Hvordan gør du rent? Voxpop

Pletfjerning, glasrens, skurecreme, afløbsrens… Under vores køkkenskabe står rækker af produkter, og ingredienslisten kan være som at læse russisk. Hvad gør en bæredygtig blogger egentlig for at holde huset rent? Vi har spurgt Sustain Daily’s bloggere og fået nogle gode grønne husmodertips tilbage.

Overordnet set er der stor tiltro til miljømærkede produkter, men du kan også læse om den nye rengøringsdille vaskenødder, som har taget flere af bloggerne med storm.

katrine fra annesdatter
Katrine fra Annesdatter: Jeg bruger kun skånsomme rengøringsprodukter – det vil sige, at jeg vælger produkter, der lever op til de krav, som svanemærket/EU-blomsten samt astma-allergimærket stiller. Og så kan jeg godt lide, hvis de samtidig er biologisk nedbrydelige. Jeg tror ikke, jeg behøver at eje og bruge et hav af forskellige og specialiserede rengøringsprodukter for at bo rent, så jeg holder mig for det meste til opvaskemiddel, universalrengøringsmiddel, brun sæbe og eddike.

johanne ny
Johanne fra bedremode: Jeg har altid været bevidst om vandmiljø, for min mor var i Danmarks Naturfredningsforening. Derfor kommer det naturligt at bruge produkter som er svanemærkede. Det vælger jeg så at stole på er godt nok, for rengøring er helt ærligt ikke noget jeg vil tænke ret meget over – det skal bare virke og gøres hurtigt. Da jeg flyttede ind i min nuværende lejlighed havde badeværelset ikke været afkalket i flere år, og jeg fandt ud af at Cillit Bang også kan være svanemærket. Det har gjort min kamp mod Københavns kalkholdige vand lettere.

Marianne bærmonster
Marianne Luna fra Bærmonster: Jeg er opdraget hjemmefra til at bruge uparfumerede rengøringsmidler med Svanemærket, og samtidig ikke at have alt muligt mystisk stående. Tricket er først og fremmest god gammeldags knofedt, en god skuresvamp og at få fjernet kalken, inden den sætter sig for godt fast.

Standard i mit rengøringsskab er universalrengøring og WC-rens – begge fra Änglamark. Udover det bruger jeg eddike til vinduespudsning og kalkfjerning, samt rodalon til evt. skimmelsvamp og til sko, der lugter. Jeg må tilstå, at jeg også har en glasrens, jeg bruger til spejle, men det har jeg ikke tænkt mig at købe igen. Min plan er lige så stille at få skiftet ud, så mine rengøringsmidler bliver endnu “renere”, og dermed udskifte universalrengøring med et afkog fra vaskenødder og udskifte WC-rens med eddike og afkog fra vaskenødder (det skal jeg dog lige have testet, men jeg tænker, det kan det samme).

Mette Madvig
Mette fra Made by Madvig: Vi har gennem flere år brugt grønne rengøringsmidler, og synes de fungerer godt. Men efter at jeg sidste år opdagede vaskenødder, er jeg begyndt at bruge dem til rengøring. Jeg koger 1 liter vand i en gryde, med 4-5 vaskenødder, lader det trække 5-10 minutter. Så har jeg et mildt rengøringsmiddel som jeg bruger til rengøring i hele huset: toilet, gulvvask, vinduer og spejle. Vi har endda vasket bilen i afkog af vaskenødder 🙂 Som supplement til vaskenødderne bruger jeg eddike til at afkalke vores elkedel, og indimellem til at fjerne kalk i håndvask og toilet. Vores store træbord skrubbes med sæbespåner indimellem. Jeg har stadig lidt af de grønne rengøringsmidler tilbage, og dem bruger jeg indtil de er brugt op. Derefter forventer jeg at bruge vaskenødder, eddike og sæbespåner. Læs mere om Mettes forsøg med vaskenødder her.

Christina fra Christina Neubert: Jeg gør rent cirka 1 gang om ugen og plejer at lave en lille skål med en blanding af en økologisk opvaskesæbe og husholdningseddike. Så tager jeg min svamp fra Sonett, som er lavet af cellulose, sisal fibre og recycled PET. Den og blandingen skurer jeg håndvaske og andre trængende overflader med, også spejle, og hælder det i toilettet. Lader det være lidt og vasker af med en permanent karklud. Jeg støvsuger over det hele, men det er planen på sigt, at jeg gerne vil i gang med at bruge en kost til nogle steder, såsom køkken og gang, for at spare på strømmen. Men jeg skal lige have fat i kosten først. Svampen kan købes hos Helsam.dk.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *