Chasing Coral

I Netflix-dokumentaren Chasing Coral (2017) nedsænkes man i et stille landskab, som er indhyllet i havets blålige skær. Et væld af farver og liv myldrer frem. Verdens koralrev er som en fremmed planet under vores fødder, som kun de få synes at se og finde interessant. Ude af øje ude af sind, som man siger. En af dem, der har valgt at vie sit liv til havets forunderlige verden, er undervandsfotografen Richard Vevers.

Med Vevers i spidsen forsøger en gruppe koralentusiaster at kortlægge verdens koralrev, på samme måde som Google har kortlagt landjorden. Men koralprojektet har et andet formål: Det er et kapløb mod tiden. For Vevers forsøger at gøre verden bekendt med fænomenet Mass Bleaching, som finder sted lige nu over hele verden: et utroligt fænomen, hvor havenes koraller mister deres farver og bliver hvide. Som forstenede grene i et ørkenlignende undervandslandskab dækker de farveløse koraller havbunden og er vidne om en massedød. Korallernes afblegning er nemlig et direkte afkast af temperaturstigningerne i verdens have, og den hvide farve markerer stadiet før korallens død.

Chasing Coral er fyldt med bred og til tider teknisk information. Information, der er væsentlig for at forstå både projektets kompleksitet, men også korallerne i sig selv. For koraller er rovdyr, der består af flere organismer. De er et økosystem, hvis massive strukturer i Great Barrier Reef ved Australiens kyst kan ses fra rummet og er den største konstruktion, skabt af levende organismer på Jorden. Op imod en fjerdedel af al havliv afhænger af korallerne. Det betyder, at korallernes langsomme udryddelse reelt set er en miljøkatastrofe.

Alene i 2016 døde 29% af korallerne ved Great Barrier Reef, og over de seneste 30 år er omkring halvdelen af alle verdens koraller forsvundet og uddød. Korallernes stadige udryddelse risikerer at udløse et kollaps i Jordens økosystem, som man umuligt kan forudse konsekvenserne af. Derfor gør Vever og de andre koralelskende eksperter alt for at sprede oplysning om korallerne og deres vigtighed for verdenshavenes flora og fauna.

Man overvældes af al denne viden. Men det smukkeste, det mest tragiske, ved Chasing Coral er, når voice-overen og informationsstrømmen tier og lader optagelserne af de blegede rev træde frem. Det er en stille opdagelse af det usete omfang af klimforandringerne. Det er som at være vidne til en massegrav.

Hungrer du efter mere viden? Så kan du se dokumentaren Chasing Ice (2012), der gik forud for Chasing Coral. Eller du kan følge Zackery Rago fra Vevers team på Instagram (@Coral_buff), hvor han dokumenterer et en verden, der er blevet overset alt for længe.

Tekst af Louise Thustrup.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *