Back to top

Bæredygtigt tøj til dig og din kæreste

Mange af jer har efterspurgt konkrete tips til at finde bæredygtigt tøj til både mænd og kvinder. Så nu er det tid til at fejre alt det lækre basistøj, der er produceret med bæredygtighed for øje.

Det kalder vi bæredygtigt

Vores hovedprioritet for bæredygtigt tøj er, at det føles lækkert på kroppen, har en god pasform og er produceret ansvarsligt – for miljøet og de mennesker, der står med fingrene i det. På Sustain Daily vil vi gerne være med til at vise bredden af alle de “bedre” valg, som findes derude. Derfor inkluderer vi både brands, der opfylder alle kriterier og dem, der opfylder et eller få. Vores kriterier er i linje med Bedremodes tilgang til bæredygtig mode:

 • Arbejdsforholdene i produktionen skal tjekkes og forbedres.
 • Der skal bruges “bedre” materialer.
 • Noget af overskuddet skal gå til sociale eller velgørende formål.
 • Der skal indgå genbrugsmaterialer i produkterne.

Ps Læs mere om modeverdenens betydning for miljøet her

Materialer, når du shopper bæredygtigt tøj

Når du skal ud og shoppe bæredygtigt tøj, er det vigtigt at kigge på, hvilke materialer tøjet er lavet af. Vi foreslår at kigge efter økologisk bomuld, som er dyrket uden brug af pesticider – og dermed er bedre for både miljøet og dem, der arbejder med produktet. Lyocell og modal er også gode alternativer, der er lavet af træfibre udvundet i lukkede systemer uden udledning af spildevand eller gasser. Vi kan lide dets blødhed og flotte fald på kroppen. Og så har vi hør, som er smart, fordi det kræver meget lidt vand og let kan gro uden pesticider. Hør indgår dog ofte i blandinger med andre materialer, da det ikke er så blødt i sig selv.

Læs vores artikel om bæredygtige materialer her

bæredygtigt tøj

Det bedste bæredygtige basistøj

bæredygtigt tøj

T-shirts og trøjer

Når det kommer til dine yndlings t-shirts og bluser, så er økologisk bomuld helt klart i førersædet, og der er faktisk ingen grund til ikke at vælge en økologisk t-shirt frem for en konventionel.

Neutral

Det danske basismærke har seks certificeringer og er både økologisk, fairtrade og bruger vindenergi. Neutral laver kvalitetstøj til både mænd og kvinder, og er dit valg, hvis du er til helt plain sweats og t-shirts.

The Baand 

Den lille webshop The Baand har et stort udvalg af økologiske t-shirts i blød pima bomuld. Deres feminine stil og farver gør dem til et lækkert valg, når du skal finde din næste yndlings t-shirt, der kan holde år efter år.

Önling

Önling vil også gerne være med i kampen om at lave dit yndlingstøj. Deres basislinje er lavet i blød modal, og deres designs er meget feminine.

Dedicated

Skal der være knald på prints og farver, så er Dedicated stedet. Brandets økologiske t-shirts og sweatshirts er både holdbare og mega cool, og Dedicated producerer et stort udvalg til både mænd og kvinder.

Amov Apperal

Amov laver ligeledes basistøj til mænd og kvinder, men her finder du mere afdæmpede farver. Til gengæld er der smæk på værdierne, og brandet vil gerne opfordre til et liv med mening. Derfor følger Amov selvfølgelig op med bæredygtige materialer og ansvarlig produktion.

Popupshop

Mærket til de legesyge kvinder (og børn). Popupshop har de fineste prints, som du kan få både på kjoler, t-shirts og sweatshirts. Alt sammen i tyk økologisk bomuld.

Knowledge Cotton Apperal (Affiliatelink)

Vil du gerne kunne shoppe hele kærestens basisgarderobe ét sted? Så hold øje med Knowledge Cotton Apperal! De har alt til den cool og ansvarlige mand og bruger de bedste materialer som økologisk bomuld og genanvendt polyester.

Læs også om bæredygtige sneakers her!

bæredygtigt tøj

Undertøj, strømper og strømpebukser

Det er stadig ikke let at finde godt bæredygtigt tøj til aller inderst, men vi har samlet et lille og godt udvalg.

Organic basics

Er du bare til et par sorte boksershorts eller trusser? Dem finder du hos organic basics. Deres simple design og bløde økologiske bomuld holder hver gang.

Swedish Stockings
Strømpebuksemærket, alle snakker om. Produkterne er lavet i genanvendt nylon og kan faktisk genanvendes igen. De er dog så gode, at du nærmest ikke kan få dem slidt op.

Dilling Underwear

Hvis du fryser, så er Dilling de bedste til at give dig varm uld inderst på kroppen. Det danske firma har helt styr på både miljø og arbejdsforhold og laver basis undertøj i både økologisk uld og bomuld til hele familien.

Uru design

Strømper skal ikke komme i par – eller i plastikindpakning og bomuld, som er sprøjtet med pesticider. Sådan tænker Uru, der laver seje mønstrede strømpepakker til hele familien.

Woron

Woron laver blødt undertøj i det bæredygtige materiale modal, som du ikke har lyst til at tage af. Selvom produkterne ligger i en anden prisklasse, end hvad du er vant til fra fx H&M, så er undertøjs-shopping hos Woron det hele værd.

bæredygtigt tøj

Jeans

For mange indgår jeans som en stor del af basisgarderoben, så har du besluttet at kigge efter bæredygtigt tøj, er bæredygtige jeans et godt sted at starte. Vi kan godt forstå, at jeans er en populær del af garderoben, og selvom jeans bruger mange ressourcer og meget vand i fremstillingsprocessen, er de ret bæredygtige at bruge. De kræver nemlig ikke særlig meget vask og holder næsten uendelig længe.

Nudie Jeans

Jeans i økologisk bomuld, gratis reparation, gensalg af genbrugsvarer. Det svenske mærke laver jeans i høj kvalitet og betaler en leveløn til deres syersker. Alle deres jeans er unisex, så hvis du er kvinde, kan det være en god idé at prøve dem i en butik. Men selvfølgelig er der også mulighed for at par-matche her.

Monkee Genes

Savner du de mere sjove jeans-typer hos Nudie, så kig mod Monkey Genes. Brandet bruger både farver og anderledes cuts, og selvfølgelig er alle jeans økologiske.

Armed Angels

Armed Angels bruger mange forskellige bæredygtige materialer til deres jeans, og har både trendy og klassiske styles til dig og kæresten. Derfor er det tyske mærke værd at tjekke ud, når du skal købe jeans – og bukser generelt.

Leder du også efter overtøj? Læs vores guide her.

Genbrug

Mens det nogle gange kan være svært at shoppe genbrug til basistøj som toppe og t-shirts, er jeans til at finde; netop fordi de holder så længe. Her kan det være en god idé at prøve en kæmpe bunke – eller kigge efter nogle jeans, som du kan klippe af til shorts. Vær ikke bange for at vælge større eller mindre størrelser, da jeans kan ændre form efter mange ture i vaskemaskinen. Genbrug er også en god måde at shoppe bæredygtigt tøj på, da det tøj, du finder, allerede er produceret – og altså ikke skal produceres igen.

bæredygtigt tøj

Bedre Fast Fashion

Der sker faktisk nogle gode ting hos High Street-butikkerne, som bliver bedre til at bruge bæredygtige materialer. Det er måske ikke 100% bæredygtigt tøj, men vi synes altid, at lidt er bedre end intet. Her kan du se nogle af de store virksomheder, der er kommet på banen med en såkaldt “bedre” kollektion.

H&M Conscious

Er budgettet smalt, er H&M et fint sted at finde dine økologiske basisvarer, da de har mange t-shirts, toppe og skjorter i deres Conscious-linje.

Ellos – Conscious Choice

Internetbutikken Ellos har en mere “bevidst” sektion. Men hold øjnene åbne, for de er ikke helt transparente, når det handler om, hvad de putter i kategorien. Du kan dog finde en del basistøj i økologisk eller “bedre” bomuld.

Zara – Join Life

Spanske Zara har meldt sig ind i kampen om de ansvarlige forbrugere. Deres kollektion er stadig lille sammenlignet med H&M, men deres styles er mere moderne og trendy.

Monki og Weekday 

Monki og Weekday har begge taget et skridt i en grønnere retning. De har nemlig besluttet, at alt deres denim skal være enten økologisk eller genanvendt – ikke i 2020, men nu. Derfor kan du gå ind i alle deres butikker og købe denim med bedre samvittighed.

Vi håber, at guiden hjælper dig med at finde de bæredygtige alternativer til basistøj. Hvad synes du om den? Er der andre brands, som er interessante, eller finder du dit basistøj på andre måder?

GemGemGemGemGemGemGemGemGemGemGemGemGemGemGemGemGemGemGemGemGemGemGemGemGemGem

GemGem

Author avatar

Sustain Daily

https://www.sustaindaily.dk
Sustain Daily er et webmagasin og bloggernetværk om bæredygtig livsstil. Vi arbejder på højtryk med at give dig den skarpeste information, de mest inspirerende historier og de bedste tips og tricks. Hvis du har idéer, kritik eller en invitation til noget, vi skal være med til, så send os en mail på kontakt@sustaindaily.dk

8 comments

 1. Mie

  Rema 1000 laver både økologisk undertøj og strømpebukser, men er de “værd at støtte”? 🙂

  • Hej Mie
   Jeg tænker på det, på samme måde som at købe økologisk tøj fra fx H&M. Det er ikke perfekt, men ved at købe det sender du et signal til butikken om at du gerne vil se mere af det. Generelt ville jeg dog holde mig til certificeret økologisk hvis det kommer fra et supermarked, men har selv gode øko toppe fra netto.
   /Johanne

 2. Linnea

  ELSK er også et helt fantastisk mærke!

 3. Helene

  Hej, jeg har netop læst at H&M ikke altid er så gode i forhold til social ansvarlighed! ved I hvordan det er med Zara, Monki og Weekday? Vil hellere gerne give lidt mere for tøjet, men ikke i den helt dyre ende.

  • Hej Helene

   Monki og Weekday er søsterbrands til H&M og ejet af dem – og jeg har ikke hørt andet end at de lægger sig under H&M i deres håndtering af social bæredygtighed.
   Zara snakker næsten ikke om emnet, og i mit hoved betyder det at de så ikke har fokus på det – og derved ikke de bedste forhold.
   VH Johanne

 4. […] mere om bæredygtigt tøj på Sustain Daily’s blog. Læs mere om de tøj-relevante certificeringer hos […]

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *