Earth Overshoot Day

Velkommen tilbage! Vi håber, du har nydt det gode vejr i fulde drag, mens vi har holdt pause i juli. Vores sommer har budt på spontane aftenbadeture, is i lange baner, dasende læsning i skyggen og udforskning af vores vante omgivelser med sommerferiens afslappede aura over sig. Telefonen og computeren har været på standby, men nu er vi tilbage med fornyet energi til at guide dig til en mere bæredygtig hverdag. Det har vi glædet os til.

Og hvilken vigtigere dag at vende tilbage på med grøn inspiration end på Earth Overshoot Day, som i år er beregnet til netop i dag!

Minus på naturressourcekontoen

Kan du ikke helt huske, hvad Earth Overshoot Day er? Helt kort er det den dag på året, hvor hele verdens ‘naturressourcebudget’ går i minus. Dagen markerer det tidspunkt, hvor vi mennesker har opbrugt alle de naturressourcer, som vi kan tillade os at bruge på et år, hvis jorden skal kunne nå at genoprette sine egne ressourcer, så vi har nok til de følgende år.

I år er Earth Overshoot Day sat til i dag, den 1. august. Det vil sige, at alle naturressourcer, vi mennesker bruger fra nu af – altså vores økologiske fodaftryk, når vi efterspørger producerede ting og service – resten af 2018 vil være med til at skabe en ubalance i jordens ressourceregnskab. Ikke just en festdag, altså.

I 1998 lå dagen på den 30. september, og på 10 år rykkede vi med vores stigende forbrug dagen halvanden måned frem til 15. august i 2008. I år 2018 er vi altså nået til den 1. august. Det giver stof til eftertanke, men også  motivation til handling.

Brug dagen til at starte en snak

I alle budgetter skal der helst være en ligevægt mellem det, vi har til rådighed, og det vi bruger. Det samme gælder for de ressourcer, som kloden stiller til rådighed. Derfor er Earth Overshoot Day en oplagt dag at sætte fokus på bæredygtighed og vigtigheden af, at vi alle sammen bidrager til den grønne omstilling.

I stedet for at blive trist over, at vi har brugt klodens ressourcer op for i år, så tal om det! Del informationen med dine venner, din familie og dine kollegaer. Start en snak, en debat, en diskussion. Hvem ved – måske de mennesker, du omgås i din hverdag, er lige så bekymrede som dig? Det er ikke altid til at vide, fordi ressourcebevidsthed og klimaforandringer er ømtålelige emner, som sjældent bliver bragt på banen, fordi vi ikke ved, hvordan andre vil reagere.

Men at tale om bæredygtighed på dagligt plan er vigtigt for, at vi kan skubbe datoen for Overshoot Day tættere på slutningen af året. Her er et par tips og overvejelser, du kan gøre dig:

Tag en dyb indånding – og start snakken

Jo mere vi snakker om nødvendige adfærdsændringer i forhold til klimaforandringer og klodens tilstand, jo mindre tabubelagt bliver det. Jo mere vi snakker om det, jo mere spredes viden om mere bæredygtige måder at tænke og leve på.

Tag udgangspunkt i fakta

Earth Overshoot Day er en oplagt dag at starte en diskussion, fordi den gør vores overforbrug konkret. En god måde at føre diskussionen videre kan være at fortælle, at hvis hele verden levede, som vi gør i Danmark, ville Earth Overshoot Day være den 28. marts! Det siger ikke så lidt.

Del dine egne erfaringer og udfordringer

Ofte kan det virke afværgende på andre, der går i forsvarsposition, at fortælle, at du også synes, at det er svært og uoverskueligt til tider. På den måde føles det måske mindre som en løftet pegefinger eller et dunk i hovedet for den eller de personer, du snakker med. Tag udgangspunkt i dig selv, dine oplevelser og dine erfaringer – og husk, at alle starter forskellige steder.

Hold igen med begejstring, hvis du er uenig

Når andre fortæller om deres seneste store shoppetur, billige udsalgsfund eller årets femte lange flyrejse, kan det være let at hoppe med i heppekorteHold igen med at tage del i andres begejstring over store shoppeture og lange flyrejser – uden at være uhøflig.

Byd ind med positive fortællinger om dit seneste, fede genbrugsfund eller din fantastiske ferie på Læsø, så hele samtaler ikke bliver en hyldest til CO2-udledning. Hvis du tør! Vi hepper på dig.

Selvfølgelig skal der også handling og ikke kun snak til, hvis vi skal rykke datoen for Earth Overshoot Day tilbage, men at tage emnet op og starte en diskussion er et godt sted at begynde. Earth Overshoot Days hjemmeside har mange gode bud på, hvad vi selv kan gøre. Ellers er der jo også mange tips til at skrue ned for ressourcerne at finde i vores bibliotek. Læs eller genlæs mere her og her eller lyt med her.

Tekst af Mette Orup, billeder af Rasmus Volf.

GemGem

GemGem

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *