Bæredygtig afsked med livet

Bæredygtig livsstil og grønne hverdagsvaner fylder mere og mere for rigtig mange. Men har du tænkt over alternativer til den konventionelle begravelse eller bisættelse? Vi giver her et indblik i tre utraditionelle måder at forlade denne verden på – i en bæredygtig ånd.

Bionedbrydelig urne med blomsterfrø

I forbindelse med sit afgangsprojekt på Designskolen fik Pia Galschiøt Bentzen idéen til urnen Beyond. Den er lavet af kartoffelmel og træfibre samt et bindemiddel, der også er dokumenteret nedbrydeligt. ”Mange andre nedbrydelige urner er lavet af bioplast, hvor der stadig er mikroplast i, som ender i vores jord, når resten er nedbrudt. Men her er der ikke noget, der ligger tilbage og forurener”, fortæller hun.

Det særlige ved urnen er desuden, at den indeholder træ- og blomsterfrø, som de pårørende kan tage med hjem, når urnen er sænket ned i graven. ”Det giver en måde at holde mindet om den afdøde i live,” fortæller Pia Galschiøt Bentzen og fortsætter: ”Det bliver en positiv ting i stedet for, at det hele er tungt og trist”.

Kurvekisten

En kurvekiste er et alternativ til den almindelige kiste. Den er lavet af pil og uden brug af hverken lim, lak eller maling. “Og så er den jo bare pæn”, siger Katri Søgaard, som har importeret den fra England, hvor den håndflettes, siden 2013.

Hun oplever, at mange forskellige mennesker er interesserede i kisten: “Det er både unge og gamle. Vi kan ikke sige, at det kun er hippierne eller dem, som har sindssygt mange penge, der køber den. Det er hele spektret.”

At vælge en kurvekiste har ifølge Katri både etiske og æstetiske årsager. Den er noget særligt og noget andet. Miljøbevidsthed spiller en stor rolle i hele produktionen af kisten, og så er pil et varmt materiale, som skaber associationer til hygge og sommerhusstemning. Kisten må begraves overalt på landets kirkegårde, men kan kun kremeres i Silkeborg, som det ser ud nu.

Genbrugsgravsten

Tit giver det rigtig god mening at overtage ting, der er blevet brugt af andre tidligere, i stedet for at købe nyt. Enkelte steder i Danmark er det nu også muligt at genbruge gravsten – vel at mærke efter, at gravstedet er blevet sløjfet, og stenen er blevet anonymiseret.

Nogle stenhuggerier har indgået aftaler med kirkegårde om at måtte overtage de sløjfede gravsten. Når stenen sælges, får kirkegården en andel af prisen, som skal benyttes til forskønnelse af kirkegården.

Normalt bliver gravsten knust og anvendt som materiale til at anlægge veje, når de ikke længere bruges. Nye granitsten importeres ofte fra Østen, så ved at genbruge stenene kan vi spare transporten og bidrage til kirkegårdsmiljøet.

Hvad tænker du om de forskellige muligheder for bæredygtige begravelser?

Artiklen er skrevet af Anne Fürstenberg og illustreret af Signe Rosenkrands.

4 Comments

  • Spænende.
    jeg har tænkt over det før, og er faktisk i tvivl om kremering eller begravelse er bedst for miljø, syntes ikke jeg har hørt noget klart om det.
    Den urne lyder meget spænende.

  • Så fint i tager emnet op. Jeg har selv været tæt på nogen to gange, hvor vi valgte netop Beyond urne. Det var super fint at den lokale bedemand havde dem, men de er også virkelig fine, og fortæller noget om at væredygtighed finder vejen til selv bedemænd. Derudover er den rigtig fin i forhold til at sprede aske til vands, som vi prøvede, da urnen til sidst blev sunket, og dermed ikke forurener, men samtidig står man heller ikke med en tom urne(det var bedemanden som gjorde os opmærksom på det dilemma). Og vi kunne så også plante blomster og træ i haven, og dermed have et minde her, når vi ikke havde et gravsted at gå til.

  • Hej. Siden 2017 er en ny mulighed kommet til for en bæredygtig afsked med livet. Vi er et filtefirma i Odense, som fremstiller filtede urner af uld. De er smukke og personlige, og de er bæredygtige i fremstilling og nedbrydning. Produktionen er desuden socialt bæredygtig idet vi beskæftiger folk i mini-flexjobs. Urnerne hedder Uurna, som betyder urne på finsk. Den kvinde, hvis død gav liv til ideen, stammede fra Finland. Kig mere på http://www.uurna.dk eller kontakt os, for vi fortæller meget gerne om vores spændende uld-projekt. De bedste hilsener Mette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *