Back to top

Derfor er det svært at leve bæredygtigt

Måske du kender det. Spiser du også nogle gange kød af høflighed, når du er på besøg hos mormor, selvom du helst ville være foruden? Tager du flyet med vennerne til Spanien, selvom du ville have været gladere for en sommerhustur til Fyn? Kommer du i det hele taget til at give afkald på nogle af dine bæredygtige værdier eller principper i sociale situationer?

Nogle gange er det svært at holde fast i de gode bæredygtige vaner, når vi er i selskab med venner, familie og kollegaer. Faktisk generelt bare, når vi er sammen med andre mennesker. Men hvorfor mon?

Frygten for at blive udelukket

Sociale bånd er vigtige for os alle. Derfor kan det være svært, hvis dine nærmeste venner og familie virker ligeglade med noget, der fylder meget i dit liv. Hvis du brænder for bæredygtighed, men mærker, at din familie ikke tænker i lige så grønne baner som dig, eller din vennekreds bare ikke bekymrer sig særlig meget om klima og bæredygtighed, kan du let komme til at føle dig som den forkerte i selskabet.

Måske glemmer de, at du ikke længere spiser kød, himler med øjnene, når du fortæller om dine planer om at tage toget til Paris frem for at flyve, kalder dig hellig og frelst eller kommer med negative kommentarer, når du prøver at forklare, hvorfor du synes, at affaldssortering er vigtigt.

Misforståelser og negative reaktioner fra de mennesker, der er tættest på os, kan få os til at tvivle og give afkald på det, vi ellers tror på, af frygt for at blive stemplet som den mærkelige økohippie eller blive ekskluderet af fællesskabet. Den frygt, som du måske også har mærket i højere eller mindre grad, er der en ret god forklaring på.

Alle har brug for opbakning

Vi har nemlig allesammen brug for meningsfulde relationer og fællesskaber. De er vigtige for, at vi kan trives og føle os i stand til at klare livets mange udfordringer – alt fra svære perioder til mere positive stunder, hvor vi for eksempel har brug for opmuntring til at handle på noget og holde fast i gode vaner. At mærke opbakning fra vores netværk er helt essentielt for vores trivsel.

Opbakning er et lidt abstrakt begreb. Her er et par eksempler på, hvordan opbakning kan komme til udtryk i din hverdag. Den kan tage form som

 • Konkrete tips og idéer
 • Information, råd og vejledning til at håndtere situationer
 • Følelsen af at være en del af en gruppe eller fællesskab, der deler dine interesser og bekymringer
 • At føle dig hørt og mærke tillid og empati for det, du synes er vigtigt
 • At blive taget seriøst omkring vigtige emner, der optager dig

Det er ikke en tjekliste, der skal være til stede i enhver situation. Forskellige livssituationer kræver forskellig slags opbakning, og dit behov for opbakning i processen mod en mere bæredygtig livsstil er måske ikke det samme som din venindes. Det er vigtigt at huske på. Men helt generelt er opbakning vigtigt for, at vi kan føle os værdsat og mærke, at andre holder af os.

Prøv at tænke over, hvilken slags opbakning, du har brug for, når det kommer til at holde fast i dine gode bæredygtige vaner. Måske det ikke er til familiejulefrokosten, at du kommer til at føle fuld accept, men så kan du prøve at finde støtten andre steder.

At høre til

At vælge opbakning til betyder ikke, at du skal afskrive alle de familiemedlemmer, der ikke deler dine bæredygtige værdier, eller melde dig ud af fællesskabet på arbejdet eller studiet af den årsag.

Selvom det ville være rart at mærke opbakning fra dine nærmeste, når det kommer til din bæredygtige livsstil, så husk på, at opbakning kan komme mange steder fra. Det behøver ikke være din far eller barndomsveninde, der støtter dig 100% i din kamp mod madspild, din lyst til at spise vegetarisk eller droppe flyvningen. Andre kan også gøre det!

Find opbakning til at holde motivationen til dine bæredygtige tiltag hos ligesindede, der har samme fokus og interesse som dig – også selvom de ikke tilhører dit gymnasieslæng. I bæredygtighedsprocessen har vi nemlig alle brug for at føle os som en del af en gruppe, hvor det bæredygtige er det normale og det ubæredygtige det unormale.

Find et fællesskab

Et opbakkende netværk på bæredygtighedsfronten behøver altså hverken være fysisk eller findes blandt dine allerbedste venner. Hvis du læser med her, kan man sige, at du allerede er med i et slags online interessefællesskab omkring bæredygtighed. Her finder du opbakning i form af information og råd samt konkrete tips og idéer. Forhåbentlig føler du dig også taget seriøst, hvor end du er i bæredygtighedsprocessen. Det håber vi i hvert fald!

Måske det er rigeligt for dig. Men her er en række ideer til, hvor du ellers kan finde opbakkende netværk:

 • Meld dig som frivillig i et netværk eller en organisation, der går op i de sager, du brænder for
 • Find støtte i facebookgrupper om vegansk mad, købestop eller andet
 • Følg seje bloggere og instagramprofiler, der inspirerer dig
 • Find ligesindede at snakke med til arrangementer om bæredygtighed i din by

Kan du nikke genkendende til de svære sociale situationer? Eller har du fundet en god måde at gribe det an på? Del gerne din erfaring i kommentarfeltet!

Tekst af Mette Orup, foto af Johanne Stenstrup.

Author avatar

Sustain Daily

https://www.sustaindaily.dk
Sustain Daily er et webmagasin og bloggernetværk om bæredygtig livsstil. Vi arbejder på højtryk med at give dig den skarpeste information, de mest inspirerende historier og de bedste tips og tricks. Hvis du har idéer, kritik eller en invitation til noget, vi skal være med til, så send os en mail på kontakt@sustaindaily.dk

4 comments

 1. Kalle Nielsen

  I fx Randers Kommune er der oprettet en generel Fb-gruppe: “En bæredygtig Randersegn”, samt et tværpolitisk kommunal-politisk orienteret netværk med en Fb-side “Bæredygtig Randers Kommune”.
  Fordelen ved sådanne generelle netværk er mangfoldigheden af emner – det er vigtigt at være i så mangfoldige grupper / netværk, at nuancer og gradsforskellige positioner kan komme til udtryk og præge vores verdensbillede.

 2. Anni

  Har I mon i forvejen lavet et indlæg med seje bloggere eller instagrammere, man kunne følge?

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *