Malaika Thomsen: Energi til nye vaner

Vaner er grundsten i vores liv. Vi har spisevaner, tøjvaner, transportvaner, indkøbsvaner og alle mulige andre vaner, og det giver god mening: ”At have rutiner og vaner sparer energi. Det er effektivt, og det hjælper os”, siger Malaika. Hun er erhvervspsykolog med speciale i bæredygtighed. Vi mødtes med hende til en snak om vaner – og hvorfor det er vigtigt at være sød ved sig selv, mens man ændrer dem.

I interviewserien Mød en nørd kan du møde mennesker, som arbejder med bæredygtighed til daglig og har fingrene og næsen helt nede i stoffet. Malaika er den første i en række af artikler, som forhåbentlig både giver dig svar og gør dig nysgerrig.

At ændre vaner er som at være nybegynder i sit eget liv
”At finde nye måder at gøre tingene på kan være svært, og det kan gå langsomt. Ting man ellers har kunnet gøre i søvne, skal man pludselig tænke over hvert lille led i, og måske får man brug for ekstra støtte og hjælp. At ændre vaner er det samme som at lære noget helt nyt fra bunden.
Der er et forhold mellem energi og motivation, som skal være på plads. Du kan ikke ændre dine vaner, hvis du ikke har energi til det – så kommer det til at dræne dig i stedet for at gøre dig glad.”

Vi blokerer, hvis vi ikke kan se handleveje
”Det hjælper ikke at skrive på et skilt, at jorden går under. Det giver ikke dem, der læser skiltet, en idé om hvad de skal gøre. Når vi ikke kan se nogen handleveje, så blokerer vi den slags information. Sådan er vores psyker indrettet. De beskytter os mod information, som gør os magtesløse.”

Første skridt i forhold til at ændre sine vaner er altså at blive klar over, hvad man vil ændre dem til. Hvis man vil gøre sine vaner mere bæredygtige, er det fx vigtigt at søge information om, hvad der reelt er mere bæredygtigt end andet. Her kommer videnskaben ind i billedet. For som Malaika siger: “Det er ret nedslående, hvis en vane, man troede var bæredygtig, viser sig ikke at være det. Så har man brugt energi på noget, som ikke har betydning.”

Start med det, du synes er sjovest
”Hvis du starter med det, du synes er sjovest, skal du ikke bruge så meget energi på at hive dig selv op i nakkehårene. Så har du mere overskud til at prøve noget nyt”, siger Malaika. “Man kan skelne mellem at være motiveret af noget inde i sig selv – sine værdier, sine tidligere oplevelser og det, som inderst inde føles vigtigt – og at være motiveret af noget udefra, for eksempel andres anerkendelse eller et økonomisk argument. Hvis du er motiveret af noget indre, noget du simpelthen har lyst til at gøre, så har du tendens til at være mere vedholdende.”

Sustain Daily Malaika Thomsen

Den indre motivation hænger tæt sammen med de værdier, vi har: “Hvis du gør noget, som hænger sammen med dine værdier, kan du nærmest ikke lade være med at gøre det. Så er det vigtigt for dig i sig selv. Måske er det ikke nemt, men så er du måske stolt over, at du gør det alligevel. Et første skridt i retning af en indre motivation til at ændre vaner kan være at spørge sig selv: Hvad sætter jeg højt i livet? Hvad er mine værdier egentlig?”

Hav en kærlig tilgang til andre – og specielt til dig selv
Det værste, man kan gøre, er at slå sig selv i hovedet og føle sig skyldig. ”Det er ikke den, som har en dårlig vane, der er forkert. Hvis du af vane spiser masser af kød, er det ikke dig, som er forkert. Det forkerte er kødproduktionen og madkulturen. At tænke sådan fjerner skyld, og det er virkelig vigtigt. Ingen får noget ud af, at vi går rundt og føler os forkerte. Det er mere givende, hvis vi bruger energi på at finde ud af, hvordan vi kan bidrage til det fælles projekt, som er at trække samfundet i en mere bæredygtig retning. Alle kan bidrage med det, de ved noget om.”

”Det handler om at have en kærlig tilgang til mennesker, som ændrer vaner.  De er i gang med noget svært, de famler sig frem og har måske brug for hjælp. Hvis man går ukærligt til værks overfor sig selv eller andre, så kommer blokaden. Ingen gider være med til noget, som får dem til at føle sig skyldige.”

Det er ikke alt eller intet
”At ændre vaner og forandre sin livsstil er en alle-bække-små-proces”, siger Malaika. ”Det er ikke alt eller intet, det handler om at finde sin egen måde at balancere på. Der er mange ting at tage hensyn til i livet udover sine værdier – økonomi, venner og familie, tid og ens helbred, for at nævne et par stykker. Vi må hele tiden vise os selv forståelse og forsøge ikke at miste tålmodigheden. Mit største budskab er, at vi skal lade være med at dømme hinanden og huske på, at alle gør det, så godt de kan.”

Der er ingen simpel opskrift på en bæredygtig livsstil. Vi håber, at du blev inspireret og motiveret af Malaikas kloge ord om vaner?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *