Back to top

Bevidsthedsboksen: Sådan bruger du den i din hverdag

Vi har bedt vores skribent om at teste vores Bevidsthedsboks. Et produkt som vi har skabt for at gøre dine bæredygtige vaner konkrete. I anmeldelsen finder du blandt andet skribents bud på, hvordan Bevidsthedsboksen kan bruges i en helt almindelig hverdag.

Tekst af Thea Tukjær, Foto af Katrine Bønsøe

Bevidsthedsboksen kan både bruges af nybegynderen og den garvede bæredygtighedsrotte.

Hvis du er nybegynder, kan boksen hjælpe med at skabe overblik, introducere til forskellige områder af bæredygtighed og give et sted at starte. Er du mere rutineret, kan den bruges til at finde ud af, hvad dit næste skridt skal være, og gøre dig mere bevidst om, hvad du allerede gør i bæredygtighedens navn. Det er nemlig også vigtigt at minde sig selv om de positive tiltag, du allerede har indført i din hverdag.


Indholdet i boksen strækker sig over forskellige områder og emner, så der vil være noget nyt at tage fat på for de fleste. Måske har man allerede styr på at huske stofnettet og kaffekoppen, men så kan man tage fat på nogle af de mere politiske kort eller reflektere over ens bæredygtige værdier.

Boksen et godt redskab til at arbejde med bæredygtighed i dit eget tempo. Den er et analogt modstykke til de mange online bæredygtighedschallenges, som f.eks. Veganuary og Plastic Free July, som godt kan føles lidt stressende at være med i. Med Bevidsthedsboksen kan du tage tingene i dit helt eget tempo, og fokusere på de områder, du synes er mest spændende eller udfordrende.

Læs en detaljeret beskrivelse af Bevidsthedsboksen her.

Og opdelingen af de individuelle kort er ret genial. Den gør det overskueligt at fokusere på én vane ad gangen, samtidig med at man kan dele kortene op og hænge eller lægge hvert enkelt kort, der hvor det giver mening – f.eks. i køkkenet, garderoben eller kalenderen. De 12 handlingskort er alle meget forskellige, og har en god afveksling mellem konkrete gøremål, refleksioner og aktivisme. Uanset hvor du er på den bæredygtige rejse, er der noget at tage fat på eller overveje. Samtidig understreger den store forskellighed i emnerne, at bæredygtighed er mange ting, og fungerer som en inspiration til at starte med det, du selv brænder mest for.

BevidsthedsboksenNogle af de kort, der fungerer allerbedst, er dem, der kan bruges som en form for dokumentation for den bæredygtige proces. Selvom man har været i gang med at indføre bæredygtige vaner i et stykke tid, er der noget værdifuldt i at få tingene ud af hovedet og ned på papir, og have noget at tage frem senere. Man bliver bevidst om tingene på et nyt niveau. Sammen med refleksionskortene er det måske de kort, der giver mest værdi, også fordi det er nogle, du kan vende tilbage til igen og igen.

Læs også vores interview med Malaika Thomsen om at skabe nye vaner

Der vil formentlig være et par kort, du synes er overflødige – fordi du har helt styr på at huske stofnettet, allerede spiser vegetarisk eller bruger dit tøj mange gange før du vasker det. Men de kort har stadig mindst to funktioner: For det første kan du klappe dig selv lidt på skulderen – du er allerede i gang! For det andet er det en oplagt mulighed for at nudge folk i din omgangskreds. Jeg er sikker på, at de fleste kender nogen, der ville være modtagelige for et lækkert designet kort, der kunne hjælpe dem med at blive mere bæredygtige. Dette princip kan du jo strække så langt du vil (og tør) – jeg har f.eks. eksperimenteret med at vedlægge et kort til noget jeg solgte via en genbrugsapp. Jeg ved af gode grunde ikke, hvordan det blev modtaget, men hvorfor ikke prøve? Alle kneb gælder i krig, kærlighed og den grønne omstilling.

Bevidsthedsboks hverdagAlt i alt er Bevidsthedsboksen et stærkt værktøj til refleksion og handling i forbindelse med bæredygtighed. Den er til dig, der tiltrækkes af strukturen ved online challenges, men godt kan lide at tage tingene i dit eget tempo. Uanset om du er nybegynder eller garvet, er der helt sikkert noget du kan dykke ned i – og hvis du allerede har styr på det hele, så brug den til at skubbe blidt til din omgangskreds!

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *