Sys Bjerre: “Kig ud ad vinduet, det er ren nydelse”

Sys Bjerre i kollektivet

“Folk joker med, at vi ender med at blive Amish-folk herude, og at vi kommer til at droppe vores bil til fordel for en hest”, siger sangerinden Sys Bjerre, som har byttet københavnerlivet ud med gummistøvler og kompostering på Stevns.

Fra storbyliv til fælles madbudget og kompostbunker
For enden af en lang allé af majestætiske træer ligger en charmerende bindeværksgård fra starten af 1800-tallet. Her har Sys startet et kollektiv med sin kæreste og tre andre. Med København halvanden times bilkørsel væk, har de lagt storbylivet bag sig for at udleve en fælles drøm om at leve mere bæredygtigt.

På den tapetklædte væg i husets entre hænger to alvorlige portrætter af gårdens første ejere. De illustrerer fint kollektivets forkærlighed for ældre møbler og dimsedutter med historie. Næsten alt er arvet eller købt brugt.

Sys er på sit 13. sabbatår, og har siden teenageårene i Vanløse fantaseret om at starte et kollektiv. I lang tid troede jeg ikke, det var noget, der var muligt. Mine forældre sagde, at det havde de prøvet, og at det ikke fungerer”, siger hun. Men nu ligger der altså et kollektiv af den gamle skole på Stevns.

Vi har fælles madbudget og laver mad sammen, så meget vi overhovedet kan. Vi er også enige om at fylde tallerkenerne med andet end kød, købe biodynamiske og økologiske råvarer og at undgå madspild.

Et af kollektivets første projekter på gården var at få bygget en kompost i haven, så kartoffelskrællerne kan bruges til den kommende køkkenhave.

Det var en stor livsstilsændring af flytte til Stevns af flere grunde, blandt andet fordi Sys skulle indrette sig sammen med fire andre efter at have været vant til at bo alene. “Vi har skullet bruge tid på at finde rutiner, og vi har ugentlige husmøder med faste punkter. Det vigtigste er, at man er åben og får snakket om alting for at få det til at fungere.”

Sys Bjerre
Kig ud ad vinduet, det er ren nydelse

Selvom det kan være udfordrende, nævner Sys mange fordele ved at bo i et kollektiv. “Jeg har fået meget forærende ved at bo sammen med fire mennesker. Jeg har for eksempel fået fordoblet mit garderobeskab, fordi jeg deler tøj med Helene, som er en af medejerne af gården. Så vi føler, at vi har en masse nyt tøj, selvom det egentlig er gammelt.”

Vi skiller tingene ad igen
Vi bliver afbrudt af et bip fra en old-school nokia. Det er ikke ofte, man støder på sådan én, men Sys har valgt at splitte sit teknologiforbrug op i flere dele. Den gulblå 3210 bruger hun til at ringe og sms’e med, og en walkman sørger for gode rytmer til løbeturene. I kollektivet har de installeret fastnettelefoner. Det tvinger dem til at være et bestemt sted, når de taler i telefon, og på den måde undgår de trangen til at være i gang med en masse ting på samme tid. ”Vi prøver at skille tingene lidt ad. Teknologien har forsøgt at samle det hele, og det var også smart og lækkert, men jeg nyder at skille det hele ad igen, fordi det tvinger mig til at koncentrere mig om det, jeg er i gang med.”

Det er OK at gøre én ting af gangen
Til spørgsmålet om, hvorfor det er vigtigt for Sys at leve bæredygtigtigt, svarer hun:

Jeg vil gerne overlevere verden i en lidt bedre stand til de børn, jeg måske får en dag. Og hvis det ikke er muligt, vil jeg i hvert fald gerne overlevere den i nogenlunde samme tilstand, som den er nu. Og det virker som om, at det bliver rigtig svært, hvis vi ikke gør noget drastisk.

Det var ikke et pludseligt valg fra den ene dag til den anden, at Sys besluttede sig for at leve mere bæredygtigt. Først stoppede hun med at spise kød – uden at tænke særligt meget over planetens velvære. Det var mest et personligt valg, som handlede om hendes forhold til dyr, men som er kommet til at handle mere om det store billede hen af vejen: ”Folk kan godt blive provokeret af, at man ikke spiser kød, og spørge hvorfor man så går i lædersko, og hvad betyder det, når der er sultne børn i Afrika. Folk tager det nogle gange som en kritik af deres levevis. Måske kan de ikke overskue, hvordan de skal ændre den, og bruger i stedet tid på at pege fingre af andre, der gør noget.”

Sustain Daily interview med Sys Bjerre11

For Sys er andre ting kommet snigende, efter at hun valgte at droppe kød: “Det er en naturlig udvikling, som nærmest kommer af sig selv, selvom det kan tage noget tid. Man skal ikke stresse over at skulle kunne det hele fra starten, men bare tage en ting af gangen.”

Den nyeste ting på vejen til at leve mere bæredygtigt er noget så simpelt som at udskifte tandpastaen. En anden ting, Sys overvejer at ændre, er rengøringsmidler, fordi det ikke er særlig fedt at tænke på, hvilke kemikalier jeg skylder ud i afløbet.” At få en kat er højt på ønskelisten, men hun er i syv sind om, hvordan kattemad ser ud i en bæredygtig udgave.

Fra guilty pleasures til øget bevidsthed
Da vi spørger, om Sys har nogle guilty pleasures midt i sin bæredygtige hverdag, svarer hun: ”Kig ud af vinduet, det er ren nydelse!”. Jo mere bevidst hun bliver om sine valg og deres konsekvenser, jo mindre nyder hun guilty pleasures, og det kan faktisk være lidt irriterende: “Det var da lidt dejligt at købe tøj tidligere, som en slags mental præparation til en stor koncert for eksempel. Men nu kan jeg ikke få mig selv til at købe dyrt tøj længere, så jeg ender altid i genbrugsbutikker.

Det eneste, jeg køber fra nyt, er strømpebukser.

Det viser sig dog, at kollektivisterne er enige om én guilty pleasure, og det er chips. Så de har lavet en regel om, at der kun er plads til chips i madbudgettet om weekenden. På dovne søndage hiver de en dobbeltmadras og et filmlærred frem, smækker en økologisk chipsebuffet sammen og tænder for Matador.

Sys Bjerre
Sys nyder naturen på Stevns

 

Man kommer ikke langt med at skælde ud
Når Sys fortæller om sit liv, sine tanker og sine værdier, kan hun godt fremstå kompromisløs. Men om et projekt, hun er i gang med lokalt på Stevns, siger hun: “Jeg er ikke kompromisløs, for jeg har øvet mig i en del år. Jeg går ikke bare ind til et møde med to skippere, som har bygget deres værft om til en restaurant, og siger: Alt skal laves om. Jeg er der for at skubbe lidt i en anden retning og komme med forslag. Det nytter ikke at være for militant, man må også have respekt for, at folk der kommer et andet sted fra, har nogle andre ideer.”

Hun uddyber, at det er uhensigtsmæssigt at gå ud fra, at folk interesserer sig lige så meget for at leve bæredygtigt, som hun selv gør, eller at tage for givet, at de har tid til at gå op i de samme ting.

Det kan godt være, at jeg synes, at noget er det rigtige, og at vi skal lade være med at gøre en række ting, men man kommer ingen steder med utålmodighed og at skælde folk ud. Det tog også mig lang tid at indrette mit liv efter, hvad der er vigtigt for mig. Det er måske ikke vigtigt for alle.

I kollektivet går alle fem op i, at de ikke skal være en lille lukket forening af mennesker. ”Det handler om at gøre noget for samfundet. Vi har hver især vores projekter, men vi er enige om at gøre verden til et bedre sted i det omfang, vi personligt kan bidrage. Resultatet bliver noget større end vi troede, fordi vi er fem kræfter, som kan arbejde sammen på en anderledes måde.”

Bæredygtighed finder også vej til musikken
Sys krummer tit tæer over, hvordan Danmark bliver fremstillet i offentligheden, men hun interesserer sig meget for at fremhæve de gode værdier og traditioner. “Vi har nogle traditioner og værdier, som jeg synes, at vi skal have frem igen. Jeg ser fællessang som noget af det vigtigste, for det er noget, vi kan skabe sammen og forene os med hinanden i. Der er meget angst og vrede over det hele, og musikken kan mere end bare at underholde. Det skal vi udnytte til at finde hinanden igen. Så kan vi flytte fokus fra det, der frustrerer os og gør os bange.”

Sys holder ikke sin kærlighed for fællessang for sig selv, for hun skal lige om lidt på turné i Danmark, hvor hun optræder med lokale sangkor i både store og små bysamfund. Og så fortalte hun lidt gådefuldt, at hendes livsstilsændring højst sandsynligt også kommer til at kunne høres på hendes næste album. Det glæder vi os til!

2 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *