Back to top

Brevkassen: Bæredygtige og veganske sneakers

At leve bæredygtigt er ikke enkelt. Vi svømmer i påstande om det ene og det andet, og nogle gange strider argumenterne tilsyneladende mod hinanden. Hvis der er noget, du undrer dig over, så læg en kommentar eller send os en mail på kontakt@sustaindaily.dk.

Vi har modtaget et spørgsmål fra Anne på Instagram, som gerne vil have gode råd til bæredygtige sneakers, der ikke er lavet af dyr. Jeg har fået lov til at give et svar, men når først jeg går i gang med at snakke om tøj og bæredygtighed, bliver det lidt langt. Hop over mine forklaringer og gå direkte til anbefalingerne, hvis du er på sneakersjagt ligesom Anne.

bæredygtige sko

Bæredygtige sko er en ting, som mange har svært ved at finde. Det er kompliceret med sko, fordi de består af mange forskellige materialer. Derfor er det vigtigt først at fastslå, hvad bæredygtigt betyder, når vi snakker om sko, og især sneakers. Det kan nemlig fortolkes på mange måder, og det er vigtigt at vælge det, der er vigtigst for dig: social, miljømæssig eller æstetisk bæredygtighed.

Social bæredygtighed

Sko, der er lavet under ordentlige forhold, kan betegnes socialt bæredygtige. Generelt er minimumslønnen højere i Europa end i Asien, ligesom arbejdsforholdene er bedre reguleret, så skoenes oprindeldesland kan give dig et praj om den sociale bæredygtighed. Hvis du vil tjekke det mere, kan du lede efter sko lavet under fairtrade forhold eller fabrikker certificeret med Sa8000. Det er sjældent noget, producenterne selv skilter med, men man kommer langt med at spørge. Min huskeregel er, at hvis et firma gerne vil fortælle om deres produktionsforhold, er det som regel fordi de ikke har noget at skjule.

En anden måde at udvise social ansvarlighed er at give en del af overskuddet til velgørenhed. Der er flere skomærker, som benytter et koncept, der kaldes “1 for 1”, hvor du ved at købe et par sko også giver et par til et barn i et u-land.

bæredygtige sko

Miljømæssig bæredygtighed

Hvis miljøhensyn vægter højt, er der andre ting at kigge efter. Det ene er materialerne, der enten kan være økologiske, lavet under beskyttede forhold (såkaldt closed-loop-systems) eller genanvendte. Når vi snakker sneakers er der også tit gummi involveret, som kan være enten syntetisk eller naturgummi.

Det meget lettere at sige, om en t-shirt er lavet af miljøvenlige materialer, end det er at sige det samme om et par sneakers, som ofte består af op mod 5-6 forskellige materialer.

Det kan også være miljøvenligt at lave sneakers på en måde, hvor man har meget lidt spildmateriale. Det er tilfældet med flyknit sneakers fra Nike, hvor overdelen nu også er lavet i genanvendt polyester.

Æstetisk og materiel bæredygtighed

Hvor det kan være svært at bedømme de to første områder, er dette et, hvor din egen smag og fod kommer i spil. Det er nemlig også vigtigt at vælge sneakers, som har en god kvalitet, og som du vil gå med i mange år. At passe på og beholde vores sneakers længe, er også et aspekt af bæredygtighed – men i mine øjne kan det ikke stå alene, hvis du gerne vil tage et bæredygtigt valg.

Vores anbefalinger

Det kan være svært at finde cool, bæredygtige sneakers i de almindelige skobutikker. Ofte skal man på nettet for at finde de gode valgmuligheder, hvilket gør det svært mht størrelsen. Det håber jeg bliver bedre med tiden. Mange gange kan man dog snakke med sin lokale skohandler, som ofte ved meget mere om skoene, end der står på mærket.

Hvis du vil læse lidt mere om vores 4 første anbefalinger, og sko og bæredygtighed generelt, har Forbrugerrådet Tænk lavet denne gode ressource. Og nu til sagen:

bæredygtige skoVeja Sneakers. Et mærke som er let af finde i Danmark, og både anerkendt og nice at se på, er Veja Sneakers. Det er faktisk så godt, at flere af Sustain Daily’s bloggere har et par. De scorer højt både på den sociale og miljømæssige bæredygtighed – og på design! Mange af deres sko har læderdetaljer, men modellen Tauna er helt vegansk. 

Sort sneaker – Stof af økologisk bomuld, naturgummisål og lavet under fair-trade forhold. // Sneaker med blomsterprint – stof af genanvendt polyester, naturgummisål og lavet under fair-trade forhold

bæredygtige sko

Ecco. Ecco har høje standarder for arbejdsforholdene på deres fabrikker. Det er et af de få firmaer, som ejer deres egne fabrikker, hvilket gør, at de kan holde styr på arbejdsforholdene. De laver flest lædersko. Forbrugerrådet Tænk har i deres test vist, at Ecco er et af de mest ansvarlige mærker, og derfor scorer de højt på social bæredygtighed. Om de altid scorer højest på stilfaktoren, er op til den enkelte.

Sort sneaker – strik og læder // Hvid sneaker med blomster – hovedsageligt læder

bæredygtige sko

Timberland. Mærket er mest kendt for sine camelfarvede vinterstøvler, men de laver også meget andet. Sammen med Veja er de de eneste mærker, som gør noget ud af at skrive, hvorfor den enkelte sko er bedre. Generelt bruger de mange bæredygtige materialer, som gør, at de scorer højt på miljømæssig bæredygtighed. De har også styr på arbejdsforholdene og dermed den sociale bæredygtighed. Det eneste, de mangler, er en sektion, så man let kan finde alle veganske sko, da de er glade for at bruge læder.

Blålig sneaker med læderdetaljer – For af genanvendt polyester og læder garvet med færre kemikalier // Grå sneakers i båd-stil – Indeholder både økologisk bomuld og genanvendt polyester og er veganske.

bæredygtige sko

Toms. Det måske mest kendte mærke, når det kommer til “1 for 1”-konceptet. For hvert par Toms doneres et par sko til et barn uden sko. De fås i mange forskellige farver og findes også i almindelige skobutikker. Mange af skoene laves også i bæredygtige materialer som hamp eller økologisk bomuld. Kig efter specifikt veganske modeller, da nogle kan indeholde læderdetaljer. 

Grå slipons – Vegansk sko med bomuldsoverdel og gummisåler // Mønstrede sneakers – hovedsageligt stof og gummi.

bæredygtige sko
Ethletic. Ethletic laver kanvassko med god samvittighed. De er både fairtradecertificerede og bruger materialer som økologisk bomuld og naturgummi. De laver også de mest simple af alle sneakers, nemlig hvid gummibund med farvet stof. Det er klassisk, men til tider kedeligt. Alle sko fra dem er veganske.

Sorte slipons med striber – økologisk bomuld og naturgummisåler lavet under fairtrade forhold // Blå sneakers – økologisk bomuld og naturgummisåler lavet under fairtrade forhold.
bæredygtige sko

Fly knit sneakers fra Nike. Der er ofte historier om knas med arbejdsforholdene hos Nike, men deres teknik til at fremstille fly knit sneakers er ret sej, og fordi de nu bruger genanvendt polyester, scorer denne linje højt i forhold til miljømæssig bæredygtighed.

Sorte fly-knit sneakers – veganske // Lyserøde flyknit sneakers med læderdetaljer.

Pas på de sneakers, du har

De mest bæredygtige sko er dem, du går med i mange år. Så vælg først med fødderne, derefter med øjnene, og kig så efter social og/eller miljømæssig bæredygtighed. Sneakers har, fordi de består af så mange forskellige materialer, et stort aftryk og ressourceforbrug, og det er derfor vigtigt at vælge et par, du vil bruge i mange år.

Hvide sneakers er trendy lige nu, men de kan være svære at holde rene. Derfor har vi lavet en videoguide til at gøre dine sneakers rene med ting, du helt sikkert har liggende derhjemme.

Author avatar

Sustain Daily

https://www.sustaindaily.dk
Sustain Daily er et webmagasin og bloggernetværk om bæredygtig livsstil. Vi arbejder på højtryk med at give dig den skarpeste information, de mest inspirerende historier og de bedste tips og tricks. Hvis du har idéer, kritik eller en invitation til noget, vi skal være med til, så send os en mail på kontakt@sustaindaily.dk

10 comments

 1. Tak for gode tips. 🙂

 2. Christa

  Det kan også anbefales at vaske beskidte sneakers i vaskemaskinen. Det har jeg selv gjort efter festival eller lignede (dog udelukkende med kanvassko – Vans slip ons og Converse)

  • Hej Christa
   Det har vi også prøvet – men vigtigt at sige at det kun er kanvassko. Converse er efterhånden ikke så populære mere, og mange har polyester sko, ofte med læderdetaljer. De kan godt lide tandpasta.

 3. Tak for guiden. 🙂 Jeg kan også anbefale Vivobarefoot, hvor min veninde arbejder. Ud over at være bæredygtigt produceret og med mange veganske modeller, så fokuserer de også på føddernes sundhed. Dvs. at der er plads til tæerne og sålen er tynd og solid, så man opbygger sine fødders muskler, strækker tæerne ud mm. så man ikke får skader. http://www.vivobarefoot.com/dk Ps. Deres sko med læder er produceret under gode forhold dvs. de bruger ikke skadelige kemikalier, arbejderne har gode forhold mm.

 4. […] på Sustain Daily-webmagasinet har vi delt en guide til sneakers, så du kan finde bedre forårssko, hvis du har gået de gamle i stykker. Hvis energi til at leve […]

 5. […] en google søgning på “Veganske Vinterstøvler”. Søgningen viste bl.a. at Sustain Daily har skrevet et fremragende indlæg i hvilket de gør det klart at man, før man shopper løs, må […]

 6. […] er veganske? Begge ting kan være en prioritet, og overtøj er komplekst. Som jeg skrev i min guide til bæredygtige sneakers, er det svært at finde ud af, hvad der er bæredygtigt, når vi har med sammensatte produkter at […]

 7. Christine

  Hej! Nu hvor det er ved at blive sommer, har I så nogle gode tips til steder eller mærker, hvor man kan få bæredygtige sandaler? Både mht. miljø og sociale forhold.

  Pft

 8. Louise

  Faldt lige over indlægget om Veja. Synes du de er store, normale eller små i størrelsen?

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *