Back to top

Bekæmp din plastikangst

Enorme øer af plastik, der sejler rundt på verdenshavene. Artikler om mikroplast fundet i dyrs mavesække – og nu også i menneskers tarmsystemer. Plastik har et virkelig skidt ry. Så skidt, at du måske får dårlig samvittighed, når du ikke har tid til at komme i det rigtige supermarked, og indkøbsposerne derfor bugner af plastikemballage. Så skidt, at du måske nærmest vil undgå plastik for enhver pris. Men faktisk er plastik ikke altid ballademageren i klassen.

Vi har skrevet en artikel om alt det, plastik kan. Brug den til at bekæmpe din plastikangst eller nuancere dit forhold til plast. Vi starter med at se på, hvorfor plastik overhovedet vandt indpas til at begynde med.

Det begyndte godt…

Måske du tænker, at det ville have været meget bedre, hvis plastik aldrig var blevet opfundet. Men da plastik blev opfundet i 1869, var det et banebrydende materiale, der kunne beskytte naturen fra menneskers rovdrift på dyrebare ressourcer. Plastik erstattede traditionelle materialer som træ, metal, sten, ben, horn og stødtænder. Det blev promoveret som ’elefanters og landskildpadders frelser’.

God plastik – må gerne holde længe

Det lyder lidt paradoksalt, men netop ønsket om at beskytte naturen førte i 1907 til, at en 100% syntetisk plastik blev skabt. Det gjorde den endnu stærkere og lettere at forme til alverdens ting, vi mennesker bruger i vores dagligdag.

Læs også: Kend din (bio)plastik

Herefter tog brugen af plastik for alvor fart, og som resultat blev det første plastaffald fundet i havene i 1960’erne. Med de synlige plastikspor i naturen kom også en voksende plastikskepsis, som i dag for mange nærmest har udviklet sig til plastikangst.

Plastik kan noget

Inden du bliver helt plastikdeprimeret og får lyst til at kyle al plast ad Pommern til, så læs lige videre. Vi har nemlig samlet alt det gode, plastik bidrager med i vores hverdag – trods alt! Ud over at have været med til at forhindre rovdrift på elefanter, næsehorn, andre dyr og naturmaterialer, så bidrager det lette, fleksible og super stærke materiale nemlig også positivt med en masse andre gode egenskaber.

Plastik begrænser madspild

Emballagen på vores madvarer forlænger holdbarheden, fordi plastikindpakningen f.eks. separerer dit frugt og grønt i supermarkedet og forhindrer, at ethylen – en gas, der fremskynder modningseffekten – spreder sig. Du har måske hørt, at en hård avocado hurtigere modnes, hvis du lægger den i frugtskålen med pærer og æbler? Det er fordi de frigiver ethylen, når de modner. Plastikemballagen om vores brød gør også, at det holder længere end før, og sådan er plastik på flere måder med til at mindske madspild, som hvert år i Danmark og mange andre vestlige lande er en kæmpe klimasynder.

Modvirker spredning af sygdom

Tænker vi mere i helbredsbaner, så har det tynde plastiklag også en vigtig funktion. På vores madvarers vej til supermarkederne kommer de gennem mange hænder og steder. Nogle steder er der risiko for at samle skadelige bakterier og andre mikroorganismer op, der kan sprede sygdom til mange mennesker. Plastikbarrierer er derfor en vigtig spiller for at modvirke sygdomsspredning.

Knap så god plastik

Gør sundhedsområdet sikrere

Det er ikke kun i forhold til mad i supermarkederne, at plastik hører sammen med sundhed. Plastikindpakning er med til at sikre sterile forhold på hospitaler. Sterile typer plastik har erstattet forskellige metaldele og -værktøj til operationer på grund af dets evne til at tåle hårde belastninger og holde længere i forhold til en ny metalhofte f.eks. Var det ikke for plastik ville vi heller ikke have mulighed for at få pacemakers og andre teknologiske løsninger inden for lægevidenskaben i dag. Så kort sagt er plastik med til at redde liv, fordi det er et bedre alternativ til traditionelle materialer.

Læs også: Alt om mikroplast

Udbreder teknologiske løsninger

Hvis du læser med her, sidder du med sikkerhed med en smartphone, tablet eller computer i hånden. Hvis ikke det havde været for plastik, ville sådan en være tæt på umulig at komme i nærheden af som almindelig forbruger (hvis den overhovedet ville eksistere). Udover at vores tekniske himstregimser ville veje en del mere, end de gør i dag, ville jorden højst sandsynligt slet ikke kunne følge med i forhold til at producere de metaller eller andre materialer, der skulle være brugt i stedet – især fordi vi allerede presser kloden nok på metaludvindingsfronten. De ville også koste en formue, fordi alternative materialer til plastik ikke ville være lige så lette at bearbejde.

Sæt pris på din plastik

Der er altså al mulig grund til at sætte pris på det udskældte materiale og give slip på plastikangsten. Men bare fordi plastik ikke er djævlens værk i sig selv, betyder det selvfølgelig ikke, at vi skal bruge løs uden omtanke. Det er stadig vigtigt at skelne mellem den gode og den dårlige plastik. I sidste ende handler det om at tænke over mængden af plastik, du bruger, hvor lang tid du gør brug af det, og hvad du gør med plastikken, når du er færdig med at bruge den. Derfor er det vigtigt at huske:

 • Skær ned på din brug af ligegyldig plastik og sig nej tak til engangsprodukter som kopper, bestik, plastikposer i supermarkederne og sugerør. Det kan du blandt andet gøre ved altid at have et net i tasken, tage en vandflaske eller en termokop med dig eller spise ude frem for at hente take away.
 • Sortér dit affald! For at undgå, at mere plastik ophober sig i naturen, skal vores plastikforbrug lukkes i cirkler, så vi genanvender så meget som muligt. Bare husk at være opmærksom på, at de rigtige typer plastik kommer de rigtige steder hen – det har vi lavet en guide til lige her.

Tekst af Mette Orup.

Author avatar

Sustain Daily

https://www.sustaindaily.dk
Sustain Daily er et webmagasin og bloggernetværk om bæredygtig livsstil. Vi arbejder på højtryk med at give dig den skarpeste information, de mest inspirerende historier og de bedste tips og tricks. Hvis du har idéer, kritik eller en invitation til noget, vi skal være med til, så send os en mail på kontakt@sustaindaily.dk

2 comments

 1. Freja

  YES, jeg har ventet på en artikel som denne! Plastik spiller også en stor rolle i cirkulær økonomi – tænk f.eks. på øl- og mælkekasser. Fedt at I sætter fokus på, at alt ikke er sort/hvidt 🙂

  • Sustain Daily

   Det er jo sjældent sort og hvidt når vi taler om bæredygtighed. Og det er fedt at høre, at du og forhåbentlig flere af vores læsere synes det spændende at høre lidt mere om “gråzonerne” 🙂
   KH Louise

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *