Back to top

Bæredygtige konfirmations- og studenterkjoler

Bliver du student i år? Eller måske kender du en, der skal konfirmeres?

Begge anledninger kræver ifølge traditionen en hvid kjole. Det behøver man selvfølgelig ikke, men hvis det er et kæmpe ønske har vi nogle idéer til, hvordan du kan finde et fedt outfit på den mest bæredygtige måde.

Gå efter noget du kan bruge igen og igen

Ja, det er en stor dag, men det er ikke særlig bæredygtigt at købe tøj, du kun kan bruge en enkelt gang. Overvej om du får brugt kjolen, bukserne eller skjorten igen, og køb så noget af en god kvalitet så det kan holde længe i garderoben. Det kan selvfølgelig være svært ved konfirmation, hvor man stadig er i voksealderen – men konfirmationsoutfittet kan stadig købes med henblik på at bruge det resten af sommeren.

Tænk genbrug

Ifølge sociolog og fremtidsforsker Birthe Linddal Hansen benytter flere og flere sig af at donere til og handle med genbrug. Det er nemlig blevet langt mere acceptabelt, end det har været tidligere. Og især finere ting som konfirmationskjoler kan med fordel bruges af mange forskellige piger.

Spørg i dit lokalsamfund om der er nogle steder, hvor der er samlet mange konfirmationskjoler et sted, eller i din lokale genbrug. Det er ikke altid de fine kjoler hænger fremme.

Der er også masser at finde på online genbrugssider som Tradono, DBA og Facebook Marketplace.

Vil du også gerne planlægge en mere bæredygtig fest? Så finder du flere tips i vores seneste magasin Sustain Yearly Tredje år, med tema om Det Gode Bæredygtige Liv!

Byt med en veninde

Måske kender du en, der blev konfirmeret eller student sidste år? De fleste af os kender en person, som er lige et år ældre, og de har måske brugt lidt ekstra penge på noget rigtig fint tøj. De fleste ser det som et kompliment, hvis du spørger om du må låne – for det betyder jo, at du kan lide deres stil.

Behøver det være hvidt?

Hvid er en svær farve, både at holde ren, men også at bruge ofte. Optisk hvid er heller ikke en naturlig farve, og der skal ofte skrappe blegemidler til at opnå den. Derfor kan du få en del mere brug for pengene ved at gå efter nogle andre farver.

Køb bæredygtigt produceret

Hvis du har sat dig fast på, at du gerne vil have noget nyt, og kommet frem til noget du har lyst til at bruge igen og igen, så kan det sagtens være en god idé at støtte en bæredygtig producent. Herunder kommer vi med 8 forslag til hvide, bæredygtigt producerede, kjoler.

Hvis du gerne vil shoppe nyt, bæredygtigt så gå efter økologisk bomuld eller hør.

 1. Stribet kjole fra PopUpShop
 2. Skjortekjole med blondedetalje far PeopleTree
 3.  To-farvet kjole i hør fra Thought
 4. Strikket råhvid kjole fra PeopleTree
 5. Let og lang kjole fra SKALL Studio
 6. Blomstret kjole fra SKALL Studio
 7. Selekjole fra Armed Angels
 8. Let broderet kjole fra Aiayu

 

 

 

 

Hvilket outfit drømmer du om? Og hvis du allerede er blevet konfirmeret, student eller måske gift, hvad gjorde du så med det tøj, du havde på?

 

Tekst af Johanne Stenstrup

4 comments

 1. Rigtig mange kirker samler konfirmationstøj og giver det gratis væk. Andre har ligefrem frivillige, der hjælper med at sy tøjet til og om. Det er absolut værd at tjekke kirker i lokalområdet ud, hvis man vil have en gratis og bæredygtig konfirmationskjole. Og så kan man jo sende den videre i systemet efter festen. 🙂

  • Sustain Daily

   Hej Marianne,
   Jeg tror faktisk godt jeg har hørt om det her tiltag – og det er jo både skønt på bæredygtighedsfronten og for dem, der måske ikke har vanvittig mange penge at gøre godt med. Tusind tak for det tip!

   /Louise

 2. Ida

  Det er efterhånden ca 15 år siden jeg blev konfirmeret, og jeg kan huske at jeg gik med samme tanker – jeg ville købe noget tøj, jeg ville have lyst til at bruge igen! Købte en hvid blondenederdel fra en lille skrædder inde i byen (har den stadig, går sjældent med den, men den har været på et par gange), toppen var fra en hvid én et highstreet mærke (og blev slidt op) og skoene lånt af en veninde som var blevet konfirmeret året før.
  Studenterkjolen var en mørkeblå sag, som jeg blev smask forelsket i. Havde oprindeligt tænkt, at jeg ville finde en hvid kjole, men kunne ikke finde en jeg kunne lide den sæson. Jeg kan desværre ikke passe den mere, så den er røget videre! Det var en figursyet sag, så flot, og jeg fik brugt den en del gange.
  I dag ville jeg klart have ledt efter klæder i genbrug først og fremmest – og gerne i god tid, da det gerne tager lidt tid, at finde det rette 🙂

  • Sustain Daily

   Hej Ida,
   Det er så skønt at høre sådan en historie! Og imponerende at din konfirmationsnederdel endnu holder.
   Og det er altid en rigtig god idé at være ude i god tid, som du skriver til sidst. Uanset om det er en konfirmationskjole, et par vinterstøvler eller en løs skjorte til foråret! Særligt hvis man går i genbrug kan det jo godt komme til at tage en del ekstra tid at finde det helt rigtige 🙂

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *