Back to top

Bæredygtigt familieliv: Det lette valg kan godt være det bæredygtige valg

I en travl hverdag, hvor alt skal gå op med jobs, hus, hentning og leg, tager det tid at omlægge alle vaner, men familien Wänglund er godt på vej mod et mere bæredygtigt familieliv.

ANNONCE: Tekst af Johanne Stenstrup, billeder af Maria Wänglund

Maria Wänglund bor med sine tre aktive drenge og mand på et nedlagt landbrug og nyder plads, nærvær og sit travle fuldtidsarbejde. Alt det skal hun prøve at passe ind med en stigende interesse for bæredygtighed og grøn omstilling. Derfor var Maria den, vi helst ville høre fra, da vi gerne ville høre om hverdagen i et værdibaseret familieliv.

Interviewet og denne artikel er lavet i samarbejde med Derma Family. En miljømærket og bæredygtig serie for hele familien, som netop er smart i en travl hverdag hvor alle kan bruge de samme skånsomme produkter. Derma Family kan fås i mange dagligvarebutikker og er derfor tit det lette valg i en hverdag, hvor det er vigtigere at komme hjem og lege end at køre i ti specialforretninger.

Se alle Dermas familie- og miljøvenlige Family-produkter her, og find din families favoritprodukter.

Start med noget, der er let

Maria har altid været kreativ og hendes forsøg på at blive mere bæredygtig startede især i garderoben og boligen, som hun elsker at fylde med genbrugsfund. Det har hun også elsket, før det med miljøet blev en ting. “Jeg har aldrig set det som noget bæredygtigt, men bare altid synes, det var sjovt at lede efter de gode ting. At finde et særligt fund eller trylle noget gammelt om til nyt er en kæmpe tilfredsstillelse.” Derfor er det også let for hende at starte der, og nu finder hun også næsten alt drengenes tøj brugt. ”Det er især blevet lettere med den yngste, også fordi der findes flere muligheder.”

“Det ville være en umulig opgave at klæde mine børn i hovedsageligt genbrug, hvis jeg skulle kontakte alle mulige private og køre 10 steder hen. Jeg er meget bedre til de store steder som Loppe-supermarkeder, hvor mange mennesker sælger ét sted. Her kan jeg altid finde en hel del til alle drengene. Det må gerne være let at være grøn.”

Nedsæt forbruget

Det vigtigste i Marias og familiens omstilling er dog ikke shopping – men måske manglen på samme. Maria har sat sit eget forbrug meget ned, og derfor er familiens forbrug automatisk fulgt med.

“Når jeg snakker med andre om at sætte forbruget ned, har vi alle forskellige syn på, hvad det betyder. Men det er jo vigtigt, at vi alle starter et sted. Hvis man er vant til at få leveret pakker hver dag, er én gang om ugen et godt skridt. Nu sker det næsten aldrig for mig, og jeg leder altid først brugt. Også til børnene, der aldrig har kendt andet.”

Hun mener ikke, drengene har lagt særligt mærke til et skifte. Den ældste er 8, og hvor han rent faktisk er gammel nok til at forstå ændringer udviser han samtidig et ønske om at ville bidrage til at passe på planeten (som han selv kalder det). Men for Maria har det været en læringskurve, og hun har skulle gøre op med nogle af sine egne forventninger til, hvad der er det “rigtige” forbrug for børn. Især ift. gaver.

“Sidste år ønskede vores mellemste søn sig kun én ting til jul. Han ville ikke tale om andet. Men jeg turde ikke give ham kun én gave. Så jeg fandt på nogle andre små ting, f.eks. en lånt bog. Men da han havde åbnet sin ønske-pakke, var de andre mere eller mindre ligegyldige. Det var tankevækkende, og måske tør jeg godt give færre gaver i fremtiden. For hvis behov er gaverne egentlig ud over det, de ønsker sig?”

Maria deler mange af sine erfaringer på Instagram, hvor hun også delte, at deres yngste søn slet ikke fik nye gaver til sin 1-års fødselsdag. I stedet gik Maria på jagt på hans værelse og pakkede hans eget legetøj ind i genbrugspapir.

“I den alder handler det jo mere om at pakke op, og han blev meget begejstret.”

Læs også: 7 spørgsmål den kritiske forbruger altid kan bruge

Én serie til hele familien

Med Derma Family kan man også skære ned for forbruget, da hele familien kan bruge de samme produkter. De er milde nok til børn og virksomme nok til voksne. Og hvis man gerne vil spare lidt på både indkøb og plastik, kommer de i en stor dejlig familiestørrelse. Det er et godt første skridt mod et bæredygtigt familieliv.

Maria og familien bruger ikke en bestemt shampoo, men køber den, der er mest bæredygtig, der hvor de nu lige handler. Det vigtigste er, at den er miljømærket, og at hele familien kan bruge den. Når hun har fri fra arbejde, vil hun bare gerne hjem til familien og prioriterer altså ikke at handle mange forskellige steder, og så er det dejligt med de lette løsninger, som fungerer for børnene.

Sådan er det også med maden. Marias mand driver en lokal cafe, og de elsker begge at lave mad. Og den skal helst være plantebaseret. Men her er det ikke altid, børnene gider spise med. I starten prøvede Maria at lave grønnere “børnemad” som fx lasagne, men det var heller ikke altid et hit.

“Så hvis den ene bare lever af rugbrød og salami i en overgang, så lader vi ham det. Og så laver vi lækker vegetarisk mad til os andre. Det gider jeg ikke have en konflikt over.”

Tænk over, hvad der er børnenes behov

Familien bruger meget tid hjemme på den nedlagte gård, som de deler med Marias svigerfar. Her er der plads til at lege, lave bål og være kreative. Det er i høj grad det, som, børnene synes, er sjovest. For Maria måtte der godt være flere udflugter og ture til byen, men det må komme, når de bliver større.

“Jeg kan huske, at vi var i Tivoli med de to ældste, og da vi kom hjem, snakkede vi om turen. Den ene sagde, at det sjoveste var at køre i tog frem og tilbage. Det kan vi også gøre uden at skulle helt ind til byen med en tung pusletaske og masser snacks. Så hvis de er gladest herude, så er det det letteste.”

Og vi kan sagtens følge Maria og familien. Hvis børnene er glade, hvorfor så gøre mere end det. Et bæredygtigt familieliv handler også om balance. Børn kan virkelig lære os glæden i de mest simple ting, hvis bare vi lytter efter.

Tak til Derma for at muliggøre dette interview. Derma Family-serien er perfekt til familien, der gerne vil leve mere bæredygtigt, både med og uden børn. Derma forsøger ligesom familien Wanglund altid at gøre det bedre. Som fx ved at tilføje nye certificeringer til deres kropsplejeprodukter som veganermærket fra Vegan Society, gøre emballagen mere bæredygtig og generelt forsøge at gøre det grønne valg til det nemme og lækre valg. Se Dermas brede sortiment af allergi- og miljøvenlig sæbe, shampoo, bodyshampoo og bodylotion her.

6 ting du kan lære fra Maria og familien:

  • Køb miljømærkede produkter – gerne Svanemærkede
  • Køb genbrug så meget så muligt
  • Find ud af, hvad der er dit behov, og hvad der er børnenes
  • Vælg det lette, bæredygtige valg. Det behøver ikke være så svært
  • Spis den lækre grønne mad, du gerne vil lave, og vær okay med, at børnene spiser salami
  • Giv kun de gaver, børnene ønsker sig – resten kan være genbrug eller egne ting
Author avatar

Sustain Daily

https://www.sustaindaily.dk
Sustain Daily er et webmagasin og bloggernetværk om bæredygtig livsstil. Vi arbejder på højtryk med at give dig den skarpeste information, de mest inspirerende historier og de bedste tips og tricks. Hvis du har idéer, kritik eller en invitation til noget, vi skal være med til, så send os en mail på kontakt@sustaindaily.dk

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *