Byen afskærer mig fra at mærke årstiderne

Som så mange andre er jeg vokset op i en lille by, tæt på skov, marker og natur. Jeg kan tydeligt huske de brede grøftekanter, som skiftede udseende fra uge til uge, og hvor stor en begivenhed det var, når bøgen sprang ud – eller de første skovhindbær var at finde på cykelturen. Nu har jeg boet i byen i mange år, og fornemmelsen for årstidens skiften bliver mindre og mindre tydeligt for hver dag, der går. Tit ser jeg ikke andet “natur” end anlagte parker og mine egne stueplanter. Derfor kan jeg godt føle, at byen afskærer mig fra årstiderne – for beton og parktræer er rigtig dårlige til at vise tegn på forår, sommer og efterår.

Det lange forår fra min barndom som allerede var spændende fra april. Tykke trøjer og jeans gjorde det muligt at holde til forårskulden og stadig opleve udendørslivet. Hækkene på villavejen skiftede farve hvert efterår, hver dag var et nyt blad blevet orange, og en lille tur i skoven var én stor farverig oplevelse. Jeg husker de første vintergækker og anemonerne. Og hvordan de små forårsbude fik vinteren på afstand. Jeg kunne bestemme årstiderne med et blik til grøftekanten, træernes farve og udvalget i vejboderne.

I byen er der ikke stor forskel på februar, marts og april. Når det er koldt, cykler vi hurtigt fra arbejde til kaffebaren og hjem. Det samme sker i oktober og november. Vinteren er måske lidt ekstra våd, men mit liv ser ud som det gør resten af året. Supermarkederne tilbyder jordbær fra april til december, og kun få ting kan købes i sæson. Jeg har ikke set en vintergæk i flere år.

Nu bestemmer jeg årstiderne ud fra, hvor meget tøj jeg skal have på til hverdag, og hvor hurtigt det bliver mørkt om eftermiddagen. Jeg er ked af at være så afskåret fra årstiderne og ikke længere at kunne se alle de små tegn, som naturen sender, når den lige så stille bevæger sig fra et stadium i årshjulet til et nyt. Det føles forkert og unaturligt – jeg vil gerne mærke det unikke i hver måned og påskønne at vi bor i et land, hvor der faktisk er flere end fire årstider.

Derfor er jeg bevidst begyndt at få lidt mere årstidsfornemmelse ind i min hverdag. Jeg har fundet en grøftekant med blomster tæt på hvor jeg bor, jeg lægger mærke til nye grøntsager, der dukker op i min grøntafdeling og jeg kigger mere ud af vinduet, når jeg sidder i et tog. Med disse små årstidshint har jeg fået lidt fornemmelse for naturens gang tilbage i min hverdag.

Kender du følelsen af at sidde i en lille årstidsboble? Eller har du også implementeret nogle små hverdagsvaner for at minde dig selv om naturen og dens foranderlighed?

Tekst og foto af Johannes Stenstrup. Essayet er baseret på Johannes tanker om at opleve årstiderne, når man bor i byen.

8 Comments

  • Spot on! Jeg har selv gået med samme frustration, dog uden helt at kunne sætte ord på det før nu. Selv bor jeg i Aarhus, men her går det i samme retning. Flere og flere naturområder inddrages til nybyggerier og eventområder, og naturen bliver så småt ædt op af beton og cement. Virkelig en ærgerlig udvikling. Heldigvis er der snart kommunalvalg – så kan man i det mindste stemme på dem, der ønsker at beskytte den smule natur vi har tilbage i byen. Tak for et godt indlæg og blog i det hele taget. Det er virkelig en øjenåbner! 🙂

  • Hvor er det fint skrevet. Jeg har altid boet i byen, men kan sagtens nikke genkendende til følelsen. Men som du selv skriver, synes jeg, det handler om at være opmærksom på den natur, der nu er. Lige nu bor jeg i New York, og jeg er så begejstret over at se små, syrligt grønne skud på træerne i vejkanten. For cirka en uges tid siden skiftede vi også til sommertid, og det er spændende at iagttage, hvor positiv indflydelse lys har på ens humør og energiniveau. Heldigvis har de også fire årstider i den her del af verden, det er det bedste!

    • Tusind tak for din kommentar. Fire årstider er virkelig det bedste! Dejligt at du kan mærke forårets komme i vejkanten, selvom du bor i en kæmpe storby. Vi spotter også erantis og vintergækker, når vi går rundt i København for tiden 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *