Grøn Guide Paris

groen-guide-paris2

Marie Louise Albers nye grønne guide til Paris viser dig blandt andet vejen til Paris’ bedste øko-bio caféer og restauranter, men også til skjulte, smukke parker. Hun har fundet alle de adresser, du plejer at bruge for lang tid på at finde i byernes by.

Af Katrine Rosenbæk

Marie Louise Albers er fra Thy. Den nordvestlige top af Jylland, hvor det altid blæser, og naturen er rå og grov, men usandsynlig smuk. Da hun var 24 år, besluttede hun sig for at flytte til Paris. Og hendes længsel efter førnævnte natur, har fået hende til at skrive GRØN GUIDE PARIS, som jeg ikke behøver forklare, hvad handler om.

Jeg hedder Katrine og er fra Vestjylland. Da jeg var 22 år, besluttede jeg mig for at flytte til Paris. Jeg boede der hele 2015, og den her anmeldelse bliver altså derfor lige så meget anmeldelse som en fuldhjertet anbefaling af at rejse til byernes by og tage Marie Louises guide med i lommen. Med lidt god vilje kan den nemlig lige være i den. Jeg går også ud fra, at du gerne vil af sted, siden du læser denne anmeldelse – og at den kun giver dig mere lyst til at tage af sted.

Stamkunder, der sidder og slubrer kaffe

Man bliver nemlig sulten af at læse den grønne guide, som først guider dig igennem byens mange øko (på fransk siger vi bio) caféer og restauranter – selvfølgelig kronologisk efter byens 20 arrondissementer, nabolag på dansk. Lige fra kaffeparadiset Coutume i det 7. arrondissement til Café Lomi i toppen af Montmartre – bag Sacre Coeur og de hidsige, utålmodige selfie-turister.

Marie Louise viser os mange af de steder, man som turist ønsker at finde; de caféer, hvor man kan fornemme, at det er stamkunder, der sidder og slubrer kaffe over deres MacBooks, men også med en notesblok og en pen ved siden af(!). Og man kan næsten se gennem bagsiden af skærmen, at de arbejder på et eller andet originalt designprojekt eller læser Balzac.

groen-guide-paris1

Jeg taler om den her franske fornemmelse, som kun Paris kan give een, og som jeg også synes, guiden formår at guide een til. Det kan ellers godt tage lidt tid at finde den, skal jeg hilse at sige. Men guiden lykkes, når den for eksempel nævner parken Jardin du Palais. Den ligger skjult lige over for Louvre og er den smukkeste, roligste karma-park, jeg ved af i Paris (plus en-to-tre andre, selvfølgelig).

Guiden lykkes også, når den nævner Le Square du Vert-Galant, som er den lille grønne trekant af en park, der stikker ud fra Pont Neuf. Når man sidder derude, og dagen slutter midt i juli, mens solen skinner sin sidste varme på én, kan man overraskende let føle et lille strejf af lykke på kinderne, mens man spejder ud over Seinen. En lykke, du i hvert fald skal bruge lidt længere på at finde, når du går op ad trapperne i Tour Eiffel eller står i køen til Notre Dame.

Et lille strejf af lykke på kinderne, mens man spejder ud over Seinen

Men guiden nævner også nogle åbenlyse steder som for eksempel Jardin des Tuileries, som ligger i forlængelse af Louvre og ned til Place de la Concorde, og Canal St. Martin, som den fabelagtige Amélie Poulain slår smut i. Det smarte er selvfølgelig, at mens du tuller rundt ved de her åbenlyse grønne områder, kan du hurtigt finde en lækker café eller restau (som vi siger på fransk) ved siden af, fordi du har guiden i lommen.

Marie Louise har med andre ord sorteret for dig og fundet alle de steder, du ellers selv ville bruge timer på at lede efter i forældede guidebøger eller håbløse blogs svømmet over med reklamelinks og kommercielle parisiske adresser, du ikke har lyst til at besøge.

Ud over caféer og restauranter, guider hun dig også igennem markeder, øko (bio) supermarkeder, oplevelser og grønne områder. Og så kan du få svar på, hvad forskellen egentlig er på økologisk, biodynamisk og naturvin. Skal hilse og sige, at Paris også er det perfekte sted til at opleve smagsforskellene. Og at Le Verre Volé ved Canal St. Martin, som Marie Louise også anbefaler, er et godt sted at gøre det.

Marie Louise har sorteret og fundet alle de steder, du ellers selv ville bruge timer på at lede efter i forældede guidebøger og håbløse blogs

Nedenfor hvert sted, har hun skrevet et lille tip; igen den slags, man har lyst til at vide, men som ingen anden fortæller én. Der står selvfølgelig adresse og metro, men også Vélib-station, som er de parisiske bycykler. Jeg havde min egen cykel, en Peugeot, bien sûr, og jeg kan varmt anbefale at opleve byen på cykel – hold tungen lige i munden, og vær tålmodig med trafikken, som er mere eller mindre håbløs. En eller anden dag vænner man sig faktisk til at cykle rundt i Bastille-rundkørslen.

Bagerst i bogen er et kort, dog uden de forskellige steder pinnet ind. Det kunne jeg måske savne, men mon ikke du alligevel render rundt med et kort på din iPhone? Bogen er desuden udgivet hos det lille, fine forlag Arkiv for Detaljer. Det kan man også godt kalde guiden for. Et arkiv over parisiske detaljer – de enkelte dele af det store hele, der gør byen til en magisk, pulserende perle, du får lyst til at blive i og rejse til, så snart du er rejst derfra.

7 Comments

 • Bogen er intet mindre end fantastisk. Den er virkelig værd at have med i tasken til Paris. Kan klart give den mine varmeste anbefalinger. Den er overskuelig opbygget, smukke billeder og med mega gode anbefalinger både til øko spisesteder, øko kaffe og smukke grønne oaser mv. Kan kun sige: Køb den!!! Kh Katrine

 • Hej Katrine! Tusind tak for den skønne anmeldelse – ih, hvor får man lyst til straks at smutte afsted:) Jeg elsker det franske sprog og tager timer hos en franskmand, men savner en god, sjov, hyggelig podcast at lytte til, så jeg kan øve mig i hverdagens små pauser.. Tænkte at dette måtte være stedet for gode tips? På forhånd tak, Anna

  • Hej Anna,

   Tusind tak for roserne! Jeg lytter faktisk ikke selv til podcasts og derfor kender jeg heller ikke franske af slagsen. Det er ellers en vildt god idé. Man kunne måske forestille sig, at Libération eller Le Monde lavede nogle, men ellers er jeg ret blank. Til gengæld kunne franske lydbøger være et alternativ.

   Bisous,
   Katrine

 • Sympa! Mange tak, Katrine! Rigtig god ide. Le petit prince har længe stået på min læseliste, så den skal jeg da lytte mig igennem:) Hvis nogle skulle være interesserede har jeg i mellemtiden fundet et par gode franske podcast:
  * coffee break french (grammatik, samtale og idiomer på mange forskellige niveauer)
  * news in slow french

  Endnu engang tusind tak for formidlingen til både Emma og Katrine! Super inspirerende blog:)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *