Back to top

Årets sidste fest kan også være bæredygtig

Tekst af Johanne Stenstrup, Foto af Anna-Matilda Hallberg

Det er årets sidste dage, sidste tilbudsaviser og sidste indkøbsdage. Du ved godt, hvad det betyder; butikker, aviser og alle reklamer bugner med nytårspynt. 

De første raketter har allerede været sendt ulovligt mod himlen, og du er i gang med forberedelserne til “årets sidste fest”.

Du har tre valg her: 

Du kan glemme dine bæredygtige værdier og købe ind til løjerne på traditionel vis med plastik, glimmer og masser spild den 1. januar.
Du kan også skrue ned for glimmerforventningerne og gøre mindre ud af dagen. Den er alligevel overvurderet og hvem gider at støvsuge med tømmermænd?
Eller du kan skrue op for kreativiteten, bruge nogle hyggelige timer den 28. og 29. december på at skabe din egen genbrugelige, skønne nytårspynt. Uden nye køb og plastikskrammel.

Det er den tredje mulighed, vi vil give dig inspiration til her.

bæredygtig nytårsfest

Bordpynt

Ligesom alle gode fejringer, inkluderer nytårsaften et godt måltid mad. Og der er sikkert gjort en masse ud af det netop nytårsaften. Det skal bordet gerne afspejle.

Du har formentlig en hvid dug, og den kan sagtens gøres ganske festlig. Men den mister lidt glansen efter det første spildte glas rødvin. Gå i stedet i genbrug og led efter en mere farverig sag; sølv og mørke farver er mere nytårsagtige, og måske finder du endda en sag af ægte nervøs velour, som helt klart vil sende alle dine gæster en tur ned ad memory lane.

På samme genbrugstur kan du lede efter servietter. Enten færdiglavede stofservietter eller en dug af et andet materiale (gå her efter bomuld eller hør), som du kan klippe op. Hvis du vælger et fast materiale, trevler enderne ikke så meget, og selv hvis de gør, giver det også en festlig detalje.

Alt efter hvor meget mad, der skal være plads til kan du gå mere eller mindre amok med oppyntningen. Brug de glas, tallerkener og bestik, du allerede har. Hvis der ikke er nok, så lån af naboen og sæt dem skiftevis, så det ser bevidst ud. 

Fold servietterne eller bind dem eventuelt sammen med et lille stykke tråd og en udklippet stjerne fra et gammelt magasin. Især hvis du gemmer et par tilbudskataloger fra jul, har du masser af glimmersider. 

bæredygtig nytår pyntLevende lys er flotte, men skaber ikke altid det bedste indeklima – særligt når I er mange mennesker samlet. Prøv i stedet at lægge en tændt LED kæde ned langs bordet – du kan for eksempel bruge årets juletræskæde. På den måde skal du heller ikke bekymre dig om nogen kommer til skade eller er klodsede.

Næsten alt kan bruges som bordpynt; har du nogle gamle bånd, så sæt dem om nogle syltetøjsglas og kom en hyacint i. Har du en samling guld- og sølvfarvede julekugler, så kan de også bruges her i en skål sammen med klementiner og andet guf og frugt. Mange er trætte af gran og rød når vi når til nytår, så tænk i stedet i guld, sølv og alt, der glimter. Bruger du lametta til jul, så behold det frem til nytår.

nytår pynt

Hatte

Er du typen, som elsker en god nytårshat, så skal du da ikke snydes. Denne tradition er lidt et had/kærlighedsforhold, men er samtidig en af de helt store ting som supermarkederne frister os med inden den 31. december.

Her er det oplagt at bruge de hatte, du allerede har, og se om ikke de kan opgraderes med lidt ekstra pynt. Du kan også lave dine egne små spidse hatte af gammelt julepapir eller pap. Alt det kræver er papir, lim, en saks og en tynd elastiksnor. Hvis du kommer meget kærlighed i kreationerne, kan de bruges år efter år.

I stedet for en hat, kan du også overveje et sejt pandebånd. Klip en håndfuld stjerner eller cirkler og sæt dem på et bånd. Vupti! Festligt, billigt og genbrugeligt nytårspynt.

Er du mere den sjove type med hang til skæg og briller, så se om du kan klippe dine egne af et stykke pap, evt. fra den tomme cornflakes pakke, og sæt dem på en pind, du finder i skoven. Mal det hele med en rest maling, som en af dine venner sikkert ligger inde med. Eller smut forbi din lokale genbrugsbutik og find et par sjove briller uden styrke, skøre hatte og andet gejl, der kan live dit nytårsoutfit op.

Er dette dit domæne, så meld dig på hatteholdet og lav til hele festen – du vil helt sikkert blive husket mange år frem for din omsorg og kreativitet.

bæredygtigt nytår tøj
klimavenligt nytår

Nytårstøjet

Denne er let; genbrug bugner af glimmer og pailletter, som du kan købe for en slik. Ellers er en sort kjole med et flot bånd i håret også vejen at gå. 

Du kan også udfordre dine venner og bede alle om at komme i deres flotteste tøj, som de allerede ejer. De fleste af os har noget tøj i skabet, der sjældent kommer ud, fordi det er for flot til de fleste anledninger. Men hvorfor ikke støve det af denne aften? Eller gå i den stik modsatte retning og bed alle møde op i nattøj. På den måde tager man den formelle brod af dagen, og gør at du og dine gæster måske kan slappe lidt mere af.

Lege

Nytårsaften kan godt være lang, og hvis ikke der skal gå drukleg i den, kan det være sjovt med nogle planlagte lege. Her er to klassikere; den mere dybe og den mere overfladiske (men klart lige så sjove). Ingen af dem kræver meget mere end noget gammelt papir/karton og en tusch.

Du kan selvfølgelig også sørge for at have en god stak brætspil klar, hvis dine venner er til det. 

Refleksionsspil

Lav en lang række kort (eller print vores på sustaindaily.dk/nytår) og læg dem i en skål. På hvert kort står der ting som “bedste minde i 2019” eller “årets sjoveste sommernat” eller hvis du vil gå lidt dybere, “det skulle jeg nok ikke have sagt i 2019”. Det er en hyggelig leg, som kan bringe jer tættere sammen.

Margretheskål

Denne leg går vist under flere navne, og er dybest set en omgang gæt og grimasser med tre runder. I starten af spillet skriver alle gæster en eller flere karakterer på en lap papir (som alle i rummet kender) og folder lappen og kommer den i en skål (deraf navnet Margretheskål).  

Så deles gæsterne op i hold, og legen starter nu. Hvert hold får på tur 1 minut til at gætte så mange karakterer fra skålen som muligt – en fra holdet trækker en lap og forklarer holdet, som så skal gætte.

Spillet har traditionelt set tre runder. I første runde må man snakke men ikke nævne karakterens navn. I anden runde må man mime og sige lyde. I tredje runde må man kun mime.

 

Savner du endnu mere inspiration til din nytårsaften? Find den fulde guide i Sustain Yearly Tredje år.

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *