Grønne gloser

Når vi taler om bæredygtighed er det vigtigt, at vi bruger sprog og metaforer, som skaber billeder og vækker sanserne. Det er ikke logisk at beskrive cirkulær økonomi med lineære dommedagsfortællinger – men det er det, vi gør.

Grønne gloser er en programserie fra Sproglaboratoriet på P1, som nysgerrigt udforsker den grønne omstillings sprudlende og spirende sprog. Præmissen for programmerne er, at vi har brug for et nyt sprog for at forstå og kunne handle på de forandringer, som verden står over for – og at dette nye sprog er i fuld gang med at dukke op.

I programmerne diskuterer Helle Solvang, som er vært, og Kajsa Li Paludan, som er gæst og ekspert, hvordan vi kan bruge de grønne nye ord, som er indsamlet sammen med lytterne. Hver episode tager en håndfuld ord op til diskussion og forklarer deres betydning og oprindelse. Det er let at få nye yndlingsord i hver episode, og måske får du også et helt nyt syn på verden? Det er nemlig det, sproget kan – give os en måde at forstå verden.

Hvis man er en sprognørd, er Grønne gloser rent guf, men selv hvis ikke, giver episoderne stof til eftertanke: “Folk reagerer bedre på ”luftforurening” end ”klimaforandring”, fordi luftforurening skaber et helt tydeligt billede, hvor ordet er forbundet til dets stof, altså luft og forurening.” Sådan en bid information er værdifuld for alle, der taler om bæredygtighed, hvad end det er på jobbet eller hjemme over middagsbordet.

  • Du kan lytte til hver udsendelse seperat eller starte med den første. Alle fem afsnit af Grønne Gloser kan høres på DR.dk eller i din favorit-app til podcasts.

Efter udsendelserne samlede Helle, Kajsa og vores egen Emma alle lytternes ord i en grøn parlør, som du kan hente den gratis som pdf. I anledning af udgivelsen af den grønne parlør kom et nyt afsnit af podcastserien, afsnittet om klimatopmødeordvalg, hvor Kajsa rapporterede direkte fra COP21 i Paris, mens Emma gæstede studiet i København og fortalte om sine yndlingsord.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *