er masser af privatpersoner, der sælger teknologi brugt. Hvis du er nervøs for, hvor godt produktet virker, kan du købe hos en, der også har kvitteringen eller bor i dit område, så du kan komme fordi og teste, inden du siger ja.

Spørg i din omgangskreds

Hvis personer i din familie eller vennegruppe er typerne, der skifter de teknologiske gadgets ud, før de har udlevet deres fulde potentiale, så findes der med høj sandsynlighed en hel del velfungerende brugte telefoner og computere gemt i skabe og skuffer hos dine nærmeste. Så hvad med at spørge din veninde, om du må købe hendes gamle telefon for en sjat? Eller din bror om du må overtage den bærbare, der bare står og samler støv? Så ved du, hvor tingene kommer fra, og kan sikkert få forhandlet dig ned til en særlig god pris!

Bortskaf elektronik på en bæredygtig måde

Den store udskiftning af elektroniske apparater er ikke kun skyld i, at der produceres mere elektronik end nogensinde før. Den betyder også, at der skal bortskaffes så meget mere elektronik, hvilket også har alvorlige konsekvenser for miljøet. Og det hjælper ikke på problemet, at det ofte er lige så billigt at købe en ny computer som at få den gamle repareret. Men der er heldigvis måder, du kan skille dig af med dine teknologiske ting, som er noget bedre for miljøet end at smide dem til forbrænding.

Få det fixet

Ja, vi har godt nok lige pointeret, at det ofte slet ikke kan svare sig økonomisk at få elektronik repareret. Men nogle gange er der mange gode år endnu i en telefon, selvom dens skærm ligner et mosaikkunstværk, og i den slags tilfælde kan det altså sagtens betale sig, både økonomisk og ressourcemæssigt, at lægge lidt mønter for at få den fixet.

Giv det væk til nogen, du kender

Ligesom du kan være heldig at købe eller arve noget brugt elektronik fra en, du kender, så kan det også være, at der er en i din omgangskreds, hvis telefon netop har skrevet sin sidste sms. Spørg rundt! Måske din aflagte telefon kan få nyt liv hos en ven eller bekendt.

Sælg det på DBA

Ligesom alt andet, du vil skille dig af med, kan du selvfølgelig også sælge dine brugte teknologidimser videre på DBA og andre lignende sider. Her er der mulighed for at tjene en ganske fin sum for brugt elektronik, og alt fra fjernsyn til gamle computere kan sælges. Denne her er dog mest optimal, hvis dine ting er i fin stand og ikke helt slidt op (og hey: Så behøver du måske ikke skifte dem ud?).

Sælg det til firmaer, der reparerer og videresælger

Mange af de tidligere nævnte virksomheder, der sælger brugt teknologi, er faktisk også interesserede i at opkøbe din aflagte telefon og computer! Det er en super måde at skille dig af med dit elektronik på, hvis du ikke lige har mod på at stå for salget selv, eller hvis din dims er så medtaget, at den skal have en kærlig reparatørhånd, før den kan få en ny ejer. Flere steder tager også imod produkter, som umiddelbart virker defekte.

Affaldssorter din elektronik

Hvis din elektroniske dims er så ødelagt, at intet af det ovenstående er muligt, så er én ting vigtig: Affaldssortering. Hvis du smider elektronik i dagrenovation, ender det på forbrændingsanlægget. Dermed ryger mange af de farlige stoffer, det indeholder, ud i luften. Smider du derimod elektronik i affaldsbeholderen til elektronisk affald, så ender det på et anlæg, hvor apparaterne bliver skilt fuldstændig ad, så store dele af dem kan genanvendes, og resten kan bortskaffes på den bedst mulige måde.

Har du erfaring med at købe og sælge brugt elektronik? Så del dem endelig med os, så vi kan hjælpe og inspirere hinanden!

Tekst af Caroline Frederiksen, foto af Johanne Stenstrup.

Author avatar

Sustain Daily

https://www.sustaindaily.dk
Sustain Daily er et webmagasin og bloggernetværk om bæredygtig livsstil. Vi arbejder på højtryk med at give dig den skarpeste information, de mest inspirerende historier og de bedste tips og tricks. Hvis du har idéer, kritik eller en invitation til noget, vi skal være med til, så send os en mail på kontakt@sustaindaily.dk

3 comments

 1. Iris

  Jeg er rigtig glad for min Fairphone 2. Jeg synes helt sikkert, at det er bedre at købe brugt elektronik frem for nyt. Men jeg håber, at fair elektronik er fremtiden.

  Man kan læse om mærket her: https://www.fairphone.com/en/

 2. Metha

  Fedt indlæg!
  Blue City sælger også brugt elektronik og har udover deres hjemmeside fysiske butikker rundt omkring i landet.

 3. Sad lige og søgte på bæredygtig elektronik og faldt over denne side.
  Jeg ved ikke om i kender til The House of Marley.
  Det er et mærke som sætter fokus på bæredygtighed. de laver både hovedtelefoner og Bluetooth højtalere og jeg kan se at man kan købe mærket flere forskellige steder.
  Tag et kig på deres hjemmeside. Det er super fede produkter og en rigtig god filosofi bag.

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *