Bæredygtighed er mere end klima

Er du klimakriger? Eller hvad med miljøforkæmper, øko-freak eller helsenørd?

I disse valgkampstider kan det godt føles det som om, at klima er det eneste parameter når det gælder bæredygtighed. Og det er også klart vigtigt, men det er ikke det eneste, der er at kæmpe for eller gå op i.

Vi ser bæredygtighed så meget bredere end det og har oplevet, at et snævert fokus på klima kan ekskludere nogle i kampen for en bæredygtig omstilling. Samtidig er det let at opgøre hele sit liv i et CO2 regnskab, som konstant har røde tal.

Hvis CO2 regnskaber og en evig kamp mod drivhusgasser motiverer dig i dagligdagen, så er det da virkelig fedt! Men hvis det bare giver dig dårlig samvittighed, så læs videre her.

For der er 6 andre ting du kan gå op i!

7 bæredygtige værdier baseret på FN’s verdensmål

Har du hørt om FN’s verdensmål? De bliver også kaldt for verdens bedste plan, for det er en samling af mål og delmål, der favner (næsten) alle verdens udfordringer og sætter rammen for, hvordan vi får en bedre klode for alle mennesker.

Der er 17 verdensmål og de er alle sammen lige vigtige. Ét af dem handler om klimakrisen. Det er måske dét verdensmål, som haster mest, men det er langt fra det eneste, der er værd at kæmpe for.

Men der er ingen, der forventer, at du skal tage alle verdensmålene på dine skuldre. Faktisk forholder det sig præcis modsat – det anses for useriøst hvis fx en virksomhed siger, at de vil arbejde med alle 17 mål.

Lige såvel er det svært for en privatperson at skulle tage højde for alle områder af bæredygtighed i hverdagen. Og verdensmålene er endnu ikke omsat til hverdagssprog, så derfor har vi løst baseret på verdensmålene fundet frem til 7 værdier, som for os alle sammen hører under bæredygtighedsbegrebet. Vi kalder dem de 7 bæredygtige kerneværdier:

  • Miljø
  • Mindre Spild
  • Dyrevelfærd
  • Klima
  • Væredygtighed
  • Sundhed
  • Social bæreygtighed

I den ideelle verden ville det være let at handle i overensstemmelse med alle værdierne. Men det er det desværre ikke i dag.

Vil du lære at prioritere? Så tag vores Masterclass og drop den dårlige klimasamvittighed!

Det daglige kompromis

Tag for eksempel det evige dilemma; skal du købe de danske konventionelle grøntsager, der ikke er pakket ind i plastik eller fragtet særlig langt. Eller skal du vælge de økologiske, som er pakket ind i plast og måske fløjet ind?

Alle søger et simpelt svar på det spørgsmål, men det findes ikke. Hvis du ser på det med klimabriller kan svaret være ét, men hvis du ser på det med miljøbriller kan svaret være et andet. Og indtil det mest miljøvenlige valg er det mest klimavenlige valg og samtidig det, som ikke indeholder plastik eller har en social slagside, så skal alle os bæredygtige hverdagsaktivister indgå et dagligt kompromis.

Dét kompromis kan tage en meget stor del af dit mentale overskud – hvis du altså lader det. Eller du kan give dig selv nogle værdibaserede skyklapper, der gør hverdagen lettere.

De værdibaserede skyklapper består af dine tre kerneværdier som du hver dag handler ud fra – og så kan du sige pyt til resten.

Lige præcis det vil vi gerne hjælpe dig med – og det er derfor vi har skabt vores Masterclass! Det er en masterclass, der giver dig en grundig indføring i de 7 bæredygtige grundværdier, deres sammenhæng med FN’s verdensmål og hjælper dig til at prioritere i din hverdag.

Du finder meget mere om Masterclassen lige her.

Men det hele er jo vigtigt?

Ja! Det hele ér vigtigt. Men ved at vælge, fravælger du ikke de andre. Du tillader dig selv at fokusere på få ting – velvidende at der er andre, der har et andet fokus. For det er det smukke ved, at vi hver især vælger vores kampe – så brænder vi ikke ud og kan kæmpe hver vores kamp – fælles! Det er præcis samme tanke, der ligger bag verdensmålene. Hvis vi alle vælger vores fokus, kan vi sammen gøre verden meget bedre inden 2030.

 

 

Sustain Daily Masterclass: Din personlige bæredygtighedsstrategi koster kun 250 kroner og du kan komme i gang med det samme.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *