Alt det jeg allerede har

Når man begynder rejsen mod et mere bæredygtigt liv, er der mange ting, der vil stå i kontrast til de vaner, man havde, og valg man tog tidligere. Det kan føles, som om mange af ens ejendele ikke rigtig passer ind længere – alt fra en garderobe fyldt med fast fashion-tøj i dårlig kvalitet og skadelige materialer over ens lager af tandpasta fyldt med mikroplastik til samlingen af IKEA-møbler, der pryder hele lejligheden. Det kan ligefrem virke fristende at smide alle disse ting ud, skille sig af med dem og erstatte dem med ejendele, der passer bedre til ens klimabevidste værdier. For kan det bæredygtige liv virkelig godt se sådan her ud?

Svaret er ja. For det bæredygtige liv handler ikke om, hvad du gjorde eller købte for et år, en måned eller en uge siden. Det handler om, hvad du gør i dag, i morgen, om en måned, om et år. Hvis man går ud fra, at du købte alle disse ting, fordi du godt kunne lide dem og ville blive glad for dem, så er det netop ikke særlig bæredygtigt at skille sig af med dem. Gør i stedet tingene bæredygtige ved at bruge dem, elske dem, slide dem op eller give dem videre.

For at kunne kæmpe den bæredygtige kamp med et positivt og optimistisk mindset, bliver vi nødt til at se fremad. Det er vores fremtidige handlinger, der former verden, og negativitet og dårlig samvittighed fører sjældent nogen vegne. Alle starter et sted, og i rejsen mod en bæredygtig livsstil behøver du ikke stå til regnskab for de ting, du gjorde i fortiden. Hvor fedt er det bæredygtige liv lige, hvis du konstant skal gå rundt med en nagende samvittighed over at bruge en gammel plastikbøtte til din madpakke eller bære en læderjakke, som du købte for flere år tilbage? Brug det og bær det med et smil på læben og en bevidsthed om, at det trods sit materiale og sin produktion stadig har værdi. Genstande har potentiale for at blive bæredygtige, hvis de allerede er produceret og købt. Nu skal de bruges og elskes – også selvom du ved, at du i dag ville have valgt et andet alternativ.

Artiklen er skrevet af Caroline Frederiksen og illustreret af Signe Rosenkrands.

2 Comments

  • Godt sagt!
    Da jeg så overskriften tænkte jeg på den dimension, der handler om, at det at leve bæredygtigt også handler om i højere grad at være eller stille sig tilfreds med – og elske – de ting, man har, og ikke gå ud og købe nyt, fordi der er kommet nyt tøj/dims/møbler i butikkerne. Det øver jeg mig MEGET på.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *