Back to top

Det skjulte madspild: Forvandl madspild til en festmiddag

Annonce for Motatos

Madspild er et stort problem. Det er formentlig noget, du har hørt før – også her hos os. Men hvad inkluderer madspild overhovedet? 

Madspild er alt det mad, der smides ud, som kunne være blevet spist. Det inkluderer altså både dine mugne aftensmadsrester, som du har gemt med intentionen om at spise dem til frokost en af dagene, og alle de varer i supermarkederne, som ikke bliver solgt og derfor må smides ud. Men hvad med de madvarer, der aldrig når frem til supermarkederne?

I samarbejde med webshoppen Motatos er vi dykket ned i en type af madspildsvarer, der både er kompleks og langt mere omfangsrig, end du måske lige regner med.

Kan du byde dine gæster en madspildsmiddag?

Der er kun én ting, du kan vide dig helt sikker på når det kommer til madspild og det er, at det er et væsentligt indsatsområde for at skabe en fremtid med grønt fortegn. Til en konference om ‘det skjulte madspild’ afholdt af Concito, Aarhus Universitet og Fødevareministeriet estimerede forsker Lisbeth Mogensen og professor Jørgen Dejgård Jensen i deres præsentation, at cirka 14% af fødevareproduktionens CO2-udledning stammer fra madspild.

Men hvad kan du gøre i kampen mod madspild? Udover at skrive flere handlelister for at undgå impulskøb og at huske at få spist dine rester – så kan du også være med til at gøre op med hele vores tankegang omkring madspild.

Generelt er det ikke svært at købe madspildsvarer til hverdagen. Her kan du nemt fylde dit grønne basislager op med kolonialvarer og lige snuppe en snack, der snart passerer sin holdbarhedsdato. Men hvad med når du har inviteret gæster forbi lørdag aften og skal lave en festmiddag? For selvom du måske allerede til daglig har en næse for at købe og få brugt madspildsvarer, så kan der stadig herske et dogme om kun at servere de bedste og de mest friske råvarer for dine gæster, når du inviterer på middag. 

Det vil vi gerne gøre op med og har derfor sat udvalget af madvarer fra Motatos på prøve. Ud fra de varer, der var til rådighed, har vi skabt en lækker 3 rettes menu, der er enhver festlig lejlighed værdig.

Aftenens menu består af

Forret
Popkornsbruchetta
Med økologiske popkornskiks og mayonnaise

Hovedret
Speltotto med hvide bønner og parmesancrumble
Med økologiske speltkerner, vegansk fond, økologiske hvide bønner og majskager med parmesan

Dessert
Skovbærkiksekage med chokoladebrud
Med økologiske skovbærfrugt kiks og lys chokolade med mandler

Drinks
Rødbedebrus
Med økologiske juiceshot med rødbede og citron

Middagen er lavet med inspiration fra et udvalg af udelukkende økologiske varer fra Motatos. Som en ekstra bonus kan du nemlig på deres webshop vælge forskellige kategorier af fødevarer – og herunder altså vælge, at du kun vil se udvalget af økologiske produkter

Nogle af Motatos varer er nogle, du måske aldrig har set før, men mange af produkterne vil du uden tvivl kunne genkende fra dit sædvanlige supermarked. Så hvad er der er galt med disse varer, siden de er blevet reddet af Motatos?

Det skjulte madspild

På Motatos hjemmeside finder du et smalt sortiment af varer, der hele tiden ændrer sig. Det betyder, at du ikke kan vide dig sikker på, hvad du kan få – men til gengæld kan du altid være sikker på, at det er billigt og bæredygtigt. Og der er en rigtig god grund til, at sortimentet hele tiden skifter. 

Hos Motatos finder du nemlig kun madspildsvarer. Mere specifikt drejer det sig om produkter, der ville være blevet til madspild på grund af overproduktion, fejlagtig emballage, sæsonbestemte trends og korte eller passerede holdbarhedsdatoer. Du kan dog ikke se, hvorfor de enkelte fødevarer er havnet hos Motatos, hvilket er en skam. For disse madvarer er blandt andet en del af et skjult madspild, der ellers aldrig ville være nået ud til dig som forbruger. De er nemlig varer, der kasseres allerede inden de når frem til supermarkederne.

Lyt også til vores podcastepisode ‘Spis op!’, hvor du kan høre mere om, hvordan du minimerer dit madspild.

Ifølge tal fra organisationen Stop Spild af Mad står forbrugerne stadig for langt den største del af det samlede danske madspild. Men der sker også et signifikant spild i processen fra produktionen af fødevarerne og frem til, at de ender i den enkelte forbrugers hjem. I en rapport fra 2016 foretaget af Europa-Parlamentet tyder tal på, at op imod 24% af EUs samlede madaffald stammer fra forarbejdning af fødevarer og detailhandlen. Og til konferencen om ‘det skjulte madspild’ skønnes det, at der smides omkring 130.000 ton mad ud i forarbejdningsprocessen i Danmark.

Det er imidlertid utrolig svært præcist at sige, hvor meget mad, der rent faktisk smides væk. Særligt i produktions- og distributionsleddet, da processen er kompleks og forgrener sig ud i mange forskellige virksomheder: Lige fra bønderne, der høster afgrøder til producenten, der forvandler tomater til ketchup.

Fødevarebranchen er i virkeligheden ikke særlig transparent og særligt ikke for dig som forbruger. Men der er i hvert fald tale om svimlende mængder af fødevarer, der aldrig når at se kølediskens skær.

Post a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *