Back to top

Den ultimative guide til grøn og bæredygtig rengøring

Hvad hiver du frem fra skabene, når hjemmet trænger til en overhaling? Det bliver nemmere og nemmere, at finde svanemærkede og parfumefri alternativer til de mange slags rengøringsmidler, der tidligere typisk kom i pangfarvede flasker med kraftige, kemiske dufte. Og gudskelov for det! For alt, hvad vi gør rent med, ender i vores afløb, og dele af det ryger herefter ud i vandmiljøet, som bestemt ikke har godt af at blive fyldt af de heftige, forurenende ingredienser. Og miljøet er bare én (betydelig) ting – noget andet er vores egen sundhed. For når resultatet af rengøring består i udtørrede hænder og irriterede næsebor, er der pludselig mange grunde til at revidere sit rengøringsvalg.

Læs også vores opdaterede guide til mærkejunglen.

Jeg har indtil videre undgået de største miljøsvinere ved at gå efter Svanemærket og Den Blå Krans på mine rengøringsprodukter. Da jeg havde vænnet mig til, at “rent” ikke dufter kraftigt og syntetisk af citron, så var det et nemt og kærkomment skift. Men jeg har, indrømmet, været længe om at tage springet ud i de helt bæredygtige rengøringsmidler, som efter sigende skulle kunne laves af ingredienser, jeg har stående i mit køkkenskab. 

De to hemmelige ingredienser

Internettet er fyldt med råd om forskellige opskrifter og blandinger, der laves af madingredienser, som mest af alt giver ærgerlige associationer til de mange hjemmelavede “skønhedsprodukter”, jeg kastede mig ud i som teenager (hvilket spild af øl, der landede i mit hår i stedet for min gane! Æg, der endte på min næse i stedet for min stegepande!). Min skepsis overfor hjemmelavede grønne rengøringsmidler var ret stor, så det tog mig et par år at samle gejst til projektet. Men nu!

Har du haft samme tanker, skepsis og undren, så fortvivl ej. Jeg har nemlig garderet mig med eddike, natron og en god skuresvamp for at teste de mange tip til bæredygtig rengøring, der findes derude. For kan det virkelig passe, at den eddike, jeg gladeligt putter i min mad, virker lige så godt til at fjerne kalk og snavs, som den velkendte og trygge Ajax?

Efter at have fattet min computer og gjort min research på det store internet, kom jeg frem til, at to ingredienser burde være nok til at rengøre alle afkroge af mit hjem: Økologisk lagereddike og natron. Jeg har testet rengøring med de to ingredienser i både køkken, badeværelse og som universalrengøringsmiddel og fundet frem til, hvad der virker, og hvad der ikke gør.

Universalrengøring

1 del eddike blandes med en tilsvarende mængde varmt vand. Blandingen bruges, som man normalt ville bruge universalrengøring – for eksempel til afstøvning og aftørring af fedtede og beskidte overflader.
Opskriften på universalrengøring med eddike og vand fungerede helt fint og efterlod ikke hjemmet med den stærke lugt af eddike, som jeg frygtede, den ville. Til gengæld gjorde den heller ikke noget, som en god klud dyppet i varmt vand alene, ikke kunne have klaret. Grunden til at bruge eddike skulle være, at eddike har en mild bakteriedræbende effekt, så jeg kan godt se en grund til at anvende eddike til eksempelvis afstøvning på badeværelset. Jeg savnede ikke fornemmelsen af sæbe på min klud, og mine overflader blev fint rene. Jobbet er godkendt!

EDDIKE

Eddike har en mild bakteriedræbende effekt, men det er vigtigt, at du bruger den klare lagereddike. Den brune eddike er tilsat en smule sukker, som kan tiltrække bakterier frem for at dræbe dem.

Køkken

Rengøring af rustfrit stål

1-2 tsk. natron blandes med vand til en “pasta”. En skuresvamp dyppes i pastaen, som bruges til at skrubbe beskidte overflader og indgroet eller fastbrændt snavs væk samt rengøre håndvasken.
Da mit køkken udelukkende består af rustfrit stål, har jeg testet en opskrift til denne slags overflade. Udgangspunktet var en del fastbrændte pletter, både i vask og rundt om kogeplader, som ikke engang de traditionelle, skrappe rengøringsmidler har kunnet få bugt med. Natronblandingen udrettede ikke mirakler i sig selv. Men magien opstod, da jeg lod den sidde på de værst ramte overflader i et stykke tid, for derefter at dyppe min svamp i eddike og skrubbe overfladen med det. Pletter, som jeg troede var groet fast for evigt, forsvandt pludselig for mine øjne, mens jeg skrubbede løs med natron-eddikeblandingen. Hurra!

Vægge

Dyp en skuresvamp eller klud i universalblandingen, og drys lidt natron på. Skrub derefter på pletterne på væggene.
Her kunne superkombinationen af natron og eddike desværre ikke levere samme gode resultat. Min køkkenvæg har en del pletter og stænk fra madlavning og opvask, som jeg håbede, den kunne klare. Overordnet blev væggen ren, men de fleste pletter sidder der endnu.

Afløb

Hæld kogende vand i afløbet, gerne ad flere omgange. Er det ikke nok, så hæld lidt natron og eddike i afløbet, lad det sidde lidt, og hæld derefter over med kogende vand.
Afløbsrens i den klassiske, mørkegrønne flaske, har jeg aldrig haft det godt med – det føles næsten som at hælde gift direkte ud i vores søer og vandløb. Heldigvis siger tidligere erfaringer mig, at kogende vand i stoppede eller lugtende afløb, ofte er nok. Mine afløb lider ikke overlast for tiden, så jeg fik ikke anledning til at teste virkningen af natron og eddike her, men efter at have opnået succes med kombinationen i resten af hjemmet, forestiller jeg mig, at den også vil gøre arbejdet i afløbet.

Bad

Kalkfjerner til bad, håndvask, toilet og spejl/glas

Brug ren eddike på eksempelvis en klud, svamp eller viskestykke. Kom det evt. i en sprayflaske, så er det endnu nemmere at påføre.
Ren eddike til hele badeværelset? Det lyder jo dejligt nemt! Til gengæld var resultaterne blandede. Eddiken tog kalk og snavs på både håndvask og armaturer. Spejlet blev også fint rent af eddiken – dog skulle der “arbejdes” mere med den for at undgå striber, end når jeg har brugt klassisk glasrens. I toilettet havde eddiken desværre ikke den store effekt. Den tog det overfladiske, men det var nok mere børstens fortjeneste – ordentligt rent blev det ikke.

Fliser

Gør fliserne våde med vand. Drys natron over det beskidte område, og overhæld med en smule eddike, til det syder, eller hæld natron direkte på en eddike-vædet svamp i stedet. Skrub derefter med svampen, og skyl af med vand.
Også her kunne natron-eddike kombinationen udrette mirakler! Mit badeværelser består af fliser på både gulv og vægge, og især dem i badet har det med at få ærgerlige brune fuger og mørke overflader grundet kalk, sæberester og generelt snavs. Det gik dog fint væk med den hjemmelavede blanding og en god omgang skuren, der var lige til at få ømme arme af. Blandingen virkede endnu bedre, da den fik lov at sidde lidt og virke, inden jeg skrubbede.

Så hvad har jeg lært?

 • De hjemmelavede rengøringsmidler får ikke fedtet til at “smelte” og opløse sig på samme måde, som når der bruges skrappe, kemiholdige midler
 • Mekanisk rengøring, altså selve svampens arbejde, er halvdelen af jobbet. Der skal lægges flere kræfter i for at få bugt med indgroet snavs på den grønne måde. Til gengæld er tilfredsstillelsen dobbelt så stor, når man, helt øm i armene, kan nyde sit rene hjem
 • Man kommer langt med noget så simpelt som en klud vredet op i varmt vand
 • Lige så vigtigt, som det er at bruge grønne rengøringsmidler, er det at vælge sine redskaber med omtanke. Klassiske karklude og køkkensvampe afgiver mikroplast til afløbet, så vælg plastikfri klude og svampe i stedet – de holder også bedre
 • Eddike er genialt mod kalk. Natron er genialt mod indgroet snavs. En flaske økologisk lagereddike, lidt natron og en god svamp, er mere end rigeligt i stort set alle rengøringskontekster
 • Det eneste rengøringsmiddel, jeg kommer til at købe i fremtiden, er toiletrens. Det kunne eddiken altså ikke måle sig med.

 

 

 

Tekst af Caroline Frederiksen

9 comments

 1. Eva

  Eddike er godt, men pas alligevel på ved ren edikke, den kan ødelægge furerne i fliserne, og brug den ikke på et terrazzogulv.
  Den er nemlig god til at fjene kalk. Også i elkedler og lignende.

 2. Anne

  Tak for en fin artikel. Jeg har endnu ikke fundet en god skuresvamp uden plast – hvilken har du brugt/hvilke kan du anbefale?

  • Sustain Daily

   Hej Anne,
   Det kan være svært at finde en god skuresvamp, men jeg har gode erfaringer med dem fra Maistic.
   Der er også flere forskellige varianter til forskellige formål.
   Du kan finde dem her: https://www.maistic.com

   VH – Louise

 3. Louise

  Har I nogle anbefalinger ift. vask af trægulv?

 4. Lene

  Tak for en god artikel 🙂
  Jeg har et lille fif til spejle, som jeg har fået af min mor.
  Vask spejlene med en våd klud vredet i vand, tør efter med et tørt viskestykke – det virker og kræver ikke så vilde anstrengelser at få striberne væk.
  Vh Lene

 5. MetteM

  Ang. universalrengøringen skal jeg lige forstå rigtigt. Hvis nu jeg eks. skal bruge 1 liter vand, skal jeg så også bruge 1 liter eddike?

  • Sustain Daily

   Hej Mette,
   Ja, blandingforholdet er 50/50 varmt vand og eddike. Hvis du skal bruge 1 liter universalrengøring skal du derfor bruge 0,5 liter varmt vand og 0,5 liter eddike.

   MVH
   Louise

 6. Lisa

  Hej
  Citronsaft og bagepulver til rengøring af håndvasken i badeværelset. Dertil en loofasvamt. Disse tre ting er gode, hvis du har lettere kalkbelægninger i vasken. Forslag: Hvis du har en en rest citron, så gnid det på og drys lidt bagepulver på. skrub. Eller: Hvis du har citronsaft fra de små plastikflasker, man kan købe i supermarkedet… og hvor holdbarhedsdatoen er overskredet, så brug det.

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *