Derfor skal du også gå op i Europaparlamentsvalget

Der er valg. Ikke bare ét valg men to. Europaparlamentsvalget kan nemt drukne i al snakken om, hvem der skal være statsminister i Danmark, men det er faktisk synd. For der sker rigtig meget i EU, og mange af de love, vi lever efter hver dag, besluttes af EU. Og især mange af dem, der har med klima og miljø at gøre.

Hvis du vil have et kort overblik over hvad EU bestemmer i vores hverdag, så lyt til denne udgave af podcasten Den Daglige Dosis.

Vi har valgt fire emner, som repræsenterer forskellige tilgange til den bæredygtige livsstil samt forskellige sider af, hvad EU bestemmer over. Brug det som inspiration når du prøver at vælge den rette kandidat eller tag spørgsmålene med i lommen hvis du er til valgdebat.

Klima- og miljølovgivning fra EU

Forbud mod engangsplastik

Det nyeste, der er kommet ud af Eurapoaparlamentet er et forbud imod engangsplastik, hvilket flere danske parlamentarikere var inde over. Det betyder for eksempel, at senest i 2021 vil ting som engangsbestik af plastik, tallerkener, vatpinde, madbokse og sugerør blive forbudt i alle medlemslande. Vi ved endnu ikke, hvad det vil betyde for vores hverdag, men kan allerede nu se, at det sætter skub i at supermarkeder fjerner plastikvatpinde fra hylderne. Her giver det god mening at have fælles regler, for en plastikgaffel, der tabes på Ærø kan nemt ende i Nordtyskland.

Nogle parlamentarikere ville gerne have gjort forbudet endnu strengere og for eksempel have forbudt balloner, mens andre mente, at man helt skulle vente med et forbud indtil der var mere viden på området.

Hvis plastik forurening er et vigtigt emne for dig, giver det god mening at finde ud af, hvad de forskellige kandidater til europaparlamentsvalget stemte ved denne afstemning.

Regler omkring økologisk landbrug

Alle kender det røde Ø-mærke, men har du også spottet det grønne blad med stjerner? Det er nemlig EU’s øko-mærke og her bestemmer parlamentet, hvad der regnes for økologisk. Regler som de forøvrigt lige har strammet.

En af grundpillerne i EU er faktisk landbruget og især landbrugsstøtten fordi det gik op for de europæiske lande, at de måtte stå sammen for at kunne konkurrere med billigere fødevarer fra det globale syd. Derfor er det også væsentligt at kigge på landbruget og særligt landbrugsstøtten ved dette valg. EU yder tilskud til økologisk landbrug i form af det, der i Danmark hedder økologisk arealtilskud. Det er et tilskud, som gives for at tilskynde omlægningen til økologi.

Hvis økologi er et vigtigt emne for dig kan det give mening at finde ud af, hvad de forskellige kandidater til europaparlamentsvalget mener om det økologiske arealtilskud. Om det eksempelvis skal hæves eller udbredes – og om de kunne finde på at yde mindre tilskud til ikke-økologiske og klimabelastende fødevarer?

Regulering af skadelige stoffer

Inden for EU har vi det, der hedder fri bevægelighed af varer og arbejdskraft. Det er blandt andet derfor, at det er så let og billigt at bestille alt muligt tøj fra Zalando og Asos. Derfor giver det også mening, at man har et fælles regelsæt for de varer, som sælges indenfor EU, så de er sunde for borgerne. Det gældende regelsæt for kemikalier i produkter hedder REACH og er en lang liste med kemikalier, som ikke må være i produkter, der importeres til og sælges i EU.

Den liste er faktisk ret omfattende, og en rigtig god sikkerhed for os borgere. Desværre er der ikke meget kontrol med den. Men den er der, og hvis der skal være mere kontrol eller den skal være strammere er det også noget, der skal besluttes på EU plan.

Hvis kemikalier og sundhed er et vigtigt emne for dig, kan du spørge kandidaterne, hvad de vil gøre for, at REACH-reglerne bliver overholdt og kontrolleret bedre, samt om de kunne finde på at sætte stoffer, der blot mistænkes for at være skadelige på listen.

Et fælles europæisk tognet

Hvorfor er det så svært og dyrt at tage toget rundt i Europa? Det er vi mange, der spørger os selv om, og heldigvis er politikerne også begyndt at stille det spørgsmål. Her giver det igen mening, hvis landene kan gå sammen og lave aftaler på området.

Faktisk vil et flertal af kandidaterne til Europaparlamentsvalget arbejde for bedre og hurtigere tog i Europa. I EU er man allerede i gang med at arbejde for dette, og der findes et stort projekt, som handler om at ensrette signalsystemerne i de forskellige lande.

Hvis togrejser og privat transport er et vigtigt emne for dig kan du spørge kandidaterne, hvad de vil gøre for at fremme den europæiske togtrafik.

Kan man lave fælles europæiske løsninger uden EU?

I den her guide har vi omtalt EU som en selvfølge, men der findes jo også partier, som mener at Danmark skal trække sig ud af EU. Hvordan de vil læse de ovenstående internationale problemstillinger står endnu ikke klart, men du kan stadig spørge ind til de samme emner og hvordan de ville løse dem udenfor EU.

 

 

Vi håber du kan bruge dette overblik til at blive klogere på, hvorfor EU-politik faktisk er super vigtigt i vores alle sammens hverdag. Og vi er selvfølgelig nysgerrige: Hvilket af de fire emner går du mest op i?

 

Foto Andreas Raun Arneberg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *